9

Е вропейската комисия обяви в четвъртък, че ще заведе дела срещу Германия, Франция, Великобритания и три други страни от ЕС заради неспазване на стандартите за качеството на въздуха.

През януари Комисията даде на шестте страни, включително Италия, Унгария и Румъния, последен шанс да вземат необходимите мерки и да подобрят качеството на въздуха, след години предупреждения.

Учените уплашени от метана и радиацията, CO2 рекорд

Осъдиха Полша заради мръсния въздух

ЕК недоволна от качеството на въздуха в България

Предупреждение беше отправено и към Испания, Чехия и Словакия, но за тях има отсрочка.

Еврокомисарят за околната среда Кармену Вела каза на пресконференция в Брюксел, че шестте страни, които включват четирите най-големи икономики на Европа, не са действали достатъчно бързо.

„Комисията заключи, че предложените допълнителни мерки не са достатъчни, за да се спазят стандартите за качество на въздуха възможно най-скоро, затова страните ще бъдат призовани в съда,” добави Вела.

През януари се оказа, че деветте страни ежедневно надвишават нормите за вредни емисии.

Според оценката на ЕС, това струва на целия блок 20 млрд. евро годишно във вид на разходи за здравеопазване.

Комисията насърчава въпросните страни-членки да създадат стимули за повече природосъобразност в транспортния, енергийния и селскостопанския сектор, както и подобрения в градското планиране.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@