5

И сториите на италианските мафиоти, преселили се в САЩ и Канада, за да разпростират влиянието си там, не са една и две. Между тях обаче има нещо общо - всичките са наистина брутални. Убийства, кръв, хокейни торби с оръжия и безкомпромисност. Това е ежедневието на Шестото семейство от Монреал, за което ще разкажем.

Сутринта, когато са арестувани за предполагаемо изгаряне на трупове в рамките на серия мафиотски убийства, Мари-Жозе Вайо и Ги Дион вече са приключили със закуската. Ръчно нарисувана картичка за Деня на майката виси на хладилника до семейните снимки. 44-годишната Вайо не е трябвало да ходи на смяна в крайпътния ресторант "Путин" до късно същия ден, затова е опитала да изпече нещо ново: боровинки от фило. Сладкишите все още били на плота на печката, когато полицията пристигнала в 9:56 ч. на 16 октомври 2019 г.

"Ние сме нормални хора", заклева се Вайо през сълзи на арестуващите я полицаи, след като тя и съпругът ѝ са обвинени в по две убийства от първа степен. "Не сме убили никого", предава Vanity Fair.

Записите под прикритие, направени от разследващите, разказват друга история. Отделът за подслушване на Sûreté du Québec тайно е записал как Вайо и Дион говорят за това как са се разпореждали с трупове на членове на калабрийската мафия. По собствените им признания те са изгаряли трупове в двора си в огнище. "Направихме каквото можахме с това, с което разполагахме", обяснява тя, когато полицията я разпитва за кремациите.

"Но да подпалите телата?" - попитал детективът сержант. "Идеята на Гай ли беше, тъй като той е пожарникар?"

Гай Дион е висок, як, 48-годишен началник на пожарната в едно малко квебекско градче. За да свърже двата края, той работел в компания за полагане на асфалт и съдийствал на хокейни мачове от втора лига. Съпругата му Вайо работела като готвачка и касиерка във верига за бързо хранене "La Belle Province".

В желанието си да се измъкне от тази безизходна работа, тя посещава онлайн курсове по бизнес администрация и работи на свободна практика като строителен инспектор. Тя има остри черти и коса, толкова дълга, тъмна и дива, колкото косата на Дион е къса, тънка и посивяла. Двамата живеят в провинцията отвъд Монреал, във фермерската общност Сен-Жуд (население 1326 души), село, кръстено на светеца покровител на отчаяните. Точно от такава висша сила се нуждаела двойката, когато в имота им се събрали десетина автомобила на правоохранителните органи.

Преди да бъде отведена в необозначен крайцер, видимо разтрепераната Вайо поиска момент, за да смени облеклото си. Тя също така искала да знае какво ще се случи с дъщеря им, когато се прибере от училище. Полицаите я информирали, че процедурите по грижа за детето вече са в ход. Зад предния прозорец есенните листа бяха започнали да променят цвета си. Тревната площ на двойката, обвита в мъртви листа, беше заградена с полицейска лента. Един клен се откроявал от останалите, толкова червен и оранжев, че изглеждал обхванат от пламъци.

Кметът на Сен-Жуд каза пред репортери, че е паднал от стола си, когато е научил, че двама на пръв поглед почтени местни жители са обвинени в такива кошмарни начинания: "Това показва, че никога не познаваш хората, които си мислиш, че познаваш".

Подобно на реалните герои от "Фарго", Вайо и Дион са се забъркали с наемни убийци. Прокурорите искали да знаят: Дали съпрузите са били просто глупаци, които са били подмамени да участват в ужасяващите убийства, или са сътрудничили съзнателно и доброволно? В търсене на зъби, костни фрагменти и други следи от жертвите следователите започнали да претърсват двора, гаража и тихия поток от другата страна на улицата.

Цикълът от убийства

Три години и половина по-рано, на 27 май 2016 г., Роко "Сос" Солесито се качва в своето BMW за последен път. 67-годишният оперативен директор на сицилианската мафия в Монреал минава през паркинга на луксозния си жилищен комплекс, а в джобовете му изпъкват пачки от стотачки. Някъде там обаче го очакват.

От другата страна на улицата наблюдател на мотоциклет проследява BMW-то. Тъмната козирка на каската закривала лицето му. Когато видели, че консилиерето Солесито завива към булеварда, мъжът на мотора се втурна напред, давайки знак на другите членове на екипа си да заемат позиция. След това черна Акура се врязала пред BMW-то. На следващия знак "Стоп" Акурата спряла напълно, блокирайки пътя за няколко секунди, достатъчно дълго, за да може Солесито да забележи мъж с мотоциклетна каска на автобусната спирка вдясно от него. Мъжът извадил 9-милиметров пистолет "Таурус".

Солесито не се опитал да избяга. Не е блъснал "Акура". Той просто наблюдавал как мъжът се приближава и започва да стреля през страничния прозорец на пътника. "Изпразних пълнителя в него", разказва по-късно стрелецът. "Той изяде всичко." Един от деветте куршума с кухо острие разкъсал сърцето на Солесито и го убил.

Акурата се отклонила, докато убиецът избягал зад ъгъла, за да се присъедини към мотоциклетиста, който бил изпреварил минута по-рано. Той скочил на задната седалка на мотора и двамата мъже се отправиха към свежия пролетен въздух. Докато пристигнат полицаите и парамедиците, извършителите вече са се изпарили.

Французинът, от друга страна, кълнял на местен жаргон. Той употребявал стероиди и огромни количества марихуана. Въпреки че живеел с безброй заболявания (биполярно разстройство II, тежко разстройство с дефицит на вниманието/хиперактивност, комплексно посттравматично стресово разстройство, гранично личностно разстройство), умът му можел да се съсредоточи под напрежение. Диагностициран като антисоциална личност, характеризираща се с нарцистична грандиозност и параноя, той виждал себе си, както заявява в един записан разговор, като шахматист, а не като "лоботомирана яребица".

Съвместният им жаргон в т.нар. Монреалска мафия бил пълен с препратки както към филми, така и към езика. За тях поръчковото убийство, като това на Солесито, се наричало "каноли" в чест на една вече класическа сцена от "Кръстникът". Да убиеш някого означавало да го "изядеш" или да го "поръсиш". Наемният убиец, който натиска спусъка, е "притискач". Списъкът на враговете, които трябва да бъдат убити, с конкретни цени за главите им, се казвал "менюто".

Сбогом, Сони Корлеоне! Джеймс Каан през годините

"Когато правим удар, казваме, че ще отидем да ядем, да отидем в ресторанта" - свидетелства французинът. "Ето какво беше менюто за нас."

Менюто се споделяло между бандата чрез криптирани устройства, наречени "кутии", обикновено пейджъри BlackBerry. Тези списъци със задачи идвали от "масата", съставена от висши членове на мафията. Работата тази сутрин била обявена като хранене за 300 000 долара. Но събирането на плащане за каноли не е просто - както Фоти и французинът щяха да научат.

След като захвърлили мотора в гаража на скривалището, двамата се отправили с колата на Фоти към задния дом на Вайо и Дион в Сен Жюд, на един час път. Мафиотите отишли там, за да се измият, да хвърлят оръжието на убийството и да изгорят дрехите си. Двойката в гората се запознала с Фоти едва наскоро, но той вече ги бил примамил в мрежата си.

Запознали се чрез двамата по-малки братя и сестри на Вайо. Нейният брат, Мартин Вайо, е бил в затвора заедно с Фоти и французина (заговор, гангстерство и трафик на наркотици за Фоти; нападение при утежняващи обстоятелства за французина били обвиненията им).

Фоти търсел жена, която да му помогне да започне отначало. Мартин предложил на сестра си Стефани Вайо, че тя може да бъде добра партия за Фоти. Стефани започва да го посещава в затвора. Когато той излязъл, двамата се срещнали и заживели заедно в края на лятото или началото на есента на 2015 г.

Двойката прекарвала времето си заедно с Вайо и Дион. Те разговаряли, вечеряли, наслаждавали се на компанията си. Скоро Фоти направил своя ход: Той ги попитал дали може да вземе назаем 10 000 долара, като предложил да връща по 1000 долара на месец плюс 1000 долара за лихви. "Това не ми звучи добре", казала Вайо на съпруга си. Въпреки опасенията си, през февруари 2016 г. те отпускат на Фоти средствата. 

В началото Фоти плащал месечната вноска от 1000 долара. Той спрял да го прави до май, месеца на убийството на Солесито. След това той променил условията на сделката: Той щял да им дава допълнителни 1000 долара месечно, за да съхраняват "инструменти" в пространството над техния обширен гараж. В крайна сметка тези инструменти се оказали хокейни чанти, пълни с пистолети, автомати, експлозиви и боеприпаси. Фоти им осигурил специален пейджър BlackBerry. Името му за контакт в устройството било "Торба с нокти".

Скоро арсеналът в гаража става толкова богат, че когато Вайо изготвил опис, той обхващал 36 страници. "С това можех да воювам, човече", удивлява се тя.

Можеха да се опитат и да се оттеглят. Много пъти. Но, което е невероятно, както обяснява Вайо в записите под прикритие, тя е имала стремеж да участва в този живот над закона - да се присъедини към мафията в някаква степен. Разкъсвана между трепет и вълнение, тя си е представяла бягство от тежкия живот. "Искам да бъда около масата", доверява тя на французина, повдигайки въпроса за италианското си наследство. "Така ме възпита баба ми. Ние сме Фанталонис и Гаралус. Семейството ми имаше чест. Искам тази чест да бъде възстановена".

В деня на убийството на Солесито Дион не е бил вкъщи. Но както първоначално Вайо е казала на полицията - и както французинът е свидетелствал в съда - тя е била там и е помогнала на убийците, като е разпалила огън в метален бидон на моравата си. Двамата мъже изгорили екипировката си, включително обувки и каски. След това Фоти скочил в надземния басейн, докато французинът се къпел, изплаквайки остатъците от убийството върху себе си. След като се преоблекли в чисти дрехи, те ѝ обещали, че скоро ще се върнат, за да продадат част от съдържанието на хокейните чанти. Когато новината за убийството се появила по телевизията, двамата мъже се почерпили. Време било да си платят.

Разделяне на пая

Салваторе Скопа посрещнал Фоти със силна прегръдка. "Ще има още!" - изръмжал той, смеейки се, както винаги, когато неговите подръжници убивали някого. Грамаден мускулест мъж, известен на приближените си като Ментал, Салваторе Скопа бил важен човек в монреалската мафия. Брат му Андрю Скопа скоро ще бъде смятан от органите на реда за "предполагаем действащ бос на мафията в Монреал". Именно Сал обаче беше поръчал онази сутрин каноли на Роко Солесито - и той поздравил Фоти и французина.

Те се събрали в "Пиати", мраморно заведение за пица и паста близо до кръстовището, където часове по-рано бил убит Солесито. На масата бил и шофьорът на "Акура", тих, кльощав калабрийски пишман шофьор с прякор "Зигмунд". (живеел с майка си.) В навечерието на престъплението групата обмисляла да се преоблече като пощальони или да се преструва, че ръководи движението. Но французинът наложил вето на тези сценарии: "Ние не се занимаваме с каубойски неща".

В "Пиати" Скопа, доволен от резултата, им казва, че има предложение. Те можели да си разделят 100 000 долара в брой или да вземат 50 000 долара и 10 процента от територията му. Тази територия струвала 2 милиона долара от годишни продажби на наркотици и пицо ("пари за защита").

Французинът не можел да повярва, че за работата им е обещано много повече. "Ти си шибана свиня!" - изръмжал той, изправил се на масата и посегнал към ножа за пържоли. "Трябваше да са 300 хил. долара плюс 10 процента за [убийството на] Роко".

"Шшш, шшшш" - отвърна Скопа, докато останалите се опитвали да накарат маниакалния французин да седне обратно.

Французинът губел, изпадал в криза. Мислел си, че като нападне Солесито, ще получи прилив на енергия. Вместо това усещал как цялата сделка се изплъзва от ръцете му. Смятал, че Скопа е подвел бандата, просто и ясно.

Най-великите филми от 90-те години

Сицилианската мафия в Монреал е наричана шестото семейство поради взаимовръзката ѝ с петте семейства на Ню Йорк. 

В разказите на французина от съдебната зала за този момент всичко се превръща в размазано петно, в хичкоковски сън, с удари и всичко останало. По чисто стечение на обстоятелствата друг мъдрец в "Стич", "Тони Цветаря" - чието име било в менюто на мафиотите (за предстоящо каноли) - просто се оказал, че седи в другия край на стаята. Французинът, известен с това, че обичайно пуши твърде много хашиш, изгубил вниманието си. Той насочил вниманието си към Тони Цветаря и предполагаемата награда от 150 000 долара за главата му.

Французинът започнал да говори за това, че иска да се сдобие с оръжие. "Днес убих един човек - изревал той, - и сега ще убия още един, не ми пука". Беше готов, тогава и там, да засади здравец в черепа на цветаря.

Когато французинът разказвал историята в съда, тя изглеждала като игра, сякаш била в някаква театрална трупа - играеше представление, подобно на това на Поли Уолнътс. Повтаряйки тропите от гангстерските филми, които обичат, останалите му напомняли шепнешком, че дори и да изтръгне венчелистчетата на Цветаря, ще трябва да сподели с тях 150 000 долара. Като съучастници всички те щели да "ядат от пая".

"Италианците са майстори на предателството" - подхвърли Зигмунд, шофьорът на "Акура". "Предателството: това е ДНК."

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

58 досъдебни производства за престъпления против политическите права

58 досъдебни производства за престъпления против политическите права

Избори 2023 Преди 13 минути

Това обобщиха от Върховна касационна прокуратура

Споразумение за помиряване между Саудитска Арабия и Иран

Външните министри на Саудитска Арабия и на Иран планират споразумение за помиряване

Свят Преди 1 час

Външните министри на Саудитска Арабия и на Иран планират среща по време на мюсюлманския свещен месец рамазан

Снимката е илюстративна

Взривиха автомобила на шефа на полицията в Мариупол

Свят Преди 2 часа

Бомбата е била поставена под колата на полицейския началник

Снимката е илюстративна

Влизат в сила по-сурови наказания за нарушителите на пътя

България Преди 2 часа

Главен инспектор Лъчезар Близнаков уточни, че това са нарушения, свързани с използването на алкохол и наркотични вещества при управление на МПС

Катастрофа на пътя Пловдив-Стара Загора, седем души са пострадали

Катастрофа на пътя Пловдив-Стара Загора, седем души са пострадали

България Преди 2 часа

Автомобил е навлязъл в лентата за насрещно движение и се сблъскал с друга кола

Част от екипа на "Откраднат живот" отхвърли твърденията на Диана Димитрова

Част от екипа на "Откраднат живот" отхвърли твърденията на Диана Димитрова

България Преди 3 часа

Никой от присъстващите на терен в този и следващите дни, не е станал свидетел на побой, а само и единствено на словесен конфликт, посочват те

Фармацевтичният съюз: Пациенти могат да останат без лекарства след 1 април

Фармацевтичният съюз: Пациенти могат да останат без лекарства след 1 април

България Преди 3 часа

От съсловната организация настояват да се въведат всички възможности за технологичен контрол върху разходването на бюджета на НЗОК при отпускане на лекарствени продукти

„Спартан“ транспортира медицински екип за донорска ситуация

„Спартан“ транспортира медицински екип за донорска ситуация

България Преди 3 часа

Самолетът е излетял в 17.49 ч. и е кацнал на летище Горна Оряховица в 18.21 ч. в неделя

Алексей Навални

Съдебен спор между "Амнести интернешънъл" и бивша служителка заради Навални

Свят Преди 3 часа

Според Айша Джънг Навални не е "вкаран в затвора заради убежденията си"

Пожар пламна на столичния бул. "Витоша" (СНИМКИ)

Пожар пламна на столичния бул. "Витоша" (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

На мястотo са повече от 10 пожарникари

Филмът "Шазам" събира звезден актьорски състав

Работи ли още вълшебната думичка: „Шазам! Яростта на боговете“

Преди 4 часа

Новият филм по DC Comics има ефикасни емоционални семейни моменти, макар и по-малко от предшественика си, коментира редакторът ни за кино Георги Петров

Стрелба срещу телевизия в Тирана, загинал е охранител

Стрелба срещу телевизия в Тирана, загинал е охранител

България Преди 4 часа

Полицията е намерила в близост опожарен автомобил, за който се предполага, че е на извършителите

"Пожелавам ви да умрете": Десетки сигнали за бомби в училища в София, Варна и Бургас

"Пожелавам ви да умрете": Десетки сигнали за бомби в училища в София, Варна и Бургас

България Преди 4 часа

Към учебните заведения са изпратени екипи на ДОТИ, които да проверят сградите

Москва планира да поиска компенсации за щетите върху "Северен поток"

Москва планира да поиска компенсации за щетите върху "Северен поток"

Свят Преди 4 часа

Това каза ръководителят на отдела по икономическо сътрудничество в руското външно министерство Дмитрий Биричевски

Украинските фермери са принудени да събират руските мини с голи ръце, за да засеят реколтата си

Да събираш мини с голи ръце: Украински фермер рискува живота си, за да изчисти нивата си

Свят Преди 4 часа

„Отиваш, намираш го, вземаш пръчка, почукваш го, за да определиш размера, и след това го изкопаваш“, казва Александър Хаврилюк