2

С лучаите на насилие или експлоатация на деца се увеличават. По данни на Държавната агенция за закрила на детето през 2018 година дневно са били подавани между 20 и 40 сигнала, понякога дори по 50 за насилие, упражнявано върху деца.

Според друга статистика всеки четвърти родител в България вярва, че шамарът възпитава.

Екипът на NOVA се срещна с момиче, живяло в ада на семейния тормоз с години.

В момента тя е на 11 години, живее в кризисен център заедно с майка си и по-малката си сестра. Далеч от скандалите, побоите и ежедневния тормоз.

"Започна да крещи още от самото влизане, мислих че ще събори вратата. След това започна да вика и да крещи, да рита, ритна един стол, който падна буквално върху мама и започна да налага мама и да я удря. Мама беше много разстроена, много плачеше. И самото чувство да видиш майка ти да плаче, когато някой я бие, е много неприятно”, разказва момичето за баща си. 

"Преди живеехме на друго място, където баща ми живее, при неговите родители. Там пак имаше такива случаи. Тогава обаче бягахме при приятелка на майка ми”, разказва още момичето.

Насилие е упражнявано не само върху майката, но и върху детето.

"Мама беше в Москва, за да й направят операция на очите. Тогава баща ми постоянно ми се караше, викаше ми. Веднъж ме попита защо не съм облякла сестра ми както той ми е казал, от което не беше доволен и просто ме удряше. Винаги, когато съм объркала нещо, той ме удряше. Понякога и без причина. Веднъж той лежеше и гледаше телевизия, а аз седях до него и си играех с телефона. Тогава той ме удари силно просто така".

Психолозите казват, че насилникът умело манипулира жетвата си, за да може да бъде запазено в тайна какво след случва зад стените на дома.

"Чувствах се виновна за това, че ме удря без причина", казва детето.

Още по темата вижте във видеото.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@