7

Е коминистерството обмисля да затегне правилата за продажба на въглища и брикети в името на чистия въздух. Във ведомството подготвят наредба, която разрешава за битови нужди само качествени материали с по-ниско съдържание на сяра и пепел.

Идеята се е появявала многократно през годините, но така и не е реализирана, коментира Nova

Друга идея за по-чист въздух идва от транспортната сфера. Вместо локални сървъри в пунктовете за годишните технически прегледи, трябва да се създаде директна връзка с обща електронна система.

В началото на годината от „Пътната полиция“ обявиха, че ще проверяват колите с газ анализатори. Ако автомобилите превишават еконормите, ще ги спират от движение.

"Това, което ние сега правим, е на база изследвания, е да въвведем изисквания за съдържание на пепел в горивата, защото е установена връзка между това какво излиза през комина на хора и какво е съдържанието на пепел във въглищата", коментира Иван Ангелов от Министерството на околната среда и водите. 

"Пунктовете в сега действащата си система имат локални сървъри, които ще бъдат премахнати и на тяхно място се създава една директна връзка с електронна система, която създава по-качествен контрол и невъзможност да бъдат измерванията на измервателните уреди при техническите прегледи. Ние повишаваме контрола на начина на подаване на информация, това е", поясни Любомир Тодоров от ИА "Автомобилна администрация". 

Осъдиха Полша заради мръсния въздух

ЕС съди Германия и още пет страни за мръсен въздух

В студиото на Nova гостува Петър Киров от „ЕърБГ”. Той заяви, че не може да се каже дали има основен фактор за замърсяването на въздуха.

„Всички неща представляват комплекс от замърсители и трябва войната срещу замърсяването с фини прахови частици да се води на всички фронтове”, каза той.

Той изрази скептицизъм относно реализацията на идеята за по-качествени суровини за горене за вкъщи.

„Едва ли, защото през изминалата година много неща се казаха, че ще бъдат направени, но в настоящия момент нямаме нито един проект реализиран до края”, заяви той.

Експертът подчерта, че използването на качествени горива е важно, но също така има значение и това къде ще се горят, как ще се горят и на какви печки ще се използват.

95% в света са подложени на мръсен въздух, един от трима диша отрова от домакинствата

Глоби до 140 000 лв. за обгазяването в Бургас

Софиянци и русенци излизат на протест срещу мръсния въздух

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@