23

В разгорещен спор се превърна днес дискусията за закон за личната помощ. Майките  на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова представиха проекта, заради който вече в няколко града в страната има палаткови лагери. За консенсус обаче е почти невъзможно да се говори. Срещата в Министерски съвет между представители на държавата, синдикатите, работодателите, майките на деца с увреждания и омбудсмана, бе изключително напрегната, съобщава NOVА.

Социалното министерство още не знае колко пари ще са нужни за личната помощ

Бисер Петков: Съдбата ми като министър зависи от хората с увреждания

Борисов: Грехота е - толкова пари, а има недоволни

При представянето на текстовете на законопроекта общественият защитник припомни, че работата по него е продължила повече от година и половина, а в общественото обсъждане са участвали представители на множество институции, организации и различни експерти.

По време на дебатите обхватът на закона остро противопостави омбудсмана и представители на национално представителните организации на хората с увреждания и синдикатите. Според много от тях законът предвижда просто една асистентска услуга, която решава само част от проблемите, но не е устойчива политика. Една от тезите на противниците му е, че създаването на отделен закон само за една социална услуга е нецелесъобразно, а тя не е съобразена с потребностите на отделните групи инвалидност.

„Не сме спрели да отразяваме всички новопостъпили предложения в проекта и така той има доста променен вид, в сравнение с миналия понеделник, когато го изпратихме в социалното министерство“, отвърна Манолова.

Национално-представителните организации разкритикуваха законопроекта на Мая Манолова, като го определиха за нецелесъобразен. Според тях с него щели да се разделят хората с увреждания на различни групи и ще се противопоставят едни на други.

Сумата, разчетена за осъществяването му, пък рязко нарасна. От първоначално обявените около 100 млн. лв. днес тя достигна 1,1 млрд. лв. и то при най-икономичния вариант. Последната сума бе оповестена от зам.-министърът на финансите.

От представителните организации искат от закона да се ползват всички хора с увреждания, като например децата с диабет и тези с аутизъм.

„В момента не 77 хиляди, а само 14 хиляди”, заяви Манолова за броя на обхванатите от мерките за подпомагане. „Питам, къде е заместник-председателят на Националния съвет, къде сте вие, не е ли ваш ангажимент? Защо мълчахте до днес”, каза омбудсманът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@