1

В древната история много жени са се противопоставяли на обществените очаквания и са се издигали до позиции на власт и влияние. По време на своето управление те са оставили незабравими следи не само в собствените си цивилизации, но и в човешката история като цяло. Историите им обикновено ни очароват и вдъхновяват, тъй като тези жени често са имали нетрадиционни пътища към властта.

По-долу са представени историите на четири от влиятелните жени владетели в древната история. 

1. У Цзетян, единствената жена император в Китай (624 - 705 г.)

Традиционно известна като императрица У , У Цзетян е известна като единствената жена император в китайската история. Произхождаща от нетрадиционен произход, У Цзетян започва като наложница на император Тайдзун, а по-късно става наложница на неговия наследник, император Гаодзун. По това време интелигентният и хитър характер на У Дзътян ѝ помага да спечели влияние в императорския двор. 

Когато император Гаодзун се разболява около 660 г., У Дзъцян поема контрола над управлението като "императрица-консорт". След смъртта му няколко от синовете ѝ стават императори на негово място, като се редуват да бъдат замествани, докато накрая тя сама се обявява за император през 690 г. Като цяло тя управлява повече от 50 години в различни длъжности през династиите Тан и Джоу. 

По време на управлението си У Дзъцян има много постижения, включително много правни реформи и разширена бюрокрация. Тя помогнала на обществото да приеме изпити за назначаване на държавна служба, основани на заслугите, което дало възможност на граждани от по-ниски социални слоеве да се издигнат по-високо в обществото. Освен това води много успешни военни кампании срещу съседни царства и построява няколко грандиозни дворци и храмове в цялата империя преди смъртта си през 705 г. 

2. Кралица Будика, кралица-воин и решителна владетелка на римски бунт (30 - 61 г. сл. Хр.)

Кралица Будика е известна кралица-воин от древна Британия. Кралица Будика е живяла през I в. сл. н. е. и е била известна като кралица на Икени - древно келтско племе в региона. 

Около 60 г. от н.е. Будика става лидер на икените след трагичната смърт на съпруга си. Въпреки че кралството е трябвало да бъде поделено между нея и Римската империя, римляните се борят да завземат всички земи на икените, като открадват собствеността им и подлагат народа им на ужасяващи издевателства. 

Разгневена, кралица Будика сключва съюзи със съседните племена, за да създаде огромна сила за отмъщение срещу римляните. Това въстание бързо набира скорост и те побеждават няколко пъти по време на първоначалните нападения. Силите на Будика оставят мащабни разрушения по пътя си, като впечатляващо бързо унищожават селища като Веруламиум и Камулодунум. 

За съжаление кралица Будика и нейният бунт в крайна сметка са победени. Контраатака на римляните през 61 г. от н.е. осакатява силите ѝ, като ги оставя в невъзможност да продължат борбата. Твърди се, че вместо да бъде заловена, Будика слага край на живота си и на бунта, като изпива отрова. Въпреки че смъртта ѝ бележи края на властта на Икени, нейната смелост, лидерство и решителност пред лицето на потисничеството вдъхновяват мнозина.

3. Императрица Теодора, актриса, превърнала се в императрица за правата на жените (497 - 548 г.)

Изключително влиятелна фигура през VI в. от н.е., императрица Теодора оказва огромно влияние върху Византийската империя . Родена през 497 г., Теодора е израснала в театъра като актриса и изпълнителка, което по онова време се е смятало за изключително нисък социален статус. Независимо от произхода ѝ, бъдещият император Юстиниан I се влюбва безумно в нея и я избира за своя императрица-консорт. 

15 абсурдни смъртни случая на жени в литературата

След възкачването на Юстиниан на престола през 527 г. императрица Теодора се включва активно в политиката и управлението на региона. Според някои сведения Юстиниан бил толкова впечатлен от интелигентността на Теодора, че често се обръщал към нея за съвет по тези въпроси. 

Някои от най-забележителните ѝ усилия включват участието ѝ в насърчаването на правата на жените. Така например императрица Теодора работи усилено за подобряване на правния статут на жените, за да ги предпази от експлоатация. Тя също така помага за приемането на закони, които предоставят на жените повече права в областта на собствеността, наследството и развода, което е сериозно предизвикателство за преобладаващите обществени норми. 

4. Царица Зенобия, безстрашна боркиня за независимост на Палмира (240 г. - неизвестно)

Царица Зенобия е прочута владетелка на Палмирската империя през III в. сл. Разположена в днешна Сирия, Палмирската империя е смятана за римска държава-клиент, което означава, че е подчинена на Рим. 

Зенобия се издига на власт, като се омъжва за цар Одаенат, който по това време е владетел на Палмирската империя. След убийството му през 267 г. от н.е. кралица Зенобия се обявява за нов владетел на империята и не разочарова. Тя работи за въстание срещу римските сили, като се стреми да разшири и да направи Палмирската империя независима от тяхната власт. 

По време на управлението си кралица Зенобия разширява териториите ѝ, за да завладее няколко околни римски държави, включително Египет и Мала Азия. Известна е с впечатляващите си военни стратегии и благородното си ръководство в няколко успешни кампании. Поради това тя е силно уважавана от своите поддръжници и предизвиква възхищение дори у противниците си. 

Когато не е начело на бунт, Зенобия работи за развитието на културата на обучение в империята си, превръщайки двора си в център на търговията и обучението. Тя била известна като покровителка на изкуствата, науките и литературата и спомогнала за привличането на много учени, философи и художници от други страни, които да дадат своя принос към тяхното общество. 

За съжаление всичко хубаво трябвало да свърши. През 272 г. от н.е. Римската империя предприема мощна атака срещу Зенобия и разгромява палмиренските сили. Въпреки че не е ясно какво точно се е случило с царица Зенобия, някои източници предполагат, че тя е била толкова уважавана от противниците си, че те пощадили живота ѝ и ѝ позволили да се оттегли в луксозна вила в Рим след залавянето ѝ. 

Всяка от тези четири могъщи жени владетелки е оказала огромно влияние върху съответните цивилизации. След смъртта си всяка от тях е оставила след себе си завладяващо наследство, което продължава да вдъхновява всеки, който има привилегията да се запознае с техните истории. 

Макар че съдбите им са били различни, приносът им е оставил трайно въздействие, като постоянно ни напомня за многото очарователни начини, по които древните жени са оформили нашата история.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 1 час

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 2 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 4 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 6 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 7 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 7 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 7 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 8 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 8 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 8 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 8 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 9 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 9 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 9 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 9 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание