2

Б ританската аристокрация винаги е имала репутацията на малко "по-различна" от останалите простосмъртни. Някои от тях обаче издигат уникалността си на друго ниво. От организирането на пищни вечери за кучета до превръщането на автомобили в музикални инструменти - ето някои от най-ексцентричните аристократи от британската история.

1. Матю Робинсън, 2-ри барон Рокеби

Посещението в Германия като млад мъж променя живота на Робинсън и му спечелва репутацията на един от най-ексцентричните аристократи на XVIII век. Там той научава за "здравословните ползи" от къпането в солена вода и това се превръща в мания, която доминира до края на живота на благородника.

Избягвайки лондонския разкош, Робинсън заживява на крайбрежието на Кент, където се превръща в нещо като атракция, плувайки в ледените морски води, без да се грижи за безопасността си. Всъщност на няколко пъти се налага да бъде спасяван. С напредването на възрастта си оставя брадата си да расте до коленете, което още повече засилва репутацията му на луд стар отшелник. Носели се слухове, че е луд и дори канибал; в действителност Робинзон бил просто безобиден стар глупак с невероятно упорита привързаност към едно конкретно нещо. И кой знае? Може би през цялото време е бил прав за това къпане в солена вода, тъй като доживява до 88-годишна възраст.

15 от най-влиятелните кралски любовници в историята

2. Франсис Егертон, 3-ти херцог на Бриджуотър

Франсис Егертън е аристократ-самотник, който избягва компанията на другите, но странно, но все още обича вечерите. Решението му на проблема с липсата на хора е типично ексцентрично - вместо това той организира партита за кучетата си.

Егертън напълнил къщата си с котки и кучета, а за кучетата организирал официални вечери. Разглезените кученца били обличани в сложни костюми и хранени с най-добрите храни, след което им било позволено да се излежават върху скъпите мебели на графа. Това със сигурност беше един от начините да избягва своите съграждани.

Към края на живота си Егертън става любител на лова. За съжаление, тъй като бил прикован към инвалидна количка, новото му хоби включвало разстрелване на зайци и птици, когато ги пускали от клетките в градината му. Умира през 1803 г. на 64-годишна възраст, като последният от рода си взема със себе си херцогството.

3. Джон "Лудия Джак" Майтън

Наследил състоянието си на 20-годишна възраст през 1818 г., Джон "Лудия Джак" Майтън се превръща в един от най-известните пияници, женкари, комарджии и изобщо адаши в началото на XIX век. За подвизите му се носят легенди - от това да обикаля с коня си модните хотели и да раздава екстравагантни суми пари на непознати до каскади като гола ездачка и пристигане на собствената си вечеря върху мечка. В края на живота си дори се опитва да излекува хълцане, като се самозапалва.

За съжаление, животът му на шумен скитник не успява да продължи дълго. До 1831 г. Митин е изхарчил парите си. Забягва за три години във Франция, а след завръщането си попада в затвора за длъжници. Умира от усложнения, свързани с алкохола, през 1834 г. на 38-годишна възраст.

4. Уилям Джон Кавендиш Кавендиш-Скот-Бентинк, 5-и херцог на Портланд

Болезнено срамежлив и вонящ на богатство, Кавендиш изисквал от слугите и персонала си да общуват с него главно чрез бележки, поставени в кутии из цялата му резиденция, която той бил лишил от обзавеждане и оборудване.

Истинската степен на неговата интровертност и ексцентричност се проявява в провинциалната му къща, абатството Уелбек. Тъй като параноята му се засилва, Кавендиш нарежда да се построят 15 мили тунели под къщата и терена му, за да може да се придвижва, без да излиза навън. Освен това под земята са построени няколко стаи, включително обсерватория, библиотека и огромна бална зала, боядисани в ярко розово.

В продължение на десетилетия се носят слухове, че херцогът е луд, но през целия си живот той ръководи добре бизнеса си и е смятан за добър работодател. Той умира в Лондон през 1879 г. на 79-годишна възраст.

Най-впечатляващите кралски рокли

5. Хенри Сирил Пажет, 5-и маркиз на Ангълси

На 24-годишна възраст Пагет наследява титлата си и мрежа от огромни имоти, които му носят огромни доходи. Това означава, че той може да се отдаде на страстта си да бъде един от най-големите шоумени, скандализирайки висшето общество с пристрастието си към женската мода и пищните суми, които харчи за дрехи и бижута.

Паджет е любител на сценичните изкуства, дотолкова, че профуква огромно състояние, основавайки собствена театрална трупа и построявайки театър в провинциалната си къща, където, разбира се, винаги е звездата на представлението. Това не е могло да продължи дълго. До 1904 г. той няма пари и има огромни дългове. Почива в Монте Карло с бившата си съпруга, която се развежда с него заради скандалното му поведение, до себе си. Бил е само на 30 години.

6. Джералд Хю Тируит-Уилсън

Ексцентричността на Тируит-Уилсън се проявява още в ранна възраст, когато след като открива, че кучетата бързо се научават да плуват, ако ги хвърлиш във вода, той хвърля куче през прозореца, за да види дали то ще се научи да лети. То не се научило. На 35-годишна възраст той наследява семейното имение и споделя имението си Фарингдън Хаус с любовника си, съпругата на любовника си и техния син.

Може би за да изкупи предишното си отношение към кучетата, той напълнил дома си с кучета, които обличал в сложни костюми, и организирал за тях пищни вечери. Освен това боядисва гълъбите в ярки цветове и организира чаени партита за конете, защото защо не?

Друго негово любимо занимание било да обикаля имението си с Ролс Ройс, в който монтирал клавикорд, за да може да свири музика в движение, докато носел маска на прасе, за да плаши местните жители. Тируит-Уилсън умира през 1950 г. на 66-годишна възраст и оставя имението си на своята любовница, която е почти три десетилетия по-млада от него.

7. Уилям Франсис Бринсли Ле Поер Тренч, 8-ми граф на Кланкарти

Крале и кралици с перлени копчета

Необичайно за син на заможен аристократ, Уилям Тренч е насърчаван да си проправи път в света. Той прави точно това, работейки дълги години в областта на рекламата. Когато обаче дошъл моментът да загърби света на обикновените смъртни и да влезе в Камарата на лордовете, Тренч пренесъл ексцентричното си хоби със себе си в "майката на парламентите".

Тренч се интересува от НЛО, като през 50-те години става редактор на Flying Saucer Review и основава организацията за НЛО Contact International. През 1975 г. той влиза в лордовете и скоро създава Групата за изследване на НЛО, която пренася манията му в сърцето на правителството. Често подлаган на подигравки, особено заради твърдото си убеждение, че Земята е куха, Тренч се придържа към мнението си в лицето на много подигравки както от страна на колегите си, така и от страна на обществеността. Той умира през 1995 г. и е смятан от мнозина за един от най-големите експерти по НЛО в света.

8. Александър Тин, седми маркиз на Бат

Най-новият аристократ в този списък, Тайн е свободолюбив хипар, който е и собственик на един от най-успешните имения в Обединеното кралство - Лонглийт и прилежащия му сафари парк. Парите, които печелел от Longleat, му позволявали да се отдаде на любимите си хобита: изкуство и женкарство в почти индустриален мащаб.

Тайн покрива стените на личния си апартамент в Лонглийт с ярки по цвят сцени от Кама Сутра, изработени от папие маше и дървени стърготини, както и с портрети на над 70-те си любовници, наричани от него "съпруги", много от които са настанени в грациозни къщички в имението му. Маркизът умира през 2020 г. на 87-годишна възраст. Голяма част от особените му произведения на изкуството са изчезнали от стените на огромната селска къща, която той някога е наричал свой дом.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 36 минути

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 8 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 9 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 11 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 12 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 13 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 13 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 14 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 14 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 14 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 15 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 15 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 15 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 15 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна