38

К амарата на строителите в България организира мирна демонстрация в подкрепа на строителния бранш.

В сряда от 7 ч. до 12 ч. строителите ще докарат в София около 1000 машини. Те ще внесат подписка в подкрепа на строителния бранш в Народното събрание. Исканията си ще представят и в Президентството, и в Министерския съвет.

Представителите на строителния бранш изразят своето безпокойство от атаките срещу бранша и обвиненията за високи цени и безобразно качество на изпълнението, за корупционни практики и отклоняване на средства. Те са категорични, че това са неверни обвинения, отправени в публичното пространство от политически сили, без те да са подкрепени с доказателства, което се отразява тежко на авторитета на бранша.

КСБ настоява за спиране използването на бранша за политически цели,

преустановяване необоснованите и неподкрепени с доказателства публични твърдения за корупция и злоупотреби в строителството.

"Не желаем да бъдем използвани за политически цели и предизборна агитация", заяви председателят на Управителния съвет (УС) на КСБ инж. Илиян Терзиев.

Строителният бранш настоява за подобряване на законодателството

Закона за устройство на територията и Закона за обществените поръчки, както и въвеждане на отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес.

Друго искане е продължаване на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Депутатът от БСП Елена Йончева изрази подкрепата си за българските строители.

Вярвам, че строителите подкрепят нашите искания за независима експертиза в европейска лаборатория на магистрални участъци, строени и ремонтирани през последните 5 години, какъвто е периодът на устойчивост. Това е начин да изчистим всяко съмнение в професионализма на българския строител. Те заслужават това, категорична е Йончева.

Елена Йончева
Елена Йончева Източник: БГНЕС

Независимата експертиза на качеството на българските магистрали помага на строителите, които са принудени да работят в обстановка, в която често се констатират редица нередности по цялата верига на инвестиционния процес. Отговорност за тези нарушения носят не строителите, а мафиотският модел на управление в България, заяви още Йончева.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@