82

М инистърът на вътрешните работи Христо Терзийски благодари на всички полицаи, за това че не са позволили да се пролее кръв и са овладели всички провокации. От трибуната на парламента министър Терзийски докладва пред депутатите относно действията на МВР в рамките на вчерашния ден, когато пред сградата на парламента се проведе Велико народно въстание.

Министър Терзийски докладва, че след 9.00 часа вчера, обособилото се множество е започнало да проявява агресия към полицията.

Част от протестиращите граждани започнаха да хвърлят много предмети и бомбички, опитаха се да повредят полицейски автомобили, бяха извадени жълти павета и използвани срещу полицейските служители, след което беше изсипана и слама пред тях и беше направен опит да бъде запалена. След това бе използван спрей от част от протестиращите към самите полицейски служители. Към 14.00 часа на вчерашния ден бяха задържани 36 лица. Около 18.30 на площад "Независимост" започнаха да се събират множество хора като част от тях проявиха агресия, започнаха да хвърлят срещу полицейските служители множество пиротехнически средства, самоделни взривни устройства, химически газове, замеряни бяха с всякакви твърди предмети - камъни, пейки, велосипеди, тротинетки, пътни знаци, знамена, транспаранти, табели и други.

След ескалиране на напрежението полицейските служители трябваше да реагират. Използваха тактическите си действия за разцепване и изтласкване на събралото се множество за възстановяване на обществения ред, заяви министърът и уточни че след преглед на видеозаписите от деня се е установило, че в палаткови лагери се съхраняват опасни предмети. По думите му в 3.00 часа на 3-ти септември са били предприети действия за премахване на палатковите лагери.

При проведените протести за различни противообществени прояви са задържани 126 лица. От всички задържани 35 са с постоянен адрес извън София. Образувани са 16 бързи производства - 12 за извършено хулиганство, по едно от тях е осъществен и втори състав на престъпление за лека телесна повреда

Пострадали са 80 служители на МВР, заяви Терзийски. По думите му трима от тях са в болница "Пирогов", 23 в "Медицински институт" на МВР, 13 в "Царица Йонна" и 41 са прегледани на място. Те са с фрактура на крайници, травматични наранявания и увреждания, химическо изгаряне и обгазяване.

По-рано днес от ГЕРБ поискаха вътрешният министър да дойде в пленарната зала и да информира за случилото се през вчерашния ден, вечерта, във връзка с протестите, за да са наясно народните представители и цялото общество какво всъщност е станало през вчерашния ден.

На свой ред от БСП настояха в пленарната зала да дойде премиерът Бойко Борисов и да каже какво се случва през тези 56 дни и как българското правителство "се крепи на власт, благодарение на щитовете и на палките на полицията".

Председателят на НС Цвета Караянчева обяви, че ще покани вътрешния министър, който отговоря за реда в страната.

СДВР: В една от палатките намерихме коктейл "Молотов"

СДВР: Над 60 арестувани, над 100 полицаи са пострадали

Премахнаха палатковите лагери в София

Вежди Рашидов и БСП влязоха в спор след информацията на вътрешния министър пред депутатите за снощните протести.

Подложиха българските полицаи на крайно унижение, те заслужават уважението на всички българи заради достойното си поведение, заяви Рашидов /ГЕРБ/. Той сподели, че след премахването на палатките, е почувствал погнуса - самоделни бомби, кутии. Служители на Столичната община цяла нощ се опитваха да разчистят тази гледка, безотговорността лесно руши, посочи депутатът. Той апелирам към СО да представи сметката за всички разходи, свързани с блокадите, разчистването, лекарската помощ, на организаторите на протестите - "безотговорното трио". А към изпълнителната власт - да даде под съд това трио.

Президентът и неговата "гениална" реплика за мутри при снощната вакханалия, ясно показа къде са мутрите, коментира още Вежди Рашидов. И настоя за извинение от държавния глава. Мутрите бяха след него в черни фланелки, след като излезе от този парламент, изтъкна представителят на ГЕРБ. И настоя, че социалистите трябва да носят отговорността за това въстание.

Организатори на протестите са децата на тези, които почиваха в станциите на БКП, на бившата номенклатура, каза още Рашидов.
Кой се срещаше с футболните босове, кой раздаваше пари за стадиони, припомнете, репликира го Манол Генов от левицата.

А колегата му Иван Иванов добави, че българските полицаи са били превърнати в пушечно месо. Те бяха обругавани - тази информация искахме да чуем от вътрешния министър, поясни той. По думите му, отговорност носи ръководството на МВР, което е допуснало това, както и управлението на държавата. Не трябва да настройваме хората едни срещу други, апелира Иванов.

Според него, по неясни причини снощи е допуснато да бъдат имплантирани провокатори в мирния протест, който се провежда вече 56 дни. Сметката за щетите трябва да се представи на Бойко Борисов, който е разделил българското общество, смятат от БСП.

"Изказваме пълна подкрепа за действията на полицията от вчера", заяви Тома Биков от ГЕРБ в декларация от името на парламентарната група по-рано тази сутрин.

Според него при вчерашната ескалация на напрежението по време на протеста в столицата полицаите са успели да опазят реда, с риск за здравето и живота си.

"В неделя един от организаторите на протеста призова да дойдат винкелите. През цялото време президентът Радев призовава за радикализация на протеста. Вчера тази радикализация се случи. Всички видяхме лицето на тази радикализация в тези платени футболни агитки, които се състоят от представители на криминалния контингент и които атакуваха не само сградата на парламента, но и полицаите, които опитваха да охраняват дневния ред", смята Биков.

Според депутата през последните няколко дни е имало многократни призиви за проява на насилие. Той бе категоричен, че е добре известно и кой организира агитките, визирайки обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който продължава да се намира в Обединените арабски емирства.

"Президентът Радев носи политически отговорност от за това, което се случи вчера, в цялата му съвкупност. Организаторите на протеста носят техническата отговорност и ние ще настояваме да бъдат разследвани техните връзки с криминалния контингент, който вчера, очевидно, беше взаимодействал с тях", смята Биков.

"След вчерашните ексцесии, ние няма да подадем оставка. Спираме този дебат, защото ако го направим, това означава, че всяко следващо правителство може да бъде свалено от власт от представители на криминалния свят. Това ние няма да допуснем", допълни още депутатът от ГЕРБ.

"Тази власт в момента се крепи на полицейските щитове и най-лошото е, че това е несправедливо към самите полицаи", заяви Александър Симов, секретар на ПГ на "БСП за България", в декларация от парламентарната трибуна по повод случилото се снощи на протеста.

"Не може да сложите полицаите като граница между вас и хората, не може всяка вечер те да ви охраняват от глупостите, които правите през деня, обърна се той към управляващите. Хората на площада, които се събират не са лумпени", заяви още Симов.

Той отбеляза, че 56 дни слушаме как властта е готова на диалог, как иска да говори с протестиращите.

"Само че вместо протегната ръка, вместо диалог, протестиращите получиха думи като "маймуни", "стадо", "лумпени", "пияници", "алкохолици". Това ли е поканата за диалог? Това са думите, които родиха насилието, това са думите, които ви докараха до това, че само полицейски палки да ви охраняват от народната любов", коментира Александър Симов.

Той добави, че точно затова продължава да подкрепя усилията на протестиращите да постигнат така жадуваната оставка.

"Не мога да приема и няма да приема действията на сто "лумпена" да бъдат приписвани на целия протест. Преди да се случи това, което стана снощи, на площада пред парламента имаше 100 хиляди души, млади, от цялата страна, които казаха ясно: "Оставка", каза Александър Симов.

Депутатът от левицата коментира, че събраните 127 подписа за проекта на конституция е трябвало да успокоят хората. Това се оказа капката с бензин, която преля чашата на търпението, това нагорещи страстите, това ви превърна в заложници на полицаите, защото ако не са те, няма кой да ви спаси от народната любов, посочи той. По думите му този парламент е обезсмислен, мнозинството е обезсмислено.

"Власт, която се крепи на полицейските палки, е власт враждебна на своя народ. Заради това, моля ви, отървете се от тези мъки. Оставка", заяви Александър Симов.

Той коментира, че днес депутатите от "БСП за България" не са се регистрирали и според него ще продължат да го правят, защото този парламент е обезсмислен. По думите му заседание днес има заради ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Без палаткови лагери осъмна тази сутрин столичният площад "Независимост". Снощи мястото се превърна в поле за сблъсъци между полиция и протестиращи. Бомби, столове, колела и павета полетяха срещу униформените. Последваха арести.

"Вчерашният ден беше апотеоз на политиката на изгорените мостове". Това заяви съпредседателят на групата на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов, коментирайки ескалацията на напрежението на протестите в центъра на столицата.

"Всичко това, правено месеци и години преди това – нежеланието за нормален политически диалог и желанието за ерозиране на политическата система. От това не печели нито една парламентарно представена партия. От това печелят тези, които се представят за извънсистемни и тези, които преди това вероятно са били в парламента или желаят да бъдат. Това са скритите мотиви на всички, които днес обикалят протестите, въпреки че многократно са били в този парламент", смята Веселинов.

Пред депутатите той подчерта, че институциите трябва да си говорят и взаимодействат, а не да воюват, защото в тази война пада жертва националното единство.

"Не е важно кой е започнал първи, а кой ще спре първи, както и кой ще тръгне първи по пътя към нормализацията. Протестът започна като реакция на народа към нещо, което беше възприето като посегателство на една институция върху друга, но постепенно беше превзет и превърнат в политическо оръжие на едни срещу други. Стана един от инструментите за сдобиване с власт", категоричен бе Веселинов.

"Ако допуснем тази война, и на улицата, и между институциите да продължи, то абсолютно се обезсмисля представителната демокрация и нашата функция", допълни още депутатът.

"Кой носи отговорност за допускане безредиците трябва да отговори министърът на вътрешните работи. Един министър си отиде само преди няколко седмици за подобно бездействие или действие. Основната отговорност за случващото се по площадите носят ГЕРБ, защото те не отговарят на исканията на протестиращите, а именно незабавна оставка на правителството и предсрочни избори. Това подклажда гнева на хората. Единственият мотив, който ги изкарва на улицата, е упорството на правителството". Това заяви депутатът от ПГ на "БСП за България" Иван Иванов, съобщиха от пресцентъра на партията.

Социалистът коментира, че това управление предизвиква хората да излязат на улицата. "ГЕРБ отказва да подаде оставка и продължава да лъже народа с неща като нова Конституция, с единствената цел да не подаде оставка. Това правителство трябва да си ходи, то е изчерпано", добави той. Иванов обясни, че ако днес управляващите заедно с премиера подадат оставка, ситуацията ще се успокои и напрежението ще изчезне.

"Ние считаме, че има тежка политическа, парламентарна и социално-икономическа криза и единственият изход от тази ситуация е незабавна оставка на правителството. БСП няма да участва в никакви договорки", каза Иван Иванов. Депутатът заяви, че партията отвътре е единна, всеки ще запази своето достойнство и няма да се поддаде на провокации.

"Ние ще представим своите платформи пред българските граждани и своята алтернатива за управление на държавата. Нека ГЕРБ да подадат оставка, да спрат да тормозят обществото и тогава народът ще е съгласен и доволен със служебния кабинет", заключи Иванов.

От "Воля" излязоха с позиция, в която определиха вчерашните протести като "метеж" и "война срещу държавността и институциите", съобщи пресцентърът на партията.

"Снощният метеж не беше израз на гражданско общество и на свободната воля на протестиращите. Това беше война срещу държавността и институциите. Метежниците се опитаха да превърнат полицаите в пушечно месо!", се посочва в разпространия текст на позицията.

Според "Воля" организаторите на протестите са показали, че не могат да носят отговорността да водят хората.

"Поздравяваме МВР и всички полицаи, които бяха на площада и които с професионализма си успяха, въпреки изключително сложната обстановка, да запазят здравето на хората! Съпричастни сме с всеки един служител на реда и ги подкрепяме в усилията им да защитят конституционните права на по-голямата част български граждани, които не желаят блокади и размирици!", се посочва в позицията.

Парламентът гласува днес оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов. Очаква се за негов заместник да бъде предложена Десислава Ахладова, предложена от Бойко Борисов. Към момента тя е негов заместник.

Десислава Ахладова ще е новият правосъден министър

Ахладова беше и временен титуляр на поста, след като Цецка Цачева подаде оставка заради намесването на името й в скандала "Апартаментгейт".

Депутатите ще гласуват и оставката на председателя на ЦИК Стефка Стоева. Пред дни тя обяви пред членовете на комисията решението си, като го мотивира с лични причини. По-рано обаче Стоева обяви, че не е съгласна с част от промените в Изборния кодекс.

Коментари 82
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

82 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Президентът на Беларус Александър Лукашенко

Беларус осъди журналист на затвор за обида на Лукашенко в изтрити съобщения в чат

Свят Преди 1 час

Общо 29 беларуски журналисти са задържани под стража, като или очакват съдебно дело, или вече излежават присъда

Сидни

Военни из улиците на Сидни следят за спазване на карантината

Теми в развитие Преди 4 часа

Подкрепление от близо 300 военнослужещи пристигна в Сидни по искане на полицията на щата Нов Южен Уелс

Ариана Гранде

Ариана Гранде отправи призив със снимка

Любопитно Преди 5 часа

Певицата качи снимка с маска

Генералният директор на БНР Андон Балтаков напуска

Генералният директор на БНР Андон Балтаков напуска

България Преди 6 часа

"Депозирах молба за предсрочно прекратяване на договора ми за управление на БНР, считано от 6.8.2021 година", съобщава генералният директор на БНР Андон Балтаков

.

Слънцето издава звуци, наподобяващи „пеене“

Технологии Преди 6 часа

Преди повече от половин век учените откриват бързи трептения на Слънцето, подобни на "високи" ноти

Румен Радев връчи мандата за правителство на кандидата за премиер на „Има такъв народ“

Президентството с информация относно връчения мандат на Пламен Николов

България Преди 7 часа

Какво съобщиха от Прессекретариата на Румен Радев

Откриха телата на мъж и 5-годишно дете в кола в яз. "Копринка"

Откриха телата на мъж и 5-годишно дете в кола в яз. "Копринка"

България Преди 7 часа

Предстои назначаването на ДНК експертиза

Започват масови проверки за спазване на COVID мерките у нас

Започват масови проверки за спазване на COVID мерките у нас

Теми в развитие Преди 7 часа

Това каза на брифинг главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев

Каква е рецептата за щастие на Ballan

Каква е рецептата за щастие на Ballan

Любопитно Преди 8 часа

Ако се чудите как да стартирате един свой ден, то трябва да се вслушате в съвета на една от най-младите ни онлайн звезди

Най-бляскавото кралско семейство, за което не знаете

Най-бляскавото кралско семейство, за което не знаете

Любопитно Преди 8 часа

Тези кралски особи може да не са ви познати, но това няма да остане така за дълго

Шести ден пожарите в Турция не стихват

Шести ден пожарите в Турция не стихват

Свят Преди 8 часа

Осем души са загинали досега, а местни жители и туристи бяха принудени да напуснат с лодки курортите

MTV стана на 40 години

MTV стана на 40 години

Любопитно Преди 8 часа

Телевизия MTV започна да излъчва на 1 август 1981 г., като първо пусна кадри на НАСА от историческото кацане на Луната на астронавтите от мисията "Аполо 11" през 1969 г.

Трима мъже се удавиха в р. Янтра за три дни

Трима мъже се удавиха в р. Янтра за три дни

България Преди 9 часа

По телата им не са открити следи от насилие

Снимката е илюстративна

Перник остава без топла вода до 4 септември

България Преди 9 часа

Ремонтът на ТЕЦ "Република" беше планиран за юли, но на два пъти беше отлаган

<p>Печелят ли се пари от гейминга в България</p>

Печелят ли се пари от гейминг в България

Любопитно Преди 10 часа

Какво споделя инфлуенсърът Христо Стефанов, по-известен като Ицака

Хаос в САЩ: Ваксините срещу COVID-19 вече разделят обществото

Хаос в САЩ: Ваксините срещу COVID-19 вече разделят обществото

Теми в развитие Преди 10 часа

"Все едно че на тях не им пука за останалата част от света", казва служителка в системата на здравеопазването във Вашингтон