4

А л Капоне се прочува по време на Сухия режим в САЩ като шеф на страховитата "Чикагска банда" - организиран престъпен синдикат, който се занимава с контрабанда, публични домове и убийства. Капоне е нейният харизматичен ръководител, безмилостен и амбициозен човек, чиято склонност към насилие се допълва единствено от алчността му за власт и пари.

Той е роден преди повече от 100 години, на 17 януари 1899 г. Но името му остава синоним на гангстерската култура от 20-те и 30-те години на миналия век. 

Вследствие на действията му загиват около 33 души, като се смята, че той лично е наредил клането в деня на Свети Валентин. Той израства така, както е трябвало да живее, като се включва в престъпления и се изправя срещу властта.

Алфонс Габриел Капоне е роден на 17 януари 1899 г. в Бруклин, Ню Йорк. Родителите му са италиански имигранти от Ангри, малко градче близо до Неапол.  Капоне, едно от осемте деца, навършва пълнолетие по време на ерата на забраната. Изключен от училище за нанасяне на удари на учител, той помага на по-големия си брат Ралф да управлява компаниите си за бутилиране на алкохол.

Една от тези банди е мощната Five Points Gang , съставена от италиански имигранти и базирана в Долен Манхатън.

Именно като член на Five Points Gang Капоне се запознава с колегата си гангстер Джони Торио, който през 20-те години на ХХ век помага за изграждането на синдиката за организирана престъпност Chicago Outfit. Капоне смята Торио за свой наставник.

Докато е нает като портиер в нощен клуб от Франки Йейл, друг член на бандата "Файв Пойнтс", Капоне по невнимание обижда жена, докато работи на вратата. Братът на жената го наръгва три пъти с нож по лявата страна на лицето, като раните довеждат до прозвището "Scarface", което Капоне ненавижда.

.
Източник: Getty images/ iStock

На 30 декември 1918 г. Капоне се жени за Мей Кофлин. Съобщава се, че три седмици преди сватбата им Мей ражда син - Алберт Франсис "Сони" Капоне. Въпреки страховитата репутация на Капоне и серийното му женкарство, тя остава предана съпруга, дори след като той е вкаран в затвора.

След смъртта му тя е разстроена и след това остава извън общественото внимание. От време на време обаче пресата я настига и се опитва да снима "госпожа Ал Капоне". Мей Капоне умира през 1986 г. на 89-годишна възраст.

През 1919 г. Капоне напуска Ню Йорк и заминава за Чикаго по покана на Джони Торио. В крайна сметка Капоне става дясна ръка на Торио, тъй като по-възрастният мафиот създава в града империя за контрабанда, която в крайна сметка е контролирана от самия Ал Капоне. На снимката е Мичиган авеню в Чикаго през 1925 г.

Капоне започва новия си живот в Чикаго като изкупвач в публичен дом, където се заразява със сифилис. Но това е епохата на забраната и Капоне скоро се свързва с контрабандисти в Канада, които му помагат да внася контрабандно алкохол в САЩ.

Джони Торио предава контрола над "Чикагската банда" на Капоне, след като оцелява след убийство, при което е прострелян няколко пъти. Капоне използва повече насилие, за да увеличи приходите от контрабанда. Когато забогатява, мафиотът се отдава на поръчкови костюми, пури, изискана храна и напитки и женска компания. Междувременно Съединените щати започват да се огъват под тежестта на Голямата депресия.

Капоне се опитва да изчисти имиджа си, като се възползва от обществените настроения. Той направил това, като дарявал средства за благотворителни организации и дори спонсорирал кухня за бедни (на снимката), която всеки ден била покровителствана от безработни мъже, които се редели с часове на опашка за кафе и понички.

Но всичко това е било измама. Капоне използвал подкупи и широко разпространено сплашване, за да укрепи властта си в Чикаго. Той купил имот на 7244 Прери Авеню в района на общината Greater Grand Crossing в Чикаго, където живеел със съпругата си Мей и сина им.

Капоне ръководи операцията си в Чикаго от няколко хотела, най-известният от които е хотел "Лексингтън", разположен на ъгъла на Мичиган авеню и 22-ра улица. Хотелът е затворен през 1980 г. и е разрушен през 1995 г.

На 14 февруари 1929 г. четирима неизвестни нападатели, преоблечени като полицаи, застрелват седем членове и съмишленици на бандата на Моран в Норт Сайд. Убийствата са извършени в гараж в квартал Линкълн Парк в Чикаго. Широко разпространено е предположението, че зад убийствата стои Капоне. На снимката се вижда тълпа от зрители, събрали се пред помещението, докато една от жертвите на убийството е качена в линейка.

След клането президентът Хърбърт Хувър е помолен да се намеси, за да спре беззаконието в Чикаго. Над телата на жертвите се заклева специален комитет по престъпността (на снимката), което от своя страна стимулира създаването на отряда на Елиът Нес "Недосегаемите" и поставя началото на края на Капоне.

През 1928 г. Капоне, който все повече се интересува от сигурността си и желае да избяга от Чикаго, закупува дворцово имение в Маями, основно като зимно убежище. Но той често се уверявал, че е в слънчевия щат точно преди да се случи убийство в Чикаго. По този начин той можеше да си измие ръцете и да избегне евентуален арест.

Флорида е била бягството на Ал Капоне от реалността. Домът му там бил 14-стаен, разположен на Палм авеню 93 на Палм Айлънд . Той никога не е регистрирал собственост на свое име и не е откривал банкова сметка. 

Но Капоне вече е привлякъл вниманието на ФБР. На 27 март 1929 г. той е арестуван, докато напуска съдебната зала в Чикаго, след като дава показания пред голямото жури, което разследва нарушения на федералните закони за забрана. По-късно е освободен, но през май същата година отново е арестуван, този път за носене на скрито оръжие.

Капоне е осъден на лишаване от свобода за срок от една година и е затворен в Източния държавен затвор във Филаделфия. След освобождаването му през март 1930 г. мафиотът е обявен за "обществен враг № 1" от служителите на правоприлагащите органи.

Най-големите престъпници сред звездите

Капоне умее да избягва правосъдието, за което свидетелства криминалното му досие във ФБР от 1932 г. Повечето от криминалните обвинения са свалени или отхвърлени поради липса на доказателства или след подкупване на измамени служители.

Късметът на Капоне обаче се изчерпва. Въпреки че води луксозен начин на живот, престъпният бос никога не е подавал данъчна декларация. Нес и екипът му осъзнават, че обвиняването на Капоне в неплащане на данъци е единственият сигурен начин да го свалят. През 1931 г. Капоне е изправен пред съда няколко пъти, обвинен в укриване на данъци.

Накрая, на 17 октомври 1931 г., той е осъден по пет обвинения в укриване на данъци върху доходите и е осъден на 11 години федерален затвор. Първоначално Капоне е изпратен в американския затвор в Атланта. Но през август 1934 г. е преместен в наскоро открития федерален затвор Алкатрас край бреговете на Сан Франциско.

Официално диагностициран със сифилис и гонорея и страдащ от симптоми на абстиненция от кокаиновата зависимост, здравословното състояние на Капоне бързо се влошава по време на престоя му в Алкатраз.

.
Източник: Getty images/ iStock

Капоне завършва присъдата си в Алкатрас на 6 януари 1939 г., като последната година от присъдата си прекарва в болничното отделение, объркан и дезориентиран. Единствените му посетители по време на престоя му в затвора са майка му, брат му и съпругата му Мей.

Вече неизлечимо болен, Ал Капоне прекарва последните си години в имението си във Флорида, обгрижван от вечно вярната си съпруга и прекарвайки време с внуците си.

На 21 януари 1947 г. Капоне получава инсулт. Няколко дни по-късно получава сърдечен удар. На 25 януари Ал Капоне умира, заобиколен от семейството си. На снимката е смъртният акт, в който като причина за смъртта са посочени бронхопневмония и апоплексия.

Тялото на Ал Капоне е преместено в Чикаго, където първоначално е погребан в гробището Маунт Олив в Чикаго. Но през 1950 г. тленните останки на Капоне, заедно с тези на баща му Габриеле и брат му Салваторе, са преместени в гробището Маунт Кармел в Хилсайд, Илинойс. Надгробният знак на Капоне се вижда и днес. В същото гробище е погребан Франк Нити, верният прислужник на Капоне

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 8 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 8 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 10 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 10 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 10 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 11 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 11 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 12 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 12 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 12 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 13 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 13 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 13 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче