63

В сички областни управители подадоха оставки. Това съобщиха за NOVA от Министерския съвет.

В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт, съобщиха от пресслужбата на правителството, предаде БТА.

Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат

ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и други.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет

ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

До момента е ясно, че оставки са подали областните управители на

София-област, Монтана, Хасково, Пазарджик, Ямбол, Видин, Пловдив, Варна, Ловеч, Габрово, Добрич, Велико Търново, Смолян, Търговище, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Враца.

Областният управител на Монтана Валери Димитров

и заместник-областният управител Кирил Делев са депозирали днес своите оставки пред правителството, предаде БТА.

Своето решение те са представили и пред състава на областната администрация в 9:30 часа днес, съобщиха от областната управа.

За БТА Валери Димитров заяви, че причините да подаде оставка са лични.

„Чест и почитания за всички, никой не ме е обидил или задължил да напусна, причините за решението ми са изцяло лични“, обяви Димитров. По лични причини напуска и зам.-областният управител Кирил Делев.

Валери Димитров е областен управител на Монтана за втори път. Той беше на поста при последното и предишното служебно правителство.

Областният управител на област Хасково Красимир Ангелов подаде заявление до Министерски съвет за освобождаване от поста,

съобщиха от пресцентъра на държавната управа. Ангелов счита това за морален акт, тъй като не е назначен от настоящия кабинет. Той е благодарил на всички служители на областна администрация-Хасково за съвместната дейност и започналите инициативи за подобряване работата на администрацията и улесняване обслужването на гражданите.

"Надявам се, че на поста областен управител на област Хасково ще бъде назначен човек, който не се ръководи от тесни политически интереси, а ще бъде воден от спазването на законите и равнопоставеността на частните и обществени субекти", каза Ангелов, цитиран от пресцентъра.

Той бе назначен на длъжността на пети април тази година. Ангелов е магистър от Университета по национално и световно стопанство, има опит в областта на строителния надзор и управлението на проекти. Председател на на Балканско-индийската бизнес асоциация. 

Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев подаде оставка считано от днес, 12 юни, съобщи той пред БТА.

Моите действия са изчерпани с прекратяване на правомощията на служебното правителство с премиер Гълъб Донев, тъй като бях назначен от него, за да преминем през един изборен цикъл, посочи Стойчев. Той каза, че на 6 юни бе избрано редовно правителство, което поема своите ангажименти.

Радослав Стойчев бе назначен от служебния кабинет на 4 август 2022 г. В периода май 2021 – януари 2022 г. той е заемал същата длъжност. Преди това е бил народен представител в 43-ото и 44-ото Народно събрание. През 2011 г. – 2014 г. е зам.-кмет на община Самоков. 

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков подава оставка. Това обяви той на страницата си във Facebook.

В писмо до министър-председателя акад. Николай Денков се казва:

„Моля на първото за тази седмица заседание на Министерския съвет да внесете и приемете оставката ми като областен управител на област с административен център град Пазарджик.

Мотивите ми са продиктувани от разбиранията ми за политика и политически процес. За повече от двадесет години обществена и политическа дейност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип.

Не считам, че политическите ми разбирания, идеологията, каузите в които вярвам и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с Вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече - диаметрално противоположни са.

Считам, че е невъзможно да продължа да изпълнявам задълженията си по закон, като член и ръководител на политически кабинет, провеждащ държавната политика в областта, в изпълнение на поставени стратегически цели и приоритети от програмата на председателствания от Вас Министерски съвет. Редно е да натоварите с тази задача човек, близък до Вашата идеология и споделящ Вашите възгледи".

Областният управител в оставка използва случая да изрази благодарността си към Президента на Република България, Гълъб Донев и ръководения от него екип на Министерски съвет, както и за доверието. Той благодари и на кметовете на общини, общинските съветници, служителите в държавната и общински администрации, доброволците и гражданите на област Пазарджик, "с които заедно постигнахме много и в този, за мен втори, мандат на областен управител". Величков казва, че остава с уважение, надява се молбата му да бъде уважена незабавно и пожелава "да опазите Родината мирна, демократична и горда".

Областният управител на Ямбол Георги Чалъков подаде оставка в писмо до министър-председателя Николай Денков,

съобщиха от Областната управа. В мотивите си Георги Чалъков изтъква, че не споделя целите и мотивите, с които е формирано новото редовно правителство. 

„Не мисля, че вашето управление ще бъде добро за България, напротив - нищо хубаво не ни чака с управляващи, заченали управление на основата на лъжата, лъжата с която излъгаха своите избиратели, изтъквайки неясни мотиви, обслужващи чужди интереси нямащи нищо общо с добруването на България“, пише в писмото си Чалъков. 

Георги Чалъков беше назначен на поста областен управител на Ямбол през август 2022 година. 

Областният управител на Видин Огнян Асенов депозира днес пред Министерски съвет заявление за освобождаване от длъжност.

Това съобщиха за БТА от Областната администрация. 

В заявлението си Огнян Асенов е записал, че „като областен управител в мандата на служебния кабинет, с министър-председател Гълъб Донев, изпълнявах отговорно и добросъвестно задълженията си в интерес на гражданите на област Видин и спазвайки законите на Република България". Огнян Асенов изказва своята надежда, че следващият Областен управител на област Видин ще работи за просперитета на Видинска област, съблюдавайки законите на страната, при зачитане на реда и нормите на правовата държава.

Огнян Асенов е заемал поста областен управител два пъти в мандатите на служебните кабинети през 2017 г. и 2021 г. , показва справка на БТА. Преди встъпването му втория път на длъжността Областен управител, той бе директор на Индустриална зона-Видин. От 2015 г. до 2017 г. е работил в Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Бил е ръководител управление „Сигурност“ в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и ръководител отдел „Сигурност и класифицирана информация в „Булгаргаз“ ЕАД. 

Преминава през всички изпълнителски и ръководни равнища във Видинската регионална дирекция на МВР. От 2003 г. до 2009 г. е бил директор на Областната дирекция на МВР Видин. Завършил е Академията на МВР, специалност „Управление на обществения ред и сигурност на Република България“. Той притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността. 

Полк. Огнян Асенов е роден през 1957 г. във Видин.

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев подаде оставка.

Заявлението е изпратено до Министерския съвет тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Когато през миналата година бях поканен от служебното правителство да поема поста, приех, за да помогна на Майка България да премине успешно през труден период на политическа криза, посочи Стоев. По думите му с назначаването на редовно правителство счита дълга си за изпълнен.

В мотивите си Стоев посочва, че дава възможност да бъде назначен човек, който има необходимите умения и е готов да следва политиката на партиите, които са излъчили правителство. В молбата си той изявява желание да бъде освободен от заеманата длъжност възможно най-бързо.

Ангел Стоев бе областен управител на Пловдив в периода 2021-2022 г., а през август миналата година отново пое поста. Той притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Международни икономически отношения“ от Университетът за национално и световно стопанство и е доктор по философия от Академията на МВР в София. Дългогодишен служител на Национална служба „Сигурност“ и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) като е заемал длъжността директор на Регионална дирекция ДАНС-Пловдив. Работил е и на високи мениджърски позиции в частния сектор. Стоев има специализации в управление на кризи, противодействие на тероризма и стратегическото управление.

Областният управител на Ловеч Светослав Славчев подаде молба до премиера Николай Денков

за освобождаване от длъжността, считано от днес, съобщиха от областната администрация. 

Славчев посочи пред БТА, че е редно служебните областни управители да освободят поста за хора, които ще продължат политиката на новото правителство. 

„Има много неща, които съм свършил в моя мандат. Ще ги предам на следващия областен управител и ще поставя наболели проблеми, които трябва да се решат“, каза Славчев.

Надявам се на свободната позиция да бъде назначено лице с необходимия опит, образователен ценз и познаващо естеството на работата в областната администрация, изтъква в писмото си до акад. Николай Денков инж. Славчев. 

Той пое поста повторно в началото на август м. г., като преди това също бе областен управител в периода май 2021 г. – януари 2022 г.

Областният управител на Варна Марио Смърков днес подаде оставка.

В изявление пред медиите в крайморския град той посочи, че се изказва заради предизвиканите в социалните мрежи публични коментари за заповедта му, с която отмени тази на бившия областен управител Благомир Коцев, с която бе забранено движението на автомобили по крайбрежната алея във Варна.

Смърков припомни, че по негова заповед бе направена проверка на всички държавни имоти и хидротехнически съоръжения, която показа серия нарушения. „Продължаваме Промяната“ днес ще правят протест пред Областната администрация, а не на входа на Морската градина или пред ресторант „Хоризонт“, пред заведенията на буна Траката, където бе констатирано, че има поставени незаконни обекти, коментира областният управител. И допълни, че ако държавата успее да си прибере парите от нарушителите, най-вероятно ще бъдат осигурени средства за благоустрояването на крайбрежната алея.

Областният управител разкри и нарушения, направени в администрацията преди него. По думите му в периода 25 февруари - 3 август миналата година в Областната управа са постъпили 316 заявления за издаване на удостоверения за обстоятелствени проверки, а са издадени само 98. За същия период са внесени 76 заявления за издаване на актове за държавна собственост, а само 18 да са утвърдени. Смърков окачестви като „безобразно“ автомобилът на областния управител да се движи по улиците на града със синя лампа и 6 месеца да е паркиран в Морската градина, непосредствено до ресторант „Хоризонт“. По думите му в администрацията са назначавани хора на 4-часов работен ден, които в същото време са работели и в полза на частна фирма. Освен това правното обслужване на управата е обезпечавано от външен доставчик, а в нея има работещи 7 души с юридическо образование. На въпрос на БТА Марио Смърков посочи, че е подал информация за констатираните нарушения, където е необходимо, включително до Министерския съвет. По думите му вече има и реакция на институциите.

За крайбрежната алея, която всъщност е улица, има становища на Дирекцията за строителен контрол и на регионалното министерство, каза още Смърков. Той изрази съжаление, че все още няма реакция от страна на Община Варна. „Морската градина не може да бъде въвличана в политически интереси. Настоящото правно положение – затворена алея за движение на автомобили, се запазва до наличие на нова регулация“, посочи Смърков. И уточни, че не е важно кой ще създаде регулацията, а това да я има.

„Във връзка със заявения протест от „Продължаваме Промяната“ днес от 17,30 часа пред сградата на Областната администрация, аз приемам това като акт на недоверие от политическа партия, която участва в управлението на държавата, поради което подавам оставка“, обобщи Смърков.

Днес областният управител на Габрово Кристина Сидорова е подала своята оставка

със заявление до Министерски съвет на Република България. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на администрацията.

Като основен мотив Сидорова посочва, че е изпълнила ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев. “Ролята на областния управител е да привежда на регионално ниво държавната политика. Моите възгледи за политика и принципите ми не ми позволяват да продължа да заемам поста с настоящото правителство“, каза за БТА Сидорова. 

Сидорова изразява своята благодарност към всички институции, представители на местната власт, неправителствени организации, представители на бизнеса, медиите и на екипа на Областна администрация- Габрово за доброто сътрудничество. “Още с встъпването си в длъжност дадох обещание да работя за развитието на нашата област, но това би било невъзможно без вашия принос. През изминалите десет месеца не изневерих на принципите си и на дадената дума. Вярвам, че поставихме началото на дългосрочни партньорства и проекти, които ще допринесат за напредъка на региона“, каза още Сидорова.  

С писмо до Министерския съвет областният управител на област Добрич Здравко Здравков подаде оставка, съобщи той.

„Бях назначен от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев и изпълних ангажиментите, които имах като областен управител в мандата на служебния кабинет. Разбиранията ми за политики и развитие на страната и респективно на област Добрич не съвпадат с настоящото управление и считам, че така е най-честно и за двете страни в процес - за мен и настоящия Министерски съвет“, казва още Здравко Здравков. 

Областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков подаде заявление за освобождаване от длъжност,

съобщиха от областната администрация. Заявлението е изпратено до министър-председателя акад. Николай Денков.

„Като областен управител на Област Велико Търново, назначен от служебното правителство с министър-председател Гълъб Донев, приключило своята дейност на 6 юни 2023 г. считам, че трябва да освободя заеманата от мен длъжност. Изхождайки от по-горе изложеното, моля, на следващото заседание на Министерски съвет на Република България, да бъде освободен от заеманата от мен длъжност. Пожелавам успех на ръководеното от Вас правителство“, се казва в заявлението. 

Инж. Георги Гугучков бе областен управител на Област Велико Търново в четири служебни правителства – два пъти в мандата на премиера Стефан Янев, като заемаше длъжността от 20 май 2021 г. до 5 януари 2022 г., а след това в двата мандата на министър-председателя Гълъб Донев, съответно от 05 август 2022 г. до момента.

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев подаде оставка. Информацията бе потвърдена за БТА от Сабрутев.

В политиката трябва да има морал, посочи той. Според Стефан Сабрутев редовното правителство би трябвало да работи за изпълнение на програмата си със свой екип. 

Областният управител коментира за БТА, че новото ръководство на Областната администрация би следвало да продължи работа по важните приоритети, свързани с развитието на областта. Сред тях Сабрутев откроява предстоящото откриване на ГКПП „Рудозем – Ксанти“, проекти за укрепване на свлачището по пътя Смолян – Мадан и значими инфраструктурни проекти.

Областният управител на Търговищка област Станимир Парашкевов подаде заявление за освобождаване от поста

до Министерския съвет, потвърдиха за БТА от пресслужбата на институцията. 

"Във връзка с формирането на ново правителство и провежданата от него държавна политика, считам за целесъобразно да бъда освободен от длъжността областен управител на област Търговище", се казва в мотивите на Парашкевов.

Станимир Парашкевов ръководи институцията в Търговище от 20 май 2021 година. 

Заместник областният управител на Търговищка област Валери Симеонов също подаде заявление за освобождаване

от длъжност тази сутрин. То е депозирано до Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на областната управа.

Мотивите, описани от Симеонов в заявлението, са „лични причини“. 

В периода февруари - май 2017 година Валери Симеонов е областен управител на област Търговище, a по-късно, в периода юни 2021 г. януари 2022 г. и от 18 август 2022 г. до настоящият момент - и заместник-областен управител на Търговище. 

Областният управител на област Плевен Иван Петков е подал оставка.

Не искам да бъда мокър печат, е мотивът, който посочи пред БТА Петков. 

Областният управител на Разград Драгомир Златев подаде заявление за освобождаване от длъжността, съобщи той за БТА.

Златев посочи, че е бил назначен от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев и е изпълнил ангажиментите, които е имал в интерес на гражданите на област Разград. Той заяви, че вече е избрано редовно правителство и е редно то да работи за изпълнение на програмата си със свой екип. 

Драгомир Златев беше назначен за областен управител на област Разград през август 2022 г. Златев е бил е зам.-кмет на община Самуил, работил е също в администрацията на община Разград. Той е работил в Областна служба „Изтърпяване на наказанията“, където след конкурс е бил назначен и за началник на службата. От 1 юни 2021 г. до август 2022 г. е заместник областен управител на област Разград.

Областният управител на Русе Анатоли Станев подаде заявление за освобождаване от поста.

Искането е изпратено до Министерския съвет, съобщи Станев. 

Той встъпи в длъжност като областен управител на 14 януари 2022 година, като част от кабинета „Петков“ от квотата на политическа партия „Има такъв народ“. Участва и в последните два служебни кабинета. 

„Все по-често ставаме свидетели на предадени ценности, от нас зависи в какви времена искаме да живеем. Нека дадем пример и да не се превръщаме в политически марионетки“, коментира Станев. По думите му много често хората се намират на кръстопът между достойнството и интереса. „Това обаче не важи за тези, които са избрали да бъдат последователни. Жалкото е, че редица от т.нар. държавници не осъзнават този факт и се превръщат в заложници на чужди идеи. Разменените роли и обърканата действителност не водят до нищо добро – те са просто част от поредния ден, в който не си заслужава да отстъпваш от принципите си“, каза още областният управител на Русе.

Заявление до Министерския съвет за освобождаване от поста подаде областният управител на Силистра инж. Николай Неделчев.

В свое обръщение в сайта на институцията Неделчев припомня, че е назначен от служебно правителство и след като то е приключило своята дейност, следва да завърши неговият ангажимент като представител на държавната власт в областта.

„Водени от разбиранията, че държавата съществува заради хората, а не обратното, аз и заместник областният управител Димитър Тодоров се постарахме да работим максимално прозрачно и ефективно, без оглед на политически пристрастия. Така успявахме да осъществим навременна организация на работата във всички държавни органи, както и на изпълнителната власт. Заложих на екипната работа и на професионализма на всеки един от Областна администрация – Силистра“, се казва в обръщението.

Областният управител на Враца Георги Митов е депозирал днес заявление за освобождаването от длъжност пред министър-председателя акад. Николай Денков

и в деловодството на Министерския съвет, съобщиха от администрацията. В заявлението си Митов е декларирал, че през периода, в който е заемал длъжността в служебното правителство на Гълъб Донев, стриктно е изпълнявал служебните си задължения в съответствие с българското законодателство, ръководейки се от законните права и интереси на гражданите и развитието на област Враца.

Коментари 63
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

63 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 8 минути

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 31 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта