9

П редставители на протестиращите срещу Закона за закрила на детето бяха приети на среща с народни представители в сградата на парламента, предаде агенция БГНЕС. По-рано днес над 50 автомобила правиха демонстративни обиколки на сградата на Народното събрание, в знак на протест

срещу законовата разпоредба, даваща право на неправителствени организации да предоставят социални услуги.

Те настояват за незабавно връщане на тези услуги към държавни институции, а категориите „риск от увреждане“, „риск от изоставяне“, „емоционално насилие“ или „бедност“ да не бъдат довод за отнемане на дете от родителите.

„Народът не е съгласен с политиката, която съществува в нашата страна по отношение на закрилата на децата“, заяви по време на срещата адвокат Владимир Шейтанов.

„Създаваме деца, за да бъдат здрави и щастливи.

За съжаление политиката на българската държава в тази област не постига тези цели. Вместо това ни се предлагат законодателни актове и стратегии с несъществуващи проблеми в България. Предлагат ни се стратегии с несъществуващи принципи“, смята той.

За да се аргументира, той се позова на данните за детската смъртност у нас, която е два пъти по-голяма от средната за Европейския съюз.

Протестиращите настояват за

преглед на действащото законодателство за детето и семейството

в момента, за критичен анализ на дейността на определени организации, както и за ограничаване на държавната намеса в семейството.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@