5

Р егионалната екоинспекция в Бургас ще наложи глоба до 100 хил. лв. на рафинерията ЛУКойл Нефтохим, както на дървопреработвателната фабрика „Кроношпан“ - 40 хиляди лева, предаде БГНЕС. 

До санкцията се стигна след обгазяването на Бургас и кварталите му и осезаемата лоша миризма на въздуха през последните седмици. След масово недоволство на бургазлии, протест, отчетени стотици сигнали на спешния телефон и на зеления телефон на екоинспекцията, в крайна сметка се стигна до проверки и глоби. Както стана ясно в края на седмицата, замърсителят на въздуха в морския град е рафинерията, която при обработка на отпадъци в утайниците се оказа е изпуснала вредни газове в атмосферата. Дървопреработвателния завод „Кроношпан“ пък системно предизвиква фини прахови частици в града.

В София - спират от движение мръсните автомобили

Експерт обясни причината за токсичната мъгла в София

България потъна в опасен смог, рекордно мръсен въздух

„Това, което се случва на територията на площадката на Лукойл, е което се е случило в 60-те години за съжаление е огромна щета“, заяви Руска Бояджиева, зам.-кмет по екологията. „Те са земно насипни съоръжения, вие си представяйте цялата тази Маракана, езера, целия този отпадък как той се просмуква включително в почвата. Това е нещо с което трябва да се преборим, нашето настояване е обаче това да стане по възможно най-щадящата технология“, уточни тя.

След като получават в този период от време множество сигнали от граждани, препратени от тел. 112 , е трябвало да проверят метеостанциите, да разберат какви са метеорологичните условия, и да ограничат производството на инсталациите, които са на територията на завода, коментира инж. Тонка Атанасова. При положение, че в този един момент те са работили и старите екологични щети, подчерта тя. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@