0

Г орските пожари наложиха евакуации в цяла Канада. Гренландия беше толкова топла, че изследователска станция на най-високата точка на ледената покривка регистрира топене в края на юни - едва петото събитие на топене в историята. Температурите на повърхността в моретата Баренц, Кара, Лаптев и Бофорт бяха с между 5 до 7 градуса по Целзий над нормалните през август.

Докато надеждните измервания с инструменти датират само от около 1900 г., почти сигурно е, че това е било най-горещото лято в Арктика от векове.

Годината започна необичайно влажно и натрупването на сняг през зимата на 2022-2023 г. беше над средното за голяма част от Арктика. До май високите пролетни температури оставиха снежната покривка в Северна Америка рекордно ниска, откривайки почвата, която бързо се затопли и изсъхна, подхранвайки пожарите, предизвикани от мълнии в цяла Канада.

2023 г. счупи рекорда за най-топлото лято в Арктика и хората и екосистемите в региона усетиха въздействието.

Каскадни ефекти на топлината в цяла Арктика

В зона, голяма както е Арктика, поставянето на нов температурен рекорд за един сезон с две десети от градуса по Фаренхайт (0,1 градуса по Целзий) затопляне е нещо сериозно. Лято 2023 г. - юли, август и септември - разби предишния рекорд, поставен през 2016 г., с четири пъти повече. Температурите почти навсякъде в Арктика бяха над нормалните.

По-внимателен поглед върху събитията в северозападните територии на Канада показва как повишаването на температурата на въздуха, намаляването на морския лед и температурата на затоплящата се вода, се подхранват затоплящия се климат.

Зимната снежна покривка се стопи рано в големи части от Северна Канада, осигурявайки още един слънчев месец, в който откритата земя да се нагрява. Топлината и липсата на влага изсушиха органичната материя. До ноември са изгорели 180 000 квадратни километра в Канада, около една пета от тях в Северозападните територии.

Много топлото време през май и юни 2023 г. в Северозападните територии също нагорещи могъщата река Макензи, която изпрати огромни количества топла вода в морето Бофорт на север. Топлата вода разтопи морския лед и теченията го отнесоха на запад към Аляска.

Подобна топлина в Западен Сибир също допринесе за бързото топене на морския лед и за високите температури на морската повърхност в моретата Кара и Лаптев на север от Русия.

Намаляването на морския лед в Арктика има голям принос за огромното увеличение на средните есенни температури в региона. Тъмната открита вода поглъща слънчевите лъчи през лятото, а през есента действа като нагревателна подложка, освобождавайки топлина обратно в атмосферата. Дори тънкият морски лед може значително да ограничи този пренос на топлина и да позволи драматично охлаждане на въздуха точно над повърхността, но през последните 17 години се наблюдава най-ниското ниво на морския лед в историята.

Подводна вечна замръзналост

Докладът включва 12 есета, изследващи ефектите от промените в климата и екосистемите в Арктика и как общностите се адаптират. Единият е сигнал за събуждане за рисковете в подводната вечна замръзналост.

Подводната вечна замръзналост е замръзнала почва на океанското дъно, която е богата на органична материя. Тя постепенно се размразява, откакто била потопена, след като ледените покривки на Северното полукълбо се оттеглили преди хиляди години. Днес по-високите температури на океана вероятно ускоряват размразяването на тази скрита вечна замръзналост.

Точно както при вечната замръзналост на сушата, когато подводната се размрази, съдържащата се в нея органична материя ще започне да се разлага и ще освобожди метан и въглероден диоксид - парникови газове, които допринасят за глобалното затопляне и влошават подкиселяването на океана.

Учените изчисляват, че остават близо 2,5 милиона квадратни километра подводна вечна замръзналост, но с малко изследвания извън морето Бофорт и морето Кара никой не знае колко скоро може да освободи своите парникови газове или колко интензивен ще бъде ефектът от затоплянето.

Сьомга, елени и човешки животи

За много хора, живеещи в Арктика, изменението на климата вече нарушава живота и поминъка им.

Местните описват промените в морския лед, на които много от тях разчитат както за препитание, така и за защита на крайбрежието от бури. Те са забелязали промени в моделите на вятъра и все по-интензивни океански бури. На сушата повишаващите се температури правят речния лед по-малко надежден за пътуване, а размразяването на вечната замръзналост кара пътищата да потъват и дестабилизира домовете.

Очевидни и драматични промени се случват в рамките на човешкия живот и те навлизат в основата на местните култури до такава степен, че хората трябва да променят начина, по който съществуват.

Общностите в Западна Аляска, които разчитат на сьомгата Chinook, преживяха още една година на изключително оскъден улов през 2023 г., недостиг, който нарушава както културните практики, така и продоволствената сигурност.

Завръщащата се популация от сьомга Chinook е толкова малка през последните две години, че риболовът е спрян дори за препитание, което е най-високият приоритет, с надеждата, че популацията от сьомга ще може да се възстанови.

Невъзможността за риболов или лов на тюлени, тъй като морският лед е изтънял, не е само проблем с храната. Времето, прекарано в рибни лагери е от решаващо значение за много култури и традиции на местното население на Аляска и децата все повече пропускат тези преживявания.

Местните общности освен, че трябва да се адаптират към промените в екосистемите, те трябва да се погрижат и за околната си среда.

Във Финландия усилията за възстановяване на увредените местообитания на северните елени в сътрудничество с пастирите на елени хората от племето Саами помагат за запазването на техния начин на живот. В продължение на много десетилетия била разрешено търговската сеч, която разкъсвала стотици до хиляди квадратни мили от местообитания на северните елени.

Саамите и техните партньори работят за презасаждане на трева и възстановяване на 52 000 хектара торфища за паша на северни елени. Деградиралите торфища също отделят парникови газове, допринасяйки за изменението на климата. Поддържането им здрави помага за улавянето и съхраняването на въглерода далеч от атмосферата.

Температурите в Арктика се покачват повече от три пъти по-бързо от средното за света, така че не е изненадващо, че именно там се наблюдаваше най-топлото лято и шестата най-топла година в историята. Докладната карта за Арктика за 2023 г. напомня какъв е залогът и какви са рисковете от затоплянето на планетата за животите и културите, които вече са засегнати от изменението на климата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 19 минути

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 1 час

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 3 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 10 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 11 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 11 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 12 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 12 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 14 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 14 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 15 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 15 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 15 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 16 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 17 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна