1

С ръчните домакини вероятно вече са се убедили, че е доста по-бързо да си омесиш хляб, отколкото да чакаш на опашка, за да си го купиш. От тук идва и идеята да си направим домашна пица. Вече имаме тесто, хладилника е зареден с няколко базови съставки и всичко, което ни остава е да ги нарежем и да се насладим на резултата. 

За да вдъхновим следващата ви вечеря, предлагаме няколко рецепти за пица.

Няколко страхотни рецепти за пица

Във видеото от кулинарния канал 24kitchen вижте как да замесите тестото.

Пица Маргарита

  • 3 топки сирене „Моцарела“ (по 125 г)
  • 400 г доматен сос
  • 3 с. л. зехтин „Екстра върджин“
  • 1/2 връзка босилек
  • сол на вкус
  • семолина (грис от твърда пшеница) за поръсване
  • зехтин „Екстра върджин“ за поливане
Източник: iStock/Getty Images

Доматите се смесват със зехтина и сол на вкус.

Тестото се разделя на 4 топки и върху плот поръсен с брашно и семолина се разточват кръгове.  Тава се слага във фурната, загрята на 250 градуса, с вентилатор.

Щом се нагорещи, единия тестен кръг се поставя в нея. Отгоре се намазва с доматената смес, без краищата, слага се от накъсаната моцарела, полива се с  малко зехтин.

Пицата се пече за около 10 минути. Така се приготвят и останалите. Сервират се с листенца босилек.

Пица „Шакшука“

  • 4 яйца
  • 200 г домати на кубчета (от консерва)
  • 100 г краве сирене
  • 1 зелена чушка
  • 1 люта чушка
  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1/2 връзка кориандър
  • 2 с. л. доматен концентрат
  • 2 с. л. зехтин
  • 1/2 с. л. червен пипер
  • 1 ч. л. захар
  • 1/2 ч. л. кимион на зърна
  • сол и черен пипер на вкус
Източник: iStock/Getty Images

Лукът се реже на полумесеци, зелената чушка – на жулиен, а лютата чушка и чесънът се наситняват. Запържват се в сгорещения зехтин, докато омекнат и започнат да се карамелизират.

Добавя се доматеният концентрат, разбърква се и се поръсва червеният пипер. Разбърква се и веднага се наливат доматите и 50 мл вода. Сосът се оставя на котлона за около 5 минути, да се сгъсти.

Овкусява се с прясно стрит кимион, сол, захар и черен пипер. След това се охлажда. Във фурната се поставя камък за пица. Включва се на 220 градуса с вентилатор.

Всяка топка тесто се разточва на тънко. Разточеното тесто се поставя върху хартия за печене. Щом камъкът се нагорещи добре, върху него се поставя първият блат. С вилица се правят дупки, за да не се надува. Пече се 5 минути.

След това отгоре се разпределя половината от соса. Чукват се 2 яйца и се поръсва с половината сирене. Пече се още 8–10 минути.

Изважда се и се поръсва с накъсан пресен кориандър или с магданоз. По желание ръба на пиците може да се намаже със зехтин. По същия начин се приготвя и втората пица.

Пица „Бианка“

  • 250 г сирене „Моцарела“ за пица
  • 200 г пилешко филе
  • 50 г сирене „Пармезан“
  • 200 мл животинска сметана
  • 20 мл зехтин
  • 1 глава червен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 стръка риган
  • сол и черен пипер на вкус
Източник: iStock/Getty Images

Пилешкото месо се маже със зехтина, овкусява се със сол и черен пипер и се изпича на грил тиган или плоча от двете страни до готовност. Охлажда се и се нарязва на тънки парчета.

Сметаната се загрява, посолява се и се разбърква с настъргания пармезан.Охлажда се и се овкусява с накълцания риган и стрития на паста чесън.

Лукът се реже на тънки шайби, а моцарелата – на парчета.

Фурната се загрява на 250 градуса с вентилатор и в нея се слага камък за пица, за да се сгорещи. Тестото се разделя на четири части, от които се разточват тънки кори.

Намазват се с овкусената сметана, поръсват се с пилешкото, моцарелата и лука.

Пекат се около 10 минути, до зачервяване и се поднасят.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
<p>Корона-бебетата от Киев</p>
Ексклузивно

Корона-бебетата от Киев

Преди 1 час
Диана Найденова
Ексклузивно

„Карай направо“ с Хасан Адемов

Преди 5 часа
<p>Това е купе-кросоувърът VW Nivus</p>
Ексклузивно

Това е купе-кросоувърът VW Nivus

Преди 7 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини