46

С ъс заповед на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) от понеделник се спира изпълнението на строителни дейности в района на къмпинг „Арапя“ и на плаж „Алепу“, предаде агенция БГНЕС. Това стана ясно днес при направената от началника на ДНСК арх. Иван Несторов, експерти от РДНСК Бургас и Службата по геодезия, картография и кадастър – Бургас спешна проверка по Южното Черноморие по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Строителството в района на плаж „Алепу“ ще бъде спряно,

тъй като възложителят и надзорът не са изпълнили изискванията на закона и не са уведомили ДНСК, че геозащитното съоръжение е изградено. Такива строежи са от първа категория съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ) те подлежат на контрол от държавните органи.

Арх. Несторов обясни, че изграждането на брегоукрепителното съоръжение представлява първи етап от проекта, а вторият, за който разрешението за строеж е издадено от общината, включва строителството на три жилищни блока. Предвид етапността на строителство на обекта независимият строителен контрол е трябвало да уведоми ДНСК или РДНСК за това, че първият етап е завършен и „Геозащита“ - Варна да направи проверка отговаря ли изграденото геозащитно съоръжение на необходимите условия, допълни той.

Началникът на ДНСК съобщи още, че след издаването на заповедта за спиране на строителството експертите на дирекцията ще направят цялостен преглед на техническата документация, докато се установи дали геозащитното съоръжение изпълнява своята роля. Трябва да се направи мониторинг и чак тогава може да бъде разрешено строителството на жилищната сграда. Има вариант и да не бъде разрешено, каза той.

При направената проверка на строежа в района на къмпинг „Арапя“

беше установено, че няма комуникационно транспортен достъп, тъй като съгласно изискванията на ЗУТ, когато един обект се изгражда и се въвежда в експлоатация, той трябва има осигурен такъв достъп, а не коларски път. Арх. Несторов констатира, че сред одобрените документи липсва план за безопасност и здраве и разрешение от компетентните органи за строителство в гориста местност.

„Ще разпоредя на моите колеги от понеделник да направят необходимата проверка в община Царево, за да се установи има ли всички необходими документи, които да разрешат продължаване на строителството“, заяви началникът на ДНСК. Той допълни, че в момента строежът се спира временно, тъй като е от пета категория и затова на кмета на общината трябва да бъде връчена заповед за спиране на строителството, тъй като по силата на закона той е органът, който може да контролира изпълнението на тези дейности на негова територия.

Проверката трябва да приключи в рамките на една седмица, каза още арх. Несторов.

По отношение на строежа в района на къмпинг „Градина“

арх. Несторов обясни, че въпреки взетото от инвеститора решение за временно прекратяване на строителните дейности, ще се направи проверка как са разрешени, кой ги разрешил и дали всички издадени разрешения за строеж и одобрени проекти са съобразени със ЗУТ.

„Ще направим проверка в Техническата служба на община Созопол и, ако открием нарушения, обектът ще бъде спрян. Строителните книжа се издават за период от 5 години и ако има конкретни сериозни нарушения по тях, ще бъде сезирана прокуратурат“а, заяви началникът на ДНСК.

По-рано кметът на Созопол Панайот Рейзи коментира пред NOVA случаите при къмпинг „Смокиня“ и къмпинг „Градина“.

„Законът за земята влиза в сила 1991 г. От тогава до ден днешен този закон всяка година се променя. Когато се приема законът, влизат в сила и трита вида собственост – държавна, частна и общинска. Съответно,

когато се раздава земята, тогава никой в България не е споменавал думата „дюна”,

коментира Рейзи възникналата дискусия от последните дни.

По думите му тези земи са били лозя и са се раздали като лозя. „Една част от тях бяха ниви, раздадоха се като ниви. Друга част бяха гори, раздадоха се като гори”, каза още той. Рейзи припомни, че през 2008 г. влиза в сила Законът за Черноморското крайбрежие. „През 2009 г. избухна скандалът „Дюнигейт” и тогава започна да се говори за дюните като такива. Оттогава насам, където и каквото и да се случи, всички говорят за дюни”, коментира още Рейзи.

За случая „Смокиня”,

Рейзи заяви: „Там има престъпление – то не влиза в компетенциите на общината до такава степен, че някой е отишъл и е посегнал върху тази природна даденост. От там нататък, съответните институции са взели мерки, виновните са заловени и те ще си понесат отговорността”.

За къмпинг „Градина”

Рейзи коментира, че там, където ще се прави въпросният ресторант, няма дюна. „По нотариален акт там е нива. Всички екологични процедури за тези райони минават стриктно”, каза още той.

На терен до къмпинг „Арапя“ пък тежка строителна техника дълбае основи за комуникационна техника, на мястото на изсечени десетки борови дървета, поставени са основите на масивни постройки. Общо 13 вили ще бъдат изградени на брега край „Арапя“, каза в ефира на „Здравей, България“ по NOVA кметът на Община Царево Георги Лапчев. Той увери, че всички строителни дейности там са законни.

„Тези сигнали минават под шапката на бъдещите избори.

Тези имоти са се превърнали в урегулирани поземлени територии през 2005, 2006, 2007 г.,

а знаем, че тогава и общината и държавата се управляват от БСП. Сега някак си несериозно изглежда същите тези хора да излизат на паветата и да скандират, че това тук не е редно при условие, че е самите са поставили началото“, заяви той.

Първото разрешително на инвеститора на това място било издадено през 2007 г. „Първоначално заложените параметри са огромни. Тук е трябвало да има огромен билдинг с площ 20 000 км.м. Сега обектът ще бъде четири пъти по-малък. Това е договорено след дълги разговори с инвеститора“, каза още Лапчев.

Той беше категоричен, че

няма намерение да се обяснява и оправдава за това, че спазва закона,

допускайки строителството на „Арапя“. И допълни, че вече е сезирал прокуратурата, за да извърши и тя проверка. „Когато е спазено цялото законодателство в България и ЕС, да не издам разрешение, означава да превиша правата си“, коментира Лапчев.

Той призова за скорошно приемане на общ устройствен план на общината. Към момента такъв липсвал заради жалби от природозащитници.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 46
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

46 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 7 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 11 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 11 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 11 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 11 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 12 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 12 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 12 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие