31

С тотици протестиращи срещу промените в Закона за закрила на детето блокираха в събота бул. "Цар Освободител" в София. Първо те се събраха пред консултството на Норвегия. След това продължиха протеста на жълтите павета пред сградата на Народното събрание.

Демонстрантите носеха български трибагреници и плакати с надписи "Stop Barnevernet Ideology". Според протестиращите с готвените законови промени ще се стигне до отнемане на деца от семействата им и ще се премахнат ролите на бащата и майката.

Протести срещу промените в Закона за закрила на детето имаше и в други големи български градове.

Около 50 автомобила се включиха в "Автопоход за нашите деца" в Благоевград. Протестната демонстрация започна от паркинга пред Югозападен университет "Неофит Рилски" и продължи по бул. "Св. Димитър Солунски", бул. "Пейо Яворов" - ул. "Симеон Радев" - "14-ти Полк" - бул. "Джеймс Баучер" - бул. "Св.Св. Кирил и Методи", до Американски университет.

Участниците в автошествието заявиха, че ще протестират докато не се стигне до окончателно решаване на проблема. Голяма част от тях изразиха и притеснение, че децата им могат да бъдат отнети от социалните служби за най-малкото нещо, както и че ще бъдат проверявани ежемесечно от социални работници.

В Благоевград се проведе и пешеходен протест, който тръгна от Община "Благоевград", по  ул. "Тодор Александров", премина покрай сградата на Районния съд и отново се върна пред общината.

Около 200 души се събраха на протест в Бургас. Със скандирания и пеене на националния химн, те се отправиха към сградата на Бургаския свободен университет.

Най-големият проблем си остава - намесата на държавата в семейството, изземване на функцията на родителя в полза на държавата, приравняване на родителя до обслужващия персонал на детето, разрушаване авторитета и връзките, смятат протестиращи.

Източник: БГНЕС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@