6

П рез 2002 г. в щата Флорида е екзекутирана десетата жена, на която е наложено смъртно наказание в САЩ след възстановяването му през 1976 г. Името на тази жена е Айлийн Уорнос - бивша проститутка, която през 1989 г. и 1990 г. убива седем мъже, които подбира, докато работи по магистралите на Флорида, което ѝ спечелва прозвището "Дама на смъртта".

По-късно животът ѝ вдъхновява  сценарии, театрални постановки и множество документални филми, включително и филма "Чудовище" от 2003 г. , в който красивата актриса Чарлийз Терон се превъплащава в Уорнос. Тези преразкази на историята на Айлин Уорнос разкриват една жена, която отново и отново се оказва способна на убийство, като същевременно показват колко трагичен е бил собственият ѝ живот.

(Видеото е архивно: Айлийн Уорнос - Лудата проститутка)

Смущаващият ранен живот на Айлин Уорнос

Ако някой психолог е трябвало да измисли детство, което предсказуемо да доведе до появата на сериен убиец, животът на Айлийн Уорнос е бил такъв до последния детайл.

Айлийн Уорнос е родена на 29 февруари 1956 г. в Рочестър, Мичиган. Родителите ѝ, Даян Уорнос и Лео Питман, се развеждат преди раждането ѝ. След като Даян, още едва тийнейджърка, изоставя Айлин и по-големия ѝ брат Кийт, родителите на Даян осиновяват законно двете малки деца. Айлин никога не познава биологичния си баща, който е вкаран в затвора за сексуално посегателство над дете и се самоубива, докато излежава присъдата си.

Айлийн израства в близкия град Трой, Мичиган, с баба си, дядо си и Кийт. Още от малка тя развива избухлив характер и трудно намира приятели.

Уорнос започва да продава тялото си на изключително ранна възраст. На единайсет години тя предлага сексуални услуги на деца в началното си училище срещу цигари и така получава обидния прякор "цигарената свиня".

По-малко от година след като баща ѝ се самоубива, бабата на Уорнос умира от чернодробна недостатъчност. Дядо ѝ, според по-късен разказ на Уорнос, е бил жесток мъж, който я е накарал да гледа как дави коте, пребивал я е и я е насилвал сексуално.

Когато Айлин Уорнос е на 15 години, тя напуска училище, за да роди дете в дом за неженени майки. След като ражда детето обаче, тя и дядо ѝ прекратяват взаимоотношенията си и Уорнос е оставена да живее сама в гората край Троя, Мичиган.

След това тя дава сина си за осиновяване и се препитава с проституция и дребни кражби.

Престъпления и развод

На 20-годишна възраст Айлийн Уорнос се опитва да промени живота си, като пътува на автостоп до Флорида и се омъжва за 69-годишен мъж на име Люис Фел. Фел е успешен бизнесмен, който се е оттеглил в полупенсиониране като президент на яхтклуб. Уорнос се премества да живее при него и веднага започва да се забърква в неприятности с местните правоприлагащи органи.

Тя често напускала дома, който споделяла с Фел, за да се забавлява в местен бар, в който редовно се е сбивала. Освен това е малтретирала Фел, който по-късно твърди, че го е пребила със собствения му бастун. В крайна сметка възрастният ѝ съпруг получава ограничителна заповед срещу нея, което принуждава Уорнос да се върне в Мичиган и да подаде молба за анулиране на брака след само девет седмици след сключването му.

По това време братът на Уорнос - Кийт (с когото тя имала кръвосмесителна връзка), внезапно умира от рак на хранопровода. Уорнос прибира застрахователната му полица за живот на стойност 10 000 долара.

Тя използва част от парите, за да плати глоба за шофиране в нетрезво състояние, и си купува луксозен автомобил, с който катастрофира, докато шофира в нетрезво състояние.

Когато парите свършват, Айлин Уорнос се завръща във Флорида и отново започва да краде и проституира.

За кратко излежава присъда за въоръжен грабеж, при който открадва 35 долара и няколко цигари. Отново работи като проститутка и е арестувана през 1986 г., когато един от клиентите ѝ съобщава на полицията, че е извадила пистолет срещу него в колата и е поискала пари. През 1987 г. тя заживява с хотелска камериерка на име Тайрия Мур - жена, която ще стане нейна любовница и партньорка в престъпленията.

Убийства

Айлин Уорнос разказва противоречиви истории за убийствата си. Понякога тя твърди, че е била жертва на изнасилване или опит за изнасилване с всеки един от мъжете, които е убила. Друг път признава, че се е опитвала да ги ограби. В зависимост от това с кого разговаря, историята ѝ се е променяла.

Така се случва, че първата ѝ жертва, Ричард Малъри, всъщност е осъден изнасилвач. Малори е бил на 51 години и излежал присъдата си в затвора години по-рано. Когато се запознал с Уорнос през ноември 1989 г., той управлявал магазин за електроника в Клиъруотър. Уорнос го прострелял няколко пъти и го захвърлила в гората.

През май 1990 г. Айлин Уорнос убива 43-годишния Дейвид Спиърс, като го прострелва шест пъти и съблича трупа му гол. Пет дни след откриването на тялото на Спиърс полицията открива останките на 40-годишния Чарлз Карскадън, който е бил прострелян девет пъти и захвърлен край пътя.

На 30 юни 1990 г. 65-годишният Питър Сиемс изчезва по време на пътуване от Флорида до Арканзас. По-късно свидетели твърдят, че са видели две жени, отговарящи на описанията на Мур и Уорнос, да шофират автомобила му. По-късно пръстовите отпечатъци на Уорнос са намерени в колата и в няколко лични вещи на Сиемс, които са се появили в местни заложни къщи.

Уорнос и Мур убиват още трима мъже, преди Айлин да бъде заловена със заповед за арест след поредния бой в байкърски бар в окръг Волусия, Флорида. По това време Мур я напуска и се връща в Пенсилвания, където полицията я задържа ден след като Айлин Уорнос е задържана.

Предателството, довело до залавянето на Айлин Уорнос

Не след дълго Тайрия Мур се обръща срещу Айлин Уорнос. В дните непосредствено след ареста си Мур се връща във Флорида и отсяда в мотел, който полицията е наела за нея. Там тя се обажда на Уорнос в опит да изтръгне признание, което да бъде използвано срещу нея.

По време на тези разговори Мур се е преструвала на уплашена, че полицията ще я обвини за всички убийства. Тя молела Айлин да си повторят отново всичко, стъпка по стъпка, за да се изяснят версиите им. След четири дни на многократни телефонни разговори Айлин Уорнос признава за няколко от убийствата, но настоява по телефона, че всички убийства, за които Мур не е знаела, са били самозащита от опити за изнасилване.

Властите вече разполагали с необходимото, за да арестуват Айлин Уорнос за убийство.

Айлийн Уорнос прекарва цялата 1991 г. в затвора в очакване да започне съдебният процес срещу нея. През това време Мур оказва пълно съдействие на прокуратурата в замяна на пълен имунитет. Тя и Айлин Уорнос често разговаряли по телефона и Уорнос знаела общо взето, че бившата ѝ любовница се е явила като свидетел на държавата. Ако не друго, Уорнос изглежда, че я разбира.

Колкото и тежък да е животът на Уорнос извън затвора, изглежда, че вътре е още по-тежко. Докато седи в затвора, Айлийн Уорнос постепенно започна да вярва, че в храната ѝ се плюе или по друг начин се замърсява с телесни течности. Тя многократно обявява гладни стачки, тъй като отказва да яде храна, приготвена в кухнята на затвора, докато в нея присъстват различни лица.

Изявленията ѝ пред съда и пред собствения ѝ правен съвет стават все по-необуздани, като в тях многократно се споменава персоналът на затвора и други затворници, за които тя смята, че заговорничат срещу нея.

Подобно на много параноични обвиняеми, тя подава молба до съда да уволни адвоката ѝ и да ѝ позволи да се представлява сама. Всъщност съдът се съгласява с това, което я оставя неподготвена и неспособна да се справи с неизбежната бумащина, която включват седем процеса за убийство.

Interview with serial killer Aileen Wuornos. She killed 7 people. pic.twitter.com/oTII1P6IlT

Айлин Уорнос е изправена пред съда за убийството на Ричард Малъри на 16 януари 1992 г. и е осъдена две седмици по-късно на смърт. Около месец след това тя се признава за виновна за още три убийства, за които присъдите също са смъртни. През юни 1992 г. Уорнос се признава за виновна за убийството на Чарлз Карскадън и през ноември получава още една смъртна присъда за това престъпление.

В американските смъртни дела зъбните колела се въртят бавно. Десет години след първата си смъртна присъда Уорнос все още е в килията за осъдените на смърт във Флорида.

По време на съдебния процес Уорнос е диагностицирана като психопат с биполярно разстройство

Въпреки че Айлийн Уорнос е представена като чудовище във филмите и пиесите, вдъхновени от нея, тя твърди до края си, че престъпленията ѝ са извършени при самозащита.

През 2001 г. тя директно се обръща към съда с молба да ускори изпълнението на присъдата ѝ. Като се позовава на жестоки и нечовешки условия на живот, Айлин Уорнос твърди също, че тялото ѝ е било атакувано от някакво звуково оръжие. Адвокатът ѝ, назначен от съда, се опитва да твърди, че тя е ирационална, но Уорнос не се съгласява със защитата. Тя не само признала отново за убийствата, но и изпратила това на съда като документ за протокола:

"Толкова ми е писнало да слушам "тя е луда". Толкова много пъти съм била оценявана. Компетентна съм, вменяема съм и се опитвам да казвам истината. Аз съм човек, който сериозно човешкия живот и би убил отново".

На 6 юни 2002 г. Айлийн Уорнос получава желанието си: тя е убита в 21:47 ч. същия ден.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase 

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел прие резолюция срещу палестинска държава

Израел прие резолюция срещу палестинска държава

Свят Преди 3 часа

Белият дом призна, че не разполага с точна дата за разговори с Нетаняху

Буря с градушка удари Монтана

Буря с градушка удари Монтана

България Преди 3 часа

Бурята причини щети, има много паднали клони и дървета

<p>Какво е търсил стрелецът по Тръмп в телефона си</p>

Разкриха какво е търсил стрелецът по Тръмп в телефона си преди атаката

Свят Преди 6 часа

Повече по темата четете в следващите редове

Пожар край бензиностанция в Харманли

Пожар край бензиностанция в Харманли

България Преди 6 часа

Изгорели са няколко къщи

Русия с нови мерки срещу украинската контраатака

Русия с нови мерки срещу украинската контраатака

Свят Преди 7 часа

Затварянето на детските градини в региона ще засегне около 50 000 души

"Шогун" разби конкуренцията в номинациите за наградите "Еми"

"Шогун" разби конкуренцията в номинациите за наградите "Еми"

Преди 7 часа

Това е едва втората тв продукция, която не е на английски език, спореща за най-добър драматичен сериал

EON Sports Mode с тройно увеличение през Европейското първенство

EON Sports Mode с тройно увеличение през Европейското първенство

Любопитно Преди 7 часа

Спортната функционалност е използвана над 600 000 пъти

НАТО с нов щаб в подкрепа на Украйна от септември

НАТО с нов щаб в подкрепа на Украйна от септември

Свят Преди 8 часа

Той ще има 700 души персонал в Германия

Шеф Манчев събира в кухнята най-влиятелните млади българи

Шеф Манчев събира в кухнята най-влиятелните млади българи

Любопитно Преди 8 часа

Приятелите Изи и Емил Конрад заедно в „Черешката на тортата“ по NOVA

Пак се запали пожарът край Воден, огънят тръгна към Крайново

Пак се запали пожарът край Воден, огънят тръгна към Крайново

България Преди 8 часа

Затворен е пътят между селата Воден и Крайново и на мястото има кола на Дирекция "Жандармерия"

Тих, самотен, интелигентен: Стрелецът на Тръмп в очите на съучениците си

Тих, самотен, интелигентен: Стрелецът на Тръмп в очите на съучениците си

Свят Преди 9 часа

Съучениците му казват, че са го познавали като самотник, но не и склонен към насилие

Умишлен пожар, горят къщи в село край Чирпан

Умишлен пожар, горят къщи в село край Чирпан

България Преди 9 часа

Установен е извършителят и се издирва

Беларус въведе безвизов режим за България и други 34 страни

Беларус въведе безвизов режим за България и други 34 страни

Свят Преди 10 часа

Безвизовият режим важи за 90 дни

България екстрадира педофил от САЩ

България екстрадира педофил от САЩ

България Преди 10 часа

С решение на Окръжен съд – Благоевград е допусната незабавна екстрадиция

<p>Звездите от историята на Big (VIP) Brother, които не са вече между нас</p>

Звездите от историята на Big (VIP) Brother, които изгубихме

България Преди 10 часа

Много от имената, които гледахме в различните издания на шоуто, вече не са между нас

<p>Карта на войната: Киев си връща част от &quot;Ню Йорк&quot;&nbsp;</p>

Карта на войната: Киев си връща част от "Ню Йорк" на фона на атаките на Русия

Свят Преди 10 часа

Градът се намира на юг от град Торецк, който сега е важна опорна точка в обсадения украински фронт