96

П резидентът Румен Радев направи обръщение към нацията в навечерието на 10 ноември. „Преди 29 години демократичните промени започнаха със смяна на върха. Днес демократичните свободи се нуждаят от широка, гражданска подкрепа. Това изисква характер и усилие. Всеки ден, от всеки човек.

Загубата на демократичните завоевания връща историческия часовник на България назад“,

каза държавният глава в обръщение към народа, излъчено тази вечер по БНТ и БНР.

„Убеден съм, че заедно няма да го допуснем. Българският народ съзнава, че може да сбъдне своя огромен потенциал само в свободна и демократична държава. Корупцията и беззаконието траят толкова, колкото трае общественото търпение и безучастност“, каза държавният глава, като добави, че всяка порочна система е исторически обречена. „Вярвам, че заедно ще защитим своите граждански и социални права, ще изведем България на пътя на закона и благоденствието“, каза президентът Румен Радев.

„Утре е 10-ти ноември. Преди 29 години от тази дата започна преходът“, напомни президентът. „Разни хора влагаха в него различни надежди, но

всички очакваха повече свобода и справедливост.

Свобода на мисълта и свобода на словото.

Многопартийна система и честни избори. Демократична конституция, разделение на властите, върховенство на закона. Тези принципи, макар и трудно, намериха място в българското законодателство. Европейският път спомогна за тяхното налагане“, отбеляза Радев.

По думите му

29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени.

„Свободата на словото е спомен от миналото. Четвъртата власт абдикира от ролята си на коректив. Рухнаха професионалните стандарти в медиите, а с тях и доверието на гражданите в поднасяната информация. Пропагандата задушава плурализма. Свободомислието се наказва.

Възродиха се познатите механизми на партията-държава. Демократичните институции атрофират“, каза президентът. По думите му решенията се вземат на тъмно, често еднолично. „Лобизмът и корупцията пронизват цялата система на държавно управление и го правят арогантно, без страх от санкция. Законите се пишат все по-често в интерес на бизнес кръгове и лобита, а не на гражданите.

Това пролича и с гласуването на новия данък върху старите автомобили, който засяга огромното мнозинство от хората. Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили, не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови.

Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък“,

каза държавният глава.

Той добави, че демографският срив и емиграцията са комплексна оценка за моралната и социалната криза в обществото, която, по думите му, не може да бъде скрита зад скромните проценти на растежа. „Кризата налага радикално преосмисляне, възвръщане към демократичните принципи и закона и политика, ориентирана към човека“, каза още държавният глава в обръщението си към народа.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@