30

„Хората да си получават заплатите и паралелно с това правете реформите. Не може да се крадат и да се източват болниците. Не може с над 450 млн. сме увеличили клиничните пътеки тази година, близо 5 млрд. да отидат за здравеопазване и сестри и санитари да ми се казва, че не са получавали заплати”, заяви премиерът Бойко Борисов преди правителственото заседание днес.

„Държавата никога в историята си не е отделяла такива пари за здравеопазването. И те да са недоволни… тази година на НЗОК колко увеличихме пътеките?”, попита Борисов.

Вдигат заплатите на лекари и медсестри

Протест на лекари от Враца завърши със замерване с яйца

Медицинските сестри излязоха на протест​

От своя страна здравният министър Кирил Ананиев каза, че общото увеличение на бюджета на НЗОК е с 407 млн. повече от миналата година. Две болници систематично са водени към фалит повече от 13 години, добави министърът.

Борисов разпореди да бъдат стабилизирани болниците. „Грехота е при толкова пари да има недоволни. Стабилизирайте ги, успокоите хората”, подчерта Борисов.

Ананиев каза, че парите се превеждат, но има запори заради дългове. „Вдигаме запорите само и само да функционират и пак са недоволни”, допълни Ананиев.

„И на теб от февруари да ти спрем заплатата и ти ще си недоволен, оправете този проблем”, нареди Борисов.

Той заяви още, че вината е в тези, които са довели болниците до това състояние и че има задържани, обвинени, включително представители от ГЕРБ.

„Ще си получат заслуженото. Да не се получава повече това, това са ни два областни града”, каза още Борисов.

По-рано днес синдикатите връчиха декларация на Борисов за социалните реформи в Западните Балкани.

„Трябва да продължим да работим, така че да се увеличават доходите на хората, както и да защитаваме интересите на работодателите. Това са два скачени съда. Крайната цел е по-добро възнаграждение и повече пари да остават в работещите”.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата му с президентите на Регионалния синдикален съвет „Солидарност” и двата национално представителни синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа” - Любослав Орбович, Пламен Димитров и Димитър Манолов.

На срещата, която беше фокусирана върху социалния аспект при интеграцията на страните от Западните Балкани, присъства и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който подчерта важността на сътрудничеството между страните от региона.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@