114

В идео заснето от шофьор, спрян за проверка от служители на пътна полиция, стана хит в социалните мрежи, събирайки над 750 хил. гледания.

Патрул спира Михаил Душев от Димитровград за това, че вместо с включени къси или дневни светлини за движение, кара с габаритни такива. Той обаче изважда Закона за движение по пътищата и цитирайки алинеи от него, оспорва правото на полицаите да го спрат.

В чия полза са готвените промени в закона за движение по пътищата

Акция на границата за шофьори с неплатени глоби

Автопаркът се рои, продължава да застарява, а любовта към VW не вехне. Подробна статистика от КАТ

„Пише в закона, на дневни или къси светлини”, заявява Душев. „Няма такова понятие като габарити”.

 След което пита служителя на реда, каква е причината да го спрат.

„Причината е, защото аз съм полицай, за това”, гласи отговорът. Тогава Душев иска да види служебната карта на униформения служител. Оказва се, че холограмният контролен стикер върху нея е от 2016 г.

Това кара шофьорът да оспори правомощията на спрелите го полицаи.

„За трети път виждам невалидни полицейски служебни удостоверения - стикерите в долният десен ъгъл са до 2016 г. От последвалия разговор с униформените, подразбрах, че цялата полиция е с изтекли стикери”, пише той във „Фейсбук”.

След като Душев оспорва правомощията му, служителят на пътна полиция заявява:

„Сега ще извикаме началника на групата, който ще каже защо е стикерът такъв” и добавя: „Аз не съм длъжен да Ви обясня, защо аз трябва да Ви обясня”.

От пресцентъра на МВР поясниха пред Vesti.bg, че полицейските карти на двамата служители на реда са напълно валидни. Холограмните стикери са контролни и се сменят в момента. Като това се прави всяка година.

„Поставените върху служебните карти контролни холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 30.06.2018 г.”, гласи инструкцията за определяне вида, условията и реда за издаване и ползване на служебните карти в Министерството на вътрешните работи.

Все пак от пресцентъра отказаха да коментират защо полицаите в конкретния случай не са били запознати с тази инструкция.

От видеото не става ясно къде е заснето и от коя Районна дирекция на МВР са служителите на реда.

Клипът обаче предизвика реакция на високо ниво. Днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев, говорейки пред журналисти в парламента, заяви, че причината за изтеклите през 2016 г. холограмни стикери на картите на повечето полицаи, е забавена обществена поръчка.

„Според мен е нагласено. Една обществена поръчка е забавена преди мен по обективни причини и баджът е трябвало да бъде сменен. Защо не са залепени стикерите, които трябва да бъдат след тези промени? Това важи за голяма част от служителите. Нямам представа колко полицаи са „невалидни”, но много скоро ще разбера и ще съобщя. Това е поръчка от 2015-2016 година”, коментира Радев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@