7

П рогнозите за времето вече ще бъдат частични, а не пълни, както досега. Причината е кризата с плащанията и липсата на ръководство в Института по метеорология. Престрелката между Българската академия на науките (БАН) и Института продължава.

Вече 128 години прогнозата за времето информира какво да очакваме навън. Скоро обаче няма да разчитаме на точността на прогнозите.

„Радиото, както сте свикнали на всеки час, няма да има прогноза, а една. Телевизиите ще получават една, но тя няма да е толкова актуална. Ще спрат всички системи за ранно предупреждение, които са за бедствия, които работят 24 часа, а сега частично", обясни проф. д-р Христомир Брънзов, бивш директор на Института по метеорология и хидрология.

Вместо с досегашния 24-часов режим на работа и осъвременяване на данните през три часа, метеоролозите ще работят само осем часа.

„Ще работим с една трета от капацитета, докато не ни спрат електрозахранването, комуникации, тогава ще спрем 100%”, каза още проф. Брънзов.

„Да не се правят на изнудвачи, а да си изпълняват задълженията. Да си подписват кой каквото му се полага, да вършат важната работа за обслужването на държавата”, каза проф. Лъчезар Аврамов, член на Настоятелството на БАН.

„През 2017 г. НИМХ се справи с бюджет с 1 милион по-малък и даваше прогнози през цялата година. Какво точно се случи през 2018 г., че с бюджет от 1 милион повече средствата започнаха да се свършват през май”, коментира проф. Бойко Георгиев, член на Общото събрание на БАН.

Двете страни се скараха и за това прехвърля ли си Академия имоти на Института, докато все още е под нейна шапка. В четвъртък на събрание на Управителния съвет на БАН ще бъде избран временно изпълняващ длъжността директор на НИМХ.

65 години от историята си НИМХ е бил извън БАН. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на заседание по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия по повод решението на Общото събрание на БАН да позволи частично излизане на НИМХ от Академията, предаде БГНЕС.

„Не мисля, че има нагласи в други институти за отделяне от БАН. Бях изненадан да разбера, че в НИМХ има такива нагласи от над 10 години. Сега са по-ясно изразени и категорични. Има ясно изразено желание от над 90% от служителите на НИМХ за напускане на структурата на БАН. Това желание е категорично“, заяви Вълчев.

Той добави, че въпросът не е само финансов, и министерството се е опитало да помогне на института по хидрология, но според него е нормално само научната дейност да остане в БАН, а оперативната да излезе от структурата.

„Има и емоции от последните седмици, които доведоха до това да се прекрати предсрочно мандатът на директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов“, каза още образователният министър и уточни,че проблемът там трябва да бъде решен до 1 януари 2019 г.

Депутатът проф. Анелия Клисарова каза, че не трябва да се разделя науката от оперативната работа и предвижда, че излизане от БАН ще поискат и други институти.

Взето бе решение за частично изваждане на НИМХ. Определението "частично" включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ-БАН, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН.

Общото събрание на БАН гласува частично изваждане на НИМХ

БАН освободи директора на НИМХ

Борисов поиска решение за НИМХ

Синоптици протестират, искат да минат под шапката на МОН

БАН отвърна, Вълчев предупреди за НИМХ

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@