18

Н яколко стотин протестиращи се събраха пред Министерски съвет с настояване министърът на околната среда и водите Нено Димов да подаде оставка, предаде агенция БГНЕС.

Повод за недоволството им станаха строежите по родното Черноморие, които от няколко седмици са във фокуса на обществения дебат. Екоактивистите искат още да се наложи строга забрана на строителството върху защитени зони, както и

да бъдат спрени всички строежи и проекти по Черноморието и в планините, които се одобряват извън закона.

„Писна ми от алчни тарикати“, „Големите строежи = на природни грабежи“, „Без багери в палатковите лагери“, „Защитете дивите плажове“, „Долу лапите от Черноморието“ – това бяха само малка част от надписите, които се четяха върху плакатите на протестиращите. Чуваха се и възгласи „Оставка!“.

„Това, което се случва по Черноморието е безобразие. Всеки си позволява да прави каквото си поиска. В крайна сметка излиза, че нещата са узаконени, а определено не са“, коментира гневно Александър, един от протестиращите. Той е дошъл да изрази недоволството си със своя приятел Мартин, с когото са на едно мнение по темата. „Адски дразнещо е това задкулисие. Същото, което стана и с Пирин. Ние започнахме да се шегуваме, че

стане ли студено се налага да излизаме на протест“,

споделя той.

Освен за ревизия на разрешенията за строеж, протестиращите настояват още за ревизия и на устройствените планове, а всички длъжности лица, издаващи планове и разрешения за строеж в нарушение на закона – да понесат наказателна отговорност.

Според екоорганизациите

концесиите, с които се злоупотребява, трябва да бъдат отнети и да има нови конкурси за тях.

Природозащитниците се разграничават от всякакви политически партии, информира NOVA.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@