4

Р айонната прокуратура в Благоевград е предала на съд майка на 55 години по обвинение за лошо отношение към собствените ѝ деца.

След извършено проучване и констатиран риск за двете деца в отдел „Закрила на детето“ към Дирекция „Социално подпомагане“ - Сандански спрямо тях била предприета мярка за закрила в семейна среда, а впоследствие настаняване в приемно семейство в с. Катунци, община Сандански.

След смъртта на биологичния им баща през 2014 г. жената изпаднала в затруднение да осигурява потребностите на двете деца, поради което заминала да работи в Гърция. Момчето и момичето били оставени на грижите на законния им баща, който впоследствие подал молба в отдел „Закрила на детето“ за изпращането им в Център за настаняване от семеен тип в Благоевград.

До януари 2017 г. синът на обвиняемата бил в приемно семейство, което било прекратено поради депозирана от майка му молба, в която тя изразила желание да поеме грижи за отглеждането и възпитанието му в семейна среда.

В тази връзка от отдел „Закрила на детето“ било извършено проучване, при което било констатирано, че тя се установила да живее трайно в гр. Благоевград в жилището на починалия ѝ на съпруг.

Жената заявила, че има работа и доходи, с които да осигурява потребностите на двете си деца, както и че ще получава наследствени пенсии за тях от починалия им баща.

След връщането на момчето в биологичното семейство, в отдел „Закрила на детето“ били получени няколко сигнала, че то отсъства от училище, поради често боледувате и е оставяно от майка му без надзор, когато тя заминава за гр. Сандански и гр. София. Подобен сигнал имало и относно сестра му.

При посещения на социален работник било констатирано, че момчето било само с висока температура и не били закупени лекарства за лечението му, а сестра му също оставяна в жилището без родителски надзор, без храна и парични средства. При извършените повторни проверки било установено, че за живота и здравето на децата възникнал сериозен риск и било необходимо спешното им настаняване или предприемане на мярка за закрила.

Междувременно в отдел „Закрила на детето“ постъпили писма от Център за обществена подкрепа в Благоевград и СУ „Арсени Костенцев“, с които институцията била информирана относно това, че момчето било често оставяно със сестра му за няколко дни в апартамента и имало лош външен вид, било недохранено, проявявало агресивно поведение към връстниците си.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемата, която с действията си създала опасност за физическото, душевното и моралното развитие на децата си, да продължи в съда.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@