45

С ръбския президент Александър Вучич обяви, че страната му вече е изпреварила по заплащане на труда България.

Вчера той заяви:

"Днешната средна заплата е около 424 евро. Ако сравните с 2002 г., когато средната заплата в Хърватия беше около 700 евро, а в Сърбия само 146 евро, намалихме драстично разликата. Скоро средната заплата в Сърбия ще бъде около 465 евро. Намаляваме разликата с други държави в региона не само пропорционално, но и абсолютно. Изпреварихме България и Босна и Херцеговина, а Албания и Македония са зад нас. Ще достигнем и останалите. Следващите са Унгария и Румъния”, посочи държавният глава на Сърбия.

В студиото на "Здравей, България" икономистите Стоян Панчев от Експертен клуб за икономика и политика и Кузман Илиев коментираха в цифри думите на сръбския президент. 

"Има полуистина и неистина в това, което Вучич казва. Първо, не е ясно откъде идват тези данни. Няма такива официални данни", каза Панчев.

По думите му според последните официални данни нетната средна заплата в Сърбия е 419 евро, което спрямо нашата средна заплата е по-малко, но разликата е едва с няколко евро.

Първо, тези данни не е ясно откъде идват. Няма такива официални данни. По последните такива нетната средна заплата в Сърбия е 419 евро, което спрямо нашата нетна заплата е по-малко.

Все пак той отбеляза, че брутната сръбска заплата е по-висока от българската. 

"Това, което намерих като данни е, че в Сърбия е 575 евро, а в България – 550 евро”, обясни той.

И като трети показател Панчев посочи паритет на покупателната способност, ППС.

КНСБ: Огромна разлика в заплатите у нас

Защо ниските заплати са разрушителни за България

Големият проблем с ниските доходи в България

Кузман Илиев пък каза, че "сърбите са предпоследни по доходи в Европа, след тях са Македония и Албания".

"Факт е, че сърбите имат високи данъци. Там данъкът върху доходите е 15%, а у нас – 10%. В Сърбия за осигуровки отиват 38%, докато в България – около 30%", обясни той.

Но Илиев представи и "голямата картина", както се изрази икономистът:

"Брутният вътрешен продукт на глава от населението през паритета на покупателна способност в Сърбия е 14 хиляди долара на година - у нас - 18. Ние сме на 104% по БВП в световен мащаб, Сърбия - на 80%. Това означава, че имаме 40% по-голям брутен вътрешен продукт от тях. Изявлението вчера беше гимнастика да се хвърли бомба", обясни икономистът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@