4

В арненският апелативен съд определи 10 000 лв. парична гаранция на румънеца, причинил по непредпазливост на паркинг смъртта на дете, съобщава DarikNews – Варна. Втората съдебна инстанция отмени определение на Окръжния съд във Варна, с което на 32-годишният Адриен Крецу беше определена първоначалната мярка „задържане под стража“, информират от пресслужбата на Апалетивния съд.

Крецу е привлечен като обвиняем за това, че

на 29 юни, на паркинг в близост до зоопарка причинил по непредпазливост смъртта на дете.

Във вторник тази седмица Апелативният съд поиска да се съберат нови доказателства, за личността на румънския гражданин. Съдебните власти в Румъния изпратиха писмени данни за чистото съдебно минало на своя сънародник, както и сведение за това, че в родината си Адриен не е бил наказван и по административен ред.

В днешното съдебно заседание Варненският апелативен съд разпита обвиняемия и установи факти, свързани със семейното му положение, наличието на постоянна работа и доходи.

Съдът намира, че събраните до настоящия момент в хода на следствените действия гласни, писмени доказателства и други материали обосновават предположението, че чужденецът е съпричастен към деянието, за което е привлечен като обвиняем. При преценка на представените от съдебните власти в Румъния писмени доказателства и от разпита на обвиняемото лице, съдът стигна до извода, че

няма реална опасност Адриен да се укрие от наказателно преследване или да извърши престъпление.

Румънецът е семеен, с постоянна работа и адрес, който е на по-малко от 2 часа и половина от Варна. Съдът разясни на чужденеца какви могат да бъдат последствията за него ако не се яви пред разследващите, когато бъде призован. Съставът на съда посочи, че държавите членки на ЕС са предвидили множество правни механизми за водене и приключване на наказателни производства и за признаване на присъдените наказания.

Тези норми са възприети от всички страни членки на ЕС, в т.ч. и от съседна Румъния. Размерът на паричната гаранция е съобразен не само с доходите на чужденеца, но и с тежестта на повдигнатото спрямо него обвинение.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Румънецът ще бъде освободен от ареста след като внесе гаранцията, посочена от съда.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@