7

Е вропейският съд се произнесе, че Полша е виновна за системно нарушаване на нормите за замърсяване на въздуха заради прекомерна употреба на въглища в енергетиката на страната, съобщава Франс прес.

ЕК недоволна от качеството на въздуха в България

ЕК предложи Полша да няма право на глас в ЕС

Внимание: Мръсен въздух, какво съветва общината

 „Европейският съд намира, че Полша редовно е нарушавала екологичните норми за чистота на въздуха от 2007 до 2013 и не е представила програма от мерки за закона на ЕС за качество на атмосферния въздух”, се казва в произнасянето на съда.

Източник: Thinkstock/Guliver

Според съда определените норми за регулиране на замърсителите на въздуха са били "постоянно превишавани". Въздухът в страната съдържа твърде много фини прахови частици PM10, които могат да навредят на здравето, ако бъдат вдишвани.

Полша не само е превишила ежедневните стойности на замърсяване в 35 от общо 46 "зони за оценка на качество на въздуха", но девет от тези зони не са издържали проверката на годишния позволен лимит, допълва съдът.

По данни на Световната банка, делът на въглищата в производството на електроенергия в Полша през 2015 е бил 82%, което е един от най-високите показатели в ЕС. В момента въглищата остават най-използваният „мръсен” вид въглеводородно гориво и продължават широко да се използва в страната, която разполага с големи запаси от тях.

"Оттук следва, че установените превишения следва да се разглеждат като трайна тенденция", обяви съдът в решението си. Той също така отбеляза, че мерките, които Полша е планирала, за да се ограничи замърсяването на въздуха, ще приведат качеството му в съответствие с европейските стандарти едва между 2020 и 2024 г.

През декември 2015 г. Европейската комисия даде Полша на съд заради бавния й отговор в решаването на проблема с лошото качество на въздуха, причина за което е масовото използване на дърва за огрев в домовете.

Според директива на ЕС от 2008 г. държавите членки трябва да намалят замърсяването на въздуха, за да предпазят здравето на хората. По налични оценки над 400 000 европейци умират преждевременно всяка година заради лошо качество на въздуха, което предизвиква заболявания като астма, сърдечни заболявания и рак на белите дробове.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@