0

К огато се разхождате по плажа, може да погледнете надолу и да забележите цветни парченца стъкло в пясъка. Тези малки съкровища, които сте открили, всъщност са били изхвърлени отпадъци.

Преподавател по екология посочва, че  тези дарове от морето са особено интересни. 

Начинът, по който този боклук, превърнат в съкровище, се изхвърля на плажовете, отразява пресечната точка между човешката дейност и естествените процеси на Земята.

История на стъклото

Преди разпространението на пластмасите за еднократна употреба в началото на 70-те години на миналия век, стъклото е било предпочитан материал, за изработване на съдове за съхранение. Хората в Древен Египет, Гърция и Рим са използвали стъкло за прозорци, бутилки, чинии, купи и др.

В средата на 20-ти век хората в Съединените щати са получавали стъклени бутилки с мляко по домовете си. Газираните напитки са се предлагали в също в бутилки, изработени от стъкло. След като тези контейнери изпълнявали предназначението си, потребителите ги изхвърляли на сметището.

Преди екологичните промени през 60-те години на миналия век сметищата в САЩ често са били изложени на дъжд и вятър. Тъй като много от тези сметища се намират в близост до водни пътища или заливи, оттокът отмива боклука - включително изхвърлените стъклени бутилки - в океана.

По пътя си към океана стъклените бутилки се блъскат в камъни и други предмети, които разбиват стъклото на по-малки парчета. Когато тези счупени парчета се приближат достатъчно близо до брега, силните приливи и прииждащите вълни ги отмиват в морето.

Вълните карат тези парчета да се плъзгат и търкалят по пясъчното морско дъно. Именно това движение заобля острите ръбове на стъклото и придава на някогашното гладко и прозрачно стъкло матовия му вид.

Пясък към стъкло

Кварцовият пясък е прозрачен или бял - можете да го видите на много плажове по крайбрежието на Мексиканския залив във Флорида.

За да направят стъкло от пясък, рафинериите първо пречистват кварцовия пясък, като използват физически и химически процеси за отстраняване на всички минерали, освен кварца.

След това те разтопяват останалия материал, добавят малко калцинирана сода и варовик, за да увеличат податливостта и здравината на стъклото, и го оформят в бутилки, чаши и прозорци.

Тъй като кварцът е в основата на всяко стъкло, много от характеристиките на този минерал се отразяват в морското стъкло. Най-очевидната е неговата прозрачност - кварцът е почти полупрозрачен.

Кварцовите пукнатини са наречени конхоидални пукнатини. Този вид счупване започва от една точка и се разчупва навън в полукръгла форма, така че  повърхността да прилича на вътрешността на мида.

Кварцът също така е много устойчив на химическо изветряне. Тъй като морското стъкло е направено от кварц, то има склонност да се разпада на по-малки фрагменти.

Повечето морски стъкла прекарват поне няколко десетилетия на морското дъно, като се подхвърлят и изглаждат острите си ръбове в пясъка. Някои парчета, намерени на морско дъно се оценяват на стотици години - именно твърдостта на кварца позволява на морското стъкло да се запази в околната среда толкова дълго време.

Световна индустрия

Продажбата и търговията с морско стъкло е индустрия за милиони долари в САЩ, поддържана от организации като Северноамериканската асоциация за морско стъкло и Международната асоциация за морско стъкло.

Бижутата от морско стъкло са част от изложения на занаятчии в цялата страна. Вероятно са много малко крайбрежните градове в САЩ, в които няма местен бижутер, който да произвежда аксесоари от морско стъкло.

С разрастването на пластмасовите изделия за еднократна употреба като алтернатива на стъклените бутилки, морското стъкло може скоро да стане по-трудно за намиране, тъй като във веригата на доставки има по-малко стъкло и повече пластмаса.

Морското стъкло става все по-трудно за намиране, някои търговци на дребно създават собствено изкуствено морско стъкло с помощта на каменни тумбести съдове и химикали, пише Science Alert . Разликата между истинското и изкуственото плажно стъкло е едва доловима, но все пак разпознаваема. Синтетичното е с равномерно матирана външна повърхност.

В крайна сметка обществеността може да прояви по-малък интерес към предметите за еднократна употреба и да се върне към стъклото. За разлика от пластмасата, стъклото може да се рециклира многократно, без да губи целостта си, и не оказва същото негативно въздействие върху околната среда като микропластмасата.

Тъй като няма много пазари за рециклирано стъкло, а то е тежко и трудно за транспортиране, рециклирането не винаги е финансово изгодно.

През последните години обаче активистите изискват екологични алтернативи на пластмасите за еднократна употреба. Алуминиевите бутилки и кутии стават все по-популярни, а стъклото ще остане алтернатива на пластмасата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 15 минути

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 22 минути

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 1 час

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 2 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 6 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 7 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят