14

К НСБ настоява за 12% увеличение на бюджетните заплати от догодина.

Това са около 1 милиард лева повече към сегашния бюджет от 8 млрд. за заплати, обясни в „Здравей, България” президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той поясни, че става дума не само за заплатите на служителите в държавнни институции, а също и за учители, здравеопазване, култура.

Изпревари ли Сърбия България по заплати

„Горе-долу 800 милиона лева беше увеличението през тази година. В този смисъл този процент не е невъзможен", каза Димитров и допълни, че през август-септември предстоят разговори с финансовия министър.

Аз съм оптимист, че това може да стане и по още една причина - пазарът на труда става все по-дефицитен. Държавата, общините, всички, на които плащаме като данъкоплатци, също нямат шанс да задържат кадрите си, ако не им вдигаме заплатите, отбеляза синдикалистът.

КНСБ: Огромна разлика в заплатите у нас

"Би трябвало да бъде обща цел да достигнем 60% от общоевропейските доходи следващите 4 години, или това е 1000 евро заплата. В момента около 1000 лева е средната заплата у нас. С подобни увеличения на доходите до 2022 г. ние ще се приближим то тези средни стойности в Европа”, каза още Пламен Димитров.

Това е много важно психологически от гледна точка на усещането на хората дали живеят в европейска държава или сме някъде накрая на света, смята той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@