0

Х ауърд Търстън, последният велик сценичен илюзионист, е провъзгласен за "най-великия магьосник в света" в началото на XX век. Но той е почти забравен.

Бил е съвременник и съперник на Хари Худини, който е бил по-скоро майстор на изчезването. Именно Търстън е осигурил зрелището и шоуто - наред с левитиращите асистенти, ваденето на зайци от шапката и триковете с карти - които сме свикнали да свързваме с магията.

"Когато си мислите за грандиозното сценично шоу с животни, костюми, асистенти и огромни илюзии на тези големи сцени, повечето хора не осъзнават, че си представят шоуто на Търстън", казва Рори Фелдман, който е събрал повече от 65 000 артефакта на Търстън, включително плакати, реквизит, костюми и магически шкафове.

В продължение на 26 години, от 1907 до 1932 г., Търстън посещавал ежегодно Синсинати за едноседмичен ангажимент, най-често в Голямата опера на улица "Вайн". Градът също е изиграл роля в началото на кариерата му.

Роденият в Охайо Търстън бил очарован от магическо шоу

Търстън е роден на 20 юли 1869 г. в Кълъмбъс, Охайо. Баща му бил производител на карети и неуспешен изобретател, който изпитвал финансови затруднения. На 12-годишна възраст Търстън работил като вестникар, разнасяйки вестници по железопътната линия между Кълъмбъс и Питсбърг.

В автобиографията си (публикувана във вестник Cincinnati Post през 1931 г.) Търстън пише, че е запленен от конните надбягвания, затова избягал от дома си в Синсинати, за да стане жокей. Но когато в края на седмицата надбягванията приключили, той нямал пари, затова продал ножа си за 10 цента.

"С тези пари платих за запас от следобедни вестници и започнах кариерата си като вестникар на ъгъла на Пета и Вайн стрийт, най-оживения ъгъл в Синсинати", пише той.

По това време той видял първото си магическо шоу, изпълнено от Александър Херман, най-добрия фокусник по онова време, и получил златно копче, което много ценял. "Великият Херман беше моят омагьосник", пише Търстън.

Като шоумен Търстън умеел да разказва хубави истории и понякога подробностите се изопачавали.

"Днес записът на това събитие е замъглен от многобройните официални разкази на Търстън, интервюта и корекции на легендата", пише биографът Джим Стайнмайер. "Възможно е това да е станало в стария театър "Сити Хол" в Кълъмбъс или в неназован театър в Синсинати, където са работили вестникарите", смята биографът.

Търстън и партньорът му Реди Кадър се качвали на влакове, за да пътуват из Средния Запад, докато един ден Кадър паднал и умрял. Търстън продължил да практикува ловкостта на ръцете си, която научил от книгата за магии, която Кадър му подарил, да прави фокуси с карти и понякога да джебчийства.

От живота на дребен престъпник го спасява затворническият реформатор Уилям М.Ф. Раунд. Но когато тръгва да учи за свещеник, Търстън отново вижда представление на Херман в Олбани, Ню Йорк, и решава да посвети живота си на илюзията.

"Най-великият магьосник в света"

През 1897 г. Търстън представя своя собствена версия на трика "Издигаща се карта" в салон в Монтана. Някой от публиката повикал карта и тя се издигнала от тестето и левитирала на около метър до ръката на Търстън над тестето. "Нагоре, нагоре, нагоре!", казвал той театрално. (Картата била закачена на тънък черен конец като невидима връв за дрехи.) Този трик направил Търстън известен като "Краля на картите".

През 1900 г. в продължение на месеци той бил главен изпълнител в театър "Палас" в Лондон и правил частни представления за крал Едуард VII и шаха на Персия. През 1905 г. обикалял света, за да играе пред коронованите глави на Европа и Азия.

През 1907 г., когато наследил Хари Келар, "декана на американските магьосници", той преминал от трикове с карти към усъвършенстване на големи илюзии. Двамата обикаляли заедно в продължение на една година, когато Келар се пенсионирал и предал магическата пръчка на Търстън като най-великия магьосник в света.

Подобно на много други изпълнители, Търстън вземал назаем или купувал илюзиите си от други фокусници, но след това ги правил известни по целия свят. Разрязването на жена наполовина, левитиращата жена, изчезването на слон или автомобил Willys-Overland. Истинското му умение било шоуменството.

"Това беше първото сценично шоу, в което се използваше широко електричество. Електрически двигатели включваха много от илюзиите, а искрящи нишки и фонтани бяха част от няколко трика", казва неговата асистентка и първа съпруга Грейс.

В пиковия си период Търстън пътувал с 30 асистенти и осем вагона, пълни с реквизит, костюми, животни и машини.

Драматичният редактор на Cincinnati Enquirer Херман Дж. Бернфелд пише за представленията на Търстън преди появата му в театър "Алби" през 1932 г: "Магьосникът ефективно пренася публиката си от страната на реалността в царството на илюзията, където се случват невъзможни неща."

"Картите се появяват от нищото по негова заповед и се връщат в същата тази бездна. Той прави същото с жените, както и с безброй предмети. Кара един от последователите си да се издигне от земята, увиснал във въздуха без никакви видими средства за поддържане. Кара една жена да изчезне в подобна на оръдие измишльотина, задейства оръдието и presto! тя се спуска по въже от наблюдателна площадка на върха на театъра, където мистериозно се появява от небето", пише още Бернфелд.

"Тихият финес на Търстън на сцената все още е очевиден. Той е страхотен шоумен, както показва представянето на неговите хитрости. Неговите вежливост, патетика, увереност, отношение към по-младия елемент в публиката посочват причината не за успеха му, а за личната му популярност. Последователите му са многобройни", смята той.

Търстън се докоснал до спиритизма

Интересът към спиритизма, вярата, че медиумите могат да общуват с мъртвите, се засилил след Първата световна война. И представленията на Търстън се възползвали от това, като предполагат, че духовете карат жените да левитират например. На плакатите му били изобразени малки дяволчета, които му шепнат, а слоганът бил: "Връщат ли се духовете?".

Докато Худини критикувал спиритизма и развенчавал салонните трикове на медиумите, Търстън имал по-различна гледна точка. По време на дебат между Търстън и спиритист в Карнеги Хол през 1922 г. "Ню Йорк Таймс" съобщава: "Магьосникът каза, че според него съществува "интелигентна психическа сила, която може да се прояви", но че "всичко, което се прави в определено време и за пари", е склонно да бъде измама."

Хънтър Оатман-Станфорд от Collectors Weekly пише: "Търстън е бил наясно с печалбата, която може да се получи чрез използване на мрачната сфера на религията, мистицизма и свръхестественото."

Дори когато Търстън откривал всяко шоу с думите: "За нищо на света не бих ви излъгал", той знаел, че завесата на мистерията е ключът към забавлението.

Ще се върне ли духът на Търстън?

Сценичната магия загубила популярност с появата на Холивуд. Докато Худини е увековечен на филмова лента, Търстън скоро е забравен.

Той получава инсулт, а след това умира от пневмония на 13 април 1936 г. в Маями. Погребан е в мавзолея Green Lawn Abbey в Кълъмбъс.

Всяка година на годишнината от смъртта му неговият приятел Клод Д. Нобел се връщал на гроба на Търстън с магическата си пръчка, за да спазва "посмъртен договор" с надеждата духът на великия магьосник да общува чрез вибрации.

Колумнистът на "Синсинати Поуст" Алфред Сегал, представящ се като Синсинат, отговорил: "Но ако духът на Търстън не се върне, този инцидент предизвиква щастливи спомени у хората на средна възраст, които са водили децата си в Гранд в петък вечер, когато Търстън е бил там. О, това беше страхотно време."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 2 минути

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Земетресение от 6,5 по Рихтер разлюля японските острови Бонин

Земетресение от 6,5 по Рихтер разлюля японските острови Бонин

Свят Преди 9 минути

Трусът е бил на дълбочина 503,2 км

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 1 час

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 2 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 3 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 5 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 7 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици