6

П рез XIII и XIV в. една огромна империя се простирала върху половината от евразийската суша. В зенита си тя се простирала от тихоокеанските брегове на Корейския полуостров до студените гори на Източна Европа. Това била могъщата Монголска империя, а нейните императори, известни като хагани, били едни от най-кръвожадните и могъщи владетели в човешката история. Нека разгледаме осем от най-шокиращите им деяния.

1. Унищожаването на Мерв

Чингис хан е роден с името Темучин в планините на Северна Монголия през 1162 г. По-късно той основава Монголската империя, която управлява от 1206 до 1227 г.

През февруари 1221 г. войските на Чингис хан обсаждат град Мерв, в днешен Туркменистан. Когато жителите на Мерв се предават на монголите, завоевателите отговарят, като практически изтриват града от картата, убиват, ограбват и разрушават древния метрополис.

Съобщава се, че ханът си е позволил да наблюдава хаоса в Мерв от първия ред. Той седял на златен трон и наблюдавал как пред него били влачени и екзекутирани хора. Твърди се, че това е бил "незабравим ден на писъци, плач и ридание". Нашествениците измъчвали богатите граждани на Мерв, за да се откажат от парите и скъпоценностите си.

Според един от източниците броят на загиналите в клането в Мерв е 700 000 души, докато един съвременен персийски летописец оценява броя на труповете на зашеметяващите 1,3 милиона. Ханът очевидно заповядва на всеки от войниците си да убие поне 300 души.

2. Престъплението срещу ойрата

Огедей хан, син на Чингис хан, управлява като каган-император на Монголската империя от 1229 до 1241 г. Подобно на баща си, Йегедей обичал войната, като изпращал огромните монголски орди на хиляди километри в почти всички посоки, за да се бият и да разширяват империята.

Той е отговорен и за деяние, което един историк нарича "едно от най-ужасните монголски зверства". Това е масовото изнасилване на момичетата от племето ойрат.

11 древни мистерии, на които все още нямаме отговор

През 1237 г., според персийските летописци, народът на ойратите не успял да осигури очакваната група млади жени за харема на монголския император. Разяреният Огедей решава да накаже ойратите. Той нарежда 4000 ойратски момичета да бъдат многократно изнасилени от войниците му, а семействата на момичетата да бъдат принудени да гледат. Две от момичетата умират, а останалите са разпределени като сексуални робини между харема, търговските кервани и монголската армия.

3. Разрушаването на Багдад

Хулагу хан, внук на Чингис хан, повежда армия от може би 150 000 души към Багдад, столицата на могъщата Абасидска империя в днешен Ирак.

Монголските войски, които включват китайски обсадни инженери, превземат града на 10 февруари 1258 г. Победителите нахлуват в града и започват едноседмична касапница, като нанасят на жителите кампания на грабежи, изнасилвания, мъчения и убийства.

Един съвременен разказ съобщава, че 800 000 души са били убити по време на обсадата на Багдад и след нея. В този източник обаче се казва също, че в това число не са включени удавените, "децата, хвърлени в калта", или умрелите от болести, глад и "страх". В някои източници общият брой на загиналите достига до два милиона, въпреки че истинската цифра не е известна.

Разрушеният през 1258 г. Багдад е бил градът на ислямския Златен век, блестящ с величествени библиотеки, дворци и джамии, център на науката в продължение на векове. В една хроника се казва, че река Тигър е почерняла от мастилото на книгите на разрушения Дом на мъдростта и е почервеняла от кръвта на убитите философи и учени.

4. Унищожаването на Нишапур

Обсадата на Нишапур (днешен Иран) през април 1221 г. е кървава и жестока. Огромна монголска армия атакува града, хвърляйки стотици огнени кълба, четвърт милион големи камъни и много други неща по отбраната. Нишапур най-накрая пада и в града се водят кървави боеве от къща на къща.

Оцелелите, както и всички останали жители на Нишапур, са обезглавени, след като са извадени от подземни скривалища, купчини отломки и трупове. Монголите направили три планини от черепи на обезглавените в Нишапур - по една пирамида за мъжете, жените и децата.

Чингис хан ясно е казал на командирите си, че не иска нищо в Нишапур да оцелее, така че дори кучетата, котките и паразитите в града са изтребени.

400 квалифицирани работници имали късмета да бъдат пощадени, но всички останали 170 000 жители на Нишапур били избити.

5. Жестоката погребална процесия на Чингис хан

През август 1227 г. Чингис хан умира. Говори се, че могъщият военачалник е поставил условие мястото на погребението му да остане в тайна.

10 странни и реални оръжия, използвани за убийства

Марко Поло, прочутият венециански изследовател, който през 70-те и 80-те години на ХІІІ в. служи като пратеник на монголския император Кублай хан, разказва зловещата история на погребението на Чингис.

Според тази версия на събитията 2000 роби, които работели по погребението на покойния император, били заклани от своите пазачи, които на свой ред били посечени от втората пехотна част. След това тези войници си проправили път през провинцията, далеч от мястото на погребението, и убили всеки, който ги видял, така че да не остане никаква следа от тяхното присъствие или свидетели на маршрута им. Тази последна група мъже се самоубила, когато се върнала в базата си.

Съвременните специалисти стигат до заключението, че най-вероятното местоположение на гроба на Чингис хан е в района на монголската свещена планина Бурхан Халдун в далечния север на Монголия.

6. Ужасното търсене на съкровище в Термез

През 1220 г. монголските войски разграбват древния град Термез в днешен Узбекистан. Според легендата една местна жена моли монголските нашественици да пощадят живота ѝ, като казва, че е погълнала перли. Нейните похитители надлежно я разрязват и извличат скъпоценните камъни. Това накарало монголския военачалник да издаде заповед да се изкормят труповете на всички жители на Термез, тъй като се смятало, че така ще се получат подобни богатства.

7. Клането в Отар

През 1219 г., след като Иналчук, управител на град Отрар в днешен Казахстан, сериозно провокира Чингис хан, монголският император повежда огромна армия, която нахлува в Хваразмската империя и обсажда Отрар. След пет месеца градът-оазис е превзет.

Монголите екзекутират Иналчук, като изливат разтопено сребро по шията му (според някои сведения то е излято в ушите и очите му).

Всички бойци, защитаващи Отрар, били убити, а цялото население на града било изведено на равнината от победоносните монголи. Всички до един - на брой около 100 000 души - били подложени на меч.

8. Чували с отрязани уши

Твърди се, че в битката при Легница в днешна Полша през април 1241 г. монголите пресмятали броя на мъртвите европейски врагове, като отрязвали дясното ухо на всеки вражески труп. Според сведенията отрязаните уши са напълнили девет големи чувала.

Възможно е този мрачен метод на събиране на данни от монголите на бойното поле да се е прилагал и в България и Русия по същото време. Там според някои източници броят на окървавените трофейни уши е бил хиляди.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 3 минути

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 9 минути

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 2 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 2 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 2 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 3 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 3 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 3 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 3 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 4 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 4 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 4 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 4 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 5 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 5 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?