56

„Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е мястото, което е безалтернативно – и свободата на словото, и демокрацията, и върховенството на закона. Затова ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор. Да има правила“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си на Седмия глобален бакински форум в рамките на работното му посещение в Азербайджан, съобщиха от правителствената пресслужба.

Форумът бе открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев с официална церемония, посветена на новата външна политика.

В обръщението си към участниците във форума българският министър-председател акцентира, че само в последните 10 дни два пъти е говорил с британския премиер Тереза Мей по нейно искане. „С колегите от ЕС положихме огромни усилия – с Жан Клод Юнкер, Таяни, Доналд Туск. Всички се съгласихме отново да дебатираме“, подчерта премиерът Борисов. Той обаче добави, че към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата и ако се стигне до Брекзит без сделка, това касае милиони хора като последствията ще са много тежки за всички.

Британските депутати ще гласуват по-късно днес дали да бъде поискано отлагане на Брекзит. 

В поредица от вотове снощи, депутатите отхвърлиха варианта Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка за условията на раздяла.

Ситуацията в момента остава такава, че на 29 март Великобритания автоматично ще напусне Европейския съюз, като сделка за условията на напускане няма.

За да се избегне тази ситуация, нежелана от всички страни, днес ще има гласуване, в което депутатите да решат дали отново да изпратят Тереза Мей в Европа, за да търси отлагане на Брекзит.

Депутатите могат да гласуват пак за споразумението, което Мей договори, и което беше отхвърлено два пъти, срокът за това е 20 март.

Ако отново не успее, Мей говори за отлагане на Брекзит до края на юни, като целта би била договаряне на нова сделка за раздялата.

В изказването си министър-председателят Борисов се спря на резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС. Той подчерта, че докато страната ни е била начело на ЕС, се даде голяма перспектива на Западните Балкани. „И в политическо отношение, и по отношение на НАТО, и в инфраструктурно отношение – за изключително важните европейски коридори номер 4, 8 и 10, по които активно се работи в момента“, обясни премиерът Борисов. Той изтъкна още важността на състоялия се форум 16 плюс 1 в София, както и на провелата се във Варна среща между ЕС и Турция.

Българският премиер подчерта ключовата роля на нашата страна за решаването на проблема, трупан с десетилетия, между Гърция и сегашната Северна Македония заради името й. „Положихме огромни усилия, направихме компромиси, но първо - България и Скопие като подписахме Договор за добросъседство. Ратифицираха го парламентите и това даде възможност вече да се водят разговорите между Гърция и Северна Македония“, припомни премиерът Борисов.

„Аз съм убеден и всички трябва да работим за среща НАТО-Русия. По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването, в ядрените оръжия преди години“, каза още в изказването си в Баку министър-председателят. Той бе категоричен, че надпреварата във въоръжението винаги е пряко свързана със социалните системи. „Колкото повече пари отделят бюджетите за въоръжение, толкова по-малко има за социални дейности. И в края на краищата носят смърт“, добави премиерът Борисов. Той акцентира, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света. „Можем да кажем, че днес с всеки един от нашите съседи имаме прекрасни взаимоотношения и те са именно на това позовани – добросъседство, взаимна изгода, уважение, религиозни, културни и всякакви ценности“, добави премиерът Борисов.

Той изтъкна също прекрасните отношения с Азербайджан и с президента Илхам Алиев. Днес двамата ще разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“. „Казва се Балкан – всички го има за свой, така няма да се говори за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. Балкан е символ на Балканите и мисля, че ще се приеме много добре“, завърши премиерът Борисов. 

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на Молдова Игор Додон в Азербайджан. 

„Нашите икономически отношения с Молдова показват положителна тенденция. И в този смисъл, наистина има добър потенциал за по-нататъшно развитие на икономическите връзки. Това са заслугите на предприемачите, фирмите, както и на министерствата на икономиката на двете страни“, посочи премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че асортиментът от стоки, изнасяни на българския пазар е много разнообразен и прикани молдовските предприемачи да бъдат още по-активни. „Нашият пазар може да приеме дори по-широк спектър от стоки, особено в хранително-вкусовата промишленост“, каза още премиерът Борисов.

По време на срещата министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Молдова Игор Додон обсъдиха и възможността съвместни предприятия в Молдова да спомогнат за по-ниска себестойност и по-ниски транспортни разходи за реализация на продукцията. „Нужно е прагматично отношение на всякакво ниво у нас към тази страна, която се променя пред очите ни“, посочи още българският премиер.

Борисов и Додон подчертаха и важността на сътрудничеството между България и Молдова в сферата на туризма. Забележителен е молдовският туристически интерес към България. През 2015 г. той нараснал с около 29,3% спрямо 2014 г. През 2016 г. увеличението е с нови 10%, спрямо 2015 г. През 2017 г. нараства с още 16,8% и достига 209 000 туристи. Днес Република Молдова заема 10-11 място по брой чуждестранни туристи, посетили България.

Българският премиер заяви, че българската диаспора в Молдова, която е втората по-големина след тази в Украйна, е мост в отношенията между двете държави. „Това допълнително отваря възможностите за двустранни контакти и сътрудничество между страните ни“, посочи още министър-председателят Бойко Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обсъдиха възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни. Разговорът се състоя в рамките на Седмия глобален бакински форум, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на срещата премиерът Борисов подчерта, че очаква тази година азерската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели – чистота на въздуха и конкурентоспособност. „През 2019 и 2020 г. можем да завършим това, което години наред договаряхме“, заяви българският министър-председател и добави, че България разглежда Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ, с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа.

Премиерът Борисов отчете стратегическото енергийно партньорство между двете страни и посочи Азербайджан като един от основните източници на газ за регионалния газов разпределителен център „Балкан“. „Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“, съфинансирано от Европейския съюз. Очакваме през тази година в София да бъдат представени окончателните резултатите от това проучване, които са изключително позитивни“, добави още българският премиер Борисов пред президента Алиев. В рамките на срещата беше обсъдена възможността за осигуряване на допълнителни количества природен газ от Азербайджан за газовия хъб „Балкан“.

В разговора министър-председателят Бойко Борисов запозна Илхам Алиев с дейността на проектната компания ICGB, а именно - приключването на тръжните процедури за доставката на тръбите и за строителството на газовата връзка България – Гърция IGB. „Планираме строителството на IGB да започне до средата на тази година и да приключи през 2020г. в синергия с пуска на газопровода TAP, с цел осигуряване от 2020г. на контрактувания 1 млрд. куб м./год. по дългосрочния договор с Консорциума Шах Дениз“, уточни българският премиер пред държавния глава на Азербайджан. Бойко Борисов заяви, че страната ни очаква до средата на годината да се изяснят всички технически въпроси между газопровода TAP и IGB, за което ще България ще разчита и на подкрепата на азербайджанската страна. „На практика след 2020г. азербайджанският природен газ от Шах Дениз 2 ще задоволява около 25%-30% от потреблението на природен газ в България, което е сериозен дял и ще повиши значително енергийната сигурност на страната ни“, категоричен беше министър-председателят Борисов.

По време на срещата президентът на Азербайджан Илхам Алиев благодари на премиера Борисов за участието му в Седмия глобален бакински форум. Той подчерта, че миналогодишната визита на българския министър-председател в Баку е дала добър импулс на двустранните отношения. „Имаме добър потенциал в политическото сътрудничество, често се срещаме, винаги се подкрепяме едни други“, каза Алиев в началото на срещата.

Президентът Алиев посочи още, че скоро се е провело заседание на Консултативния съвет за Южния газов, който е важен орган за развитието на диверсификацията. На заседанието от българска страна е участвала и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Приближаваме се до заключителния стадий на този проект“, заяви още Алиев.

Държавният глава на Азербайджан подчерта и, че България винаги е подкрепяла връзките на Азербайджан с Европейския съюз и благодари за личния принос на министър-председателя Борисов за добрите отношения между страните ни.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 56
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

56 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 53 минути

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 1 час

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 3 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 6 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 6 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 7 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 7 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 7 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 7 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 7 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 7 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 8 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 8 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 9 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 9 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски