1

Т ези, които са чували за Кама Сутра, няма как да не си зададат въпроса как сексуалното поведение през вековете е формирало цивилизацията ни такава, каквато я познаваме. 

Когато повечето хора си помислят за Кама Сутра, в съзнанието им изникват образи на екстатични оплетени двойки. Но истината е, че този изпитан от времето текст е много, много повече от древен предшественик на "Радостта от секса".

Наръчник за живота и любовта

Написана на санскрит, свещения език на хиндуизма, "Кама Сутра" ("Принципи на любовта") е обширен текст, който обхваща всички аспекти на романтиката, съблазняването и щастието. Сексът е само един от компонентите на този философски сборник. И далеч не е фокусиран върху богато украсени изображения на съвокупляващи се двойки, оригиналът на Кама Сутра дори не съдържа илюстрации.

Текстът, включващ седем книги, е изключително подробен и обхваща всичко - от това как да разберете дали някой ви намира за привлекателен и как да флиртувате, до динамиката на брака и семейния живот. Когато текстът се занимава със секса, той разглежда много внимателно и най-малките тънкости на акта, като почти съдебно анализира всичко - от начина, по който телата си взаимодействат, до звуците, които влюбените издават, докато са в разгара на страстта.

4 зодии, които са фенове на опасния секс

Внимателно са описани различните категории стенания, включително "хленчене", "бърборене", "стенание" и "писък". Всъщност авторът мъдро ни напомня, че "викове като тези на гълъбите, кукувиците, зелените гълъби, папагалите, пчелите, маврудите, гъските, патиците и пъдпъдъците са важни варианти за използване в стоновете".

Писателят е също толкова взискателен и към описанието на сексуалните пози, като назовава една от забележителните им разновидности - "въртяща се пълзяща", а в един момент описва как "бедрата се използват като клещи".

Макар да е написана преди хиляди години, Кама Сутра е също така поразително отворена, прогресивна и не се страхува да предизвиква социалните ограничения. В нея има цели раздели за това как да изневерим, включително стратегии за съблазняване на чужди партньори. В текста се обсъждат и еднополовите отношения, както и хората, които се противопоставят на половите норми и въплъщават "трета природа".

Пред Би Би Си Уенди Донигър, водеща изследователка на "Кама Сутра", говори за този аспект на книгата и подчертава, че "идеите за пола са изненадващо модерни... а стереотипите за женската и мъжката природа са неочаквано фини. Тя разкрива и отношение към образованието на жените и сексуалната свобода, както и неосъдителни възгледи за хомосексуалните актове, които са поразително по-либерални от тези в други текстове в древна Индия".

Произходът на текста

Не знаем точно кога е написана Кама Сутра, макар че обикновено се смята, че е написана някъде през III век. Авторството се приписва на индийския философ Ватсияна, чийто живот е почти пълна загадка за нас, въпреки че се смята, че е живял и работил в древния индийски град Паталипутра, който днес се нарича Патна.

6 съвета за секс, когато не сме сами вкъщи

В текста авторът описва себе си като "религиозен ученик", който е "изцяло ангажиран със съзерцанието на Божеството". Това предполага, че авторът на тази най-известна "мръсна книга" в историята всъщност е бил безбрачен.

Възникване на Запад

През многото векове след създаването си Кама Сутра е възприета като основна част от индийския литературен канон, като по време на епохата на Моголската империя с любов се правят илюстровани издания. Но как от произведение на езотеричната азиатска мъдрост тя се превръща в постоянна част от световния попкултурен пейзаж - безкрайно преиздавана, интерпретирана и пародирана?

Това до голяма степен се дължи на усилията на викторианския изследовател и писател сър Ричард Бъртън. Един от най-влиятелните учени ориенталисти по онова време, неговите приключения включват пътуване до Мека, преоблечен като мюсюлмански поклонник, и поход до Големите африкански езера.

В многобройните му трудове се срещат и разбиващи табута мнения за сексуалността. Само един пример: той имал склонност да записва размера на пениса на мъжете в различните части на света. Така че не е изненадващо, че е бил очарован от Кама Сутра, като през 1883 г. си сътрудничи с индийските учени Бхагван Лал Индраджи и Шиварам Парашурам Бхиде, за да създадат версия на английски език.

Трайно въздействие

Издаването на "Кама Сутра" в Обединеното кралство е било смел ход, като се има предвид колко строги са били викторианските закони за непристойно поведение. За да заобиколи капризите на своето време, Бъртън поръчва книгата да бъде отпечатана "само за частно разпространение" чрез измислена организация, която нарича Лондонско общество на Кама Шастра.

Секс по приятелски: Пет важни правила на "приятелството с привилегии"

Културното ѝ въздействие е почти незабавно. Всъщност в края на викторианската епоха книгата става широко разпространена като пиратско издание, като в нелегалните издания често липсва каквото и да е споменаване на самия Бъртън. Влиянието и легендата за нея нарастват експоненциално, когато тя е "официално" публикувана във Великобритания и САЩ през 60-те години на ХХ век, точно навреме, за да съвпадне със сексуалните и културните революции, които се разпространяват на Запад.

Емблематичен артефакт на епохата на "свободната любов", книгата има постоянно променящо се значение за учените: като завладяващо описание на древните индийски социални нрави, като протофеминистки трактат и - по отношение на изданието на Бъртън - като забележително произведение на викторианската ориенталистика.

Разбира се, що се отнася до обикновените хора и потребителите на попкултура, "Кама Сутра" завинаги ще остане нарицателно за амбициозни подвизи в спалнята. Макар че за текста със сигурност повече се говори, отколкото се чете, неговото наследство може да се види във всичко - от филми и порнофилми до - може би неизбежно - водеща марка презервативи.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 1 час

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 1 час

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 2 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 2 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 2 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 3 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 3 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 3 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 3 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 3 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 4 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 4 часа

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 4 часа

За щастие при инцидента няма пострадали

<p>&quot;Бях изнасилена. Имам бебе на два месеца&quot; (ВИДЕО)</p>

Бреме за цял живот: Предизвикателствата пред бездомните деца в Малави

Свят Преди 4 часа

Около 4000 деца в Малави живеят на улицата, сочи официална статистика

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Често подателите на нередности плащат най-голямата цена в борбата срещу корупцията