12

С ъдбата ми като министър зависи от това какво ще можем да направим за хората с увреждания, заяви социалният министър Бисер Петков пред журналисти по повод на първоначално приетата му и след това отхвърлена оставка. 

Надявам се да имам необходимата подкрепа от страна на правителството и на премиера, това е смисълът да остана и да продължа работа като министър, допълно той.

Петков посочи, че продължава работата по исканията на майките на деца с увреждания. "До петък ще кажем приемаме ли законопроекта за личната помощ или не", съобщи той, цитиран от Nova

По думите му това е и искането на премиера, затова той ще продължи с още по-големи усилия да работи в тази посока. Резултатът обаче, според Петков, зависи не само от социалния министър, а и от финансовия и от премиера. 

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов заяви по повод оставката на социалния министър Бисер Петков, че ще остави Петков да работи. „Оставям го министъра да продължава да работи. Ще продължат ли палатковите лагери да седят? Не мога да разбера“, каза премиерът.

„Вчера водихме едно дълго съвещание със социалния министър, финансовия, здравния, на което

зададох въпроса защо има недоволство и палаткови лагери.

Майки на деца с увреждания си искат министъра обратно

Социалният министър ми заяви, че не може да се оправи с тях, защото исканията им са такива, че са необходими повече от 300 млн. на година“, коментира Борисов.

Той няколко пъти повтори пред придружаващите го български медии по време на визитата му в чужбина че в сферата тази година има повече пари. Борисов припомни, че омбудсманът Мая Манолова го е уверила, че проектозаконът за личната помощ не изисква повече пари.

„Затова казах на Петков тази сутрин да си отиде на работа“, заяви Борисов и обясни, че от репортажите по телевизиите, които гледал, видял:

„Една госпожа каза, че имали добра комуникация, а министър Петков ми каза, че нямали никаква комуникация”.

„Да, оставям го да работи. Щом казват, че това е министърът който им харесва”, каза още Борисов и добави, че днес е възложил Бисер Петков да събере всички и да стане ясно дали действително става въпрос за повече пари.

Социалният министър Бисер Петков подаде оставка в понеделник поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. Това обаче шокира майките на деца с увреждания, които са на палаткови лагери в няколко града на страната. Протестиращите обявиха тази сутрин, че искат Петков даостане на поста си, защото работел и предупредиха, че в противен случай ще искат оставката на цлото правителство.

Синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа” пък написаха писмо до премиера Борисов с искане Бисер Петков да остане на поста си, защото според тях той е „един от най-успешните и подготвените професионално министри” в кабинета.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@