7

Н овите ограничителни стълбчета край трамвайната линия по ремонтиращата се улица „Граф Игнатиев“ придобиха печална слава. Предпазните съоръжения станаха повод за недоволство и градски фолкор в социалните мрежи.

Оприличиха ги на „перки на акули“, надгробни плочи и други.

Така отново големият ремонт в центъра на София стана тема, за която говорят всички. Проектантът на ремонта арх. Иво Пантелеев коментира ограничителите в предаването „Здравей, България“ по NOVA.

„В идейният проект тези ограничители отсъстват. При съгласуването на проекта от различните институции държаха да има ясно ограничаване на трасето на трамвая и пешеходните зони. При публичните обсъждания

голяма част от гражданите също настояваха за ограничители“,

заяви той.

Арх. Пантелеев каза, че първоначално ограничителите са планирани във формата на куб, като тези на ул. „Солунска“, които са се превърнали в места за сядане сред гражданите. Това е причината ограничителите на „Графа“ да са в различна форма, добави архитектът. В момента те все още не са фиксирани за земята. Разширен състав от експерти ще реши как точно да бъдат поставени съоръженията.

„Ние следим внимателно тази критична нагласа в социалните мрежи. Един такъв проект е пресечка на много мнения. Изключително критични сме към качеството. Има много места, които не приемаме в момента. Довършителните работи все още предстоят“, каза проектантът.

Той заяви, че

елементите, които предизвикват недоволство и притеснение ще бъдат отстранени до края на ремонта.

За него цялото е по-съществено от отделните елементи. Пантелеев смята, че към момента няма идеи за поставяне на бордюр или саксии, които да изпълняват ролята на ограничители. Той добави, че едно от предизвикателствата за ремонта е това, че пространството на ул. „Граф Игнатиев“ е много хоризонтално и има малък наклон. Това забавя оттичането на водата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@