2

Д ържавата и ББР няма да загубят от изкупуването на пакета акции на ПИБ.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредно правителствено заседание днес, където се обсъжда придобиването на акции на Първа инвестиционна банка от Българската банка за развитие.

Борисов подчерта, че сме спазили всички критерии за влизането в ERM II, които бяхме договорили с ЕЦБ и ЕК.

"Знаете, че влизането в Банковия съюз е нещо изключително важно и приоритетно, както и чакалнята на Еврозоната. От 2 седмици активно работим и с еврокомисаря Маргрете Вестагер. Всички изисквания, които бяха поставени, след няколко разговора, темата с ЕЦБ беше затворена, след това преминахме към аукциона вчера", допълни той.

"Много е важно да се подчертае, че след това ще бъдат изкупени от банката на цели с лихви и няма да загуби по никакъв начин ББР и държавата", подчерта Борисов.

Министърът на финансите Владислав Горанов отбеляза, че участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ ще се извърши при пазарни условия и до 70 на 100 от общия обем на записаните и заплатени акции.

Борисов говори с Вестегер за напредъка към еврозоната

ЕЦБ: България напредва към еврозоната

ЕЦБ и БНБ правят суап линия за евро, Борисов коментира

На днешното заседание стана ясно, че

кабинетът прие Проекта на протоколно решение за предприети от "Българска банка за развитие" АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на "Първа инвестиционна банка" АД.

"Българската банка за развитие" ще придобие 70% от ценните книжа, които "Първа инвестиционна банка" пусна, за да увеличи своя капитал, или 140 млн. лв. от общо 200 млн. лева. Има и частен инвеститор, който за момента не е известен. Той ще придобие останала част.

"Изпълнителният заместник-председател на ЕК Маргрете Вестегер ни поздрави за всичко, което сме се договорили и с Европейската централна банка, и със Световната банка. Целта ни е юли месец този процес да завърши и българите да спрат да се плашат, че някой ще им фалира банките. С огромни усилия успяваме да върнем милиарди обратно. Затова се налага днес да приемем една точка - тя е доклад за действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Това беше последното изискване, за да е пълна сигурността на тази банка", обясни Бойко Борисов.

"Знаете, че през юли 2018 г. българското правителство и БНБ изявиха желание за присъединяване към Европейския банков съюз. Изпълниха се доста условия и промени за това. Последното, което остана, е изпълнението на плана за осигуряването на допълнителен капитал и буфери от страна на "Първа инвестиционна банка" АД", за да получим положително становище на ЕЦБ", обяви финансовият министър Владислав Горанов.

Извършена е оценка на шест банки, направен е и стрес тест. Четири банки са преминали успешно през негативните сценарии на теста.

"Имаме още 2 по-сериозни амбиции, приемането на еврото и влизането в клуба на богатите, за което и работим. Еврото не влиза с приемането на България в Чакалнята на Еврозоната", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Десетина години или повече никоя държава членка не е пристъпвала напред като възможност да бъде приета в Чакалнята. Към момента България има такава възможност. Това ще ни донесе по-добър кредитен рейтинг в България, по-голям интерес на инвеститорите. Ще се ползваме от една много по-добре регламентирана и сигурна за инвеститорите банкова система", коментира той.

Нашите банки издържаха стрес тестовете, подчерта Караниколов. България беше длъжна да предприеме тези действия с оглед на това, че сме длъжни да изпълним този ангажимент и поставените цели, добави Караниколов.

"Де факто нямаме механизъм. Нямаме мисии, нямаме доклади – устни, писмени или каквито да е било други. Ние не изпращаме информация. Европейската комисия трябва да приключи процедурата и да вземе формално решение“.

Това заяви вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Министър Захариева взе участие в петъчния парламентарен контрол, където отговори на въпрос на опозицията, с който от БСП настояха да научат каква е причината Европейската комисия все още да не е оповестила официално отпадането на механизма за сътрудничество и оценка.

"Твърдо вярвам, че стремежът на България към утвърждаване на върховенството на закона започна много преди създаването на Механизма за сътрудничество и оценка. Твърдо вярвам, че този стремеж трябва да бъде приоритет на управлението на страната, независимо дали съществува този механизъм или не. Реформите трябва да се правят не заради Брюксел, Берлин, Хага или Париж, а заради българските граждани. Не бива да бъде налаган само отвън“, смята Захариева.

Според нея през годините редица правителства, различни състави на парламента и представители на съдебната власт са положили огромни усилия за реформи в тази посока, което се оценяват от докладите на комисията.

"Положителната оценка на комисията беше потвърдена от Европейския парламент след проведени дискусии в ресорната комисия през декември 2019 година. Тогава председателят Дейвид Сасоли изпрати писмо до ЕК в подкрепа на прекратяването. Съветът също изрази своето мнение, което се материализира в доклад на Финландското председателство“, припомни вицепремиерът Захариева и предположи, че този период е съвпаднал с началото на мандата на новата комисия, а ситуацията около епидемията допълнително е забавила формалното взимане на решение за отпадане на механизма.

"Това не променя амбицията ни да продължим да изпълняваме планираните допълнителни реформи, които отиват отвъд показателите на самия Механизъм за сътрудничество и оценка", увери Захариева.

Агенция "Фокус" припомня:

Преди няколко дни приключи търгът за правата върху пакета акции на ПИБ, който не пробуди инвеститорски интерес. В последния момент правата бяха изкупени, като по-късно в телевизионно интервю министърът на икономиката Емил Караниколов потвърди предположенията, че това е била държавата. Той отбеляза, че има и частен инвеститор. По-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев не отговори колко процента е делът, който държавата е придобила. Капитализацията на Първа инвестиционна банка беше последното условие пред страната ни за влизането в ERM II, а впоследствие в Еврозоната, което е и сред приоритетите на управляващите.

Горанов: Фиксираният курс лев-евро не трябва да се променя

При еврото няма голям риск от заразяване с коронавирус

Горанов: До седмици ще сме готови за еврозоната

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 4 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 4 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 6 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 6 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 6 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 7 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона