10

Ц ялото ръководство на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) подаде оставка.

Веднага след като чуха новината, синоптиците напуснаха работните си места и заплашиха с масови оставки и нови протести.  Те гласуваха единодушно вот на доверие на проф. Брънзов.

Работата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е блокирана след като ръководството на Българската академия на науките (БАН) прекрати мандата на проф. Христомир Брънзов като директор на института.

Синоптиците са получили заявка за описание на метеорологичната обстановка покрай трагичната катастрофа при Своге. Те обаче няма как да я изпратят, защото няма кой да я разпише, тъй като директорът е уволнен, обясни пред "Дарик" Анастасия Стойчева от института.

Тя допълни, че отстраняването на Брънзов саботира както дейността на института, така и възможността за преговори на работещите в него с ръководството на БАН.

Преди това

Българската академия на науките излезе със становище, в което казва, че не възразява срещу отделянето на Националния институт по метеорология и хидрология.

"Отчитайки желанието на правителството за решаване на проблема с НИМХ, Управителният съвет на БАН не възразява срещу отделянето на НИМХ от структурата на БАН при спазване на действащата нормативна база и в защита на интересите на учените и служителите, които искат да останат в Академията.

Управителният съвет поема ангажимент в кратък срок да внесе предложение за решение в Общото събрание на БАН. Това се казва в становище на УС на БАН, гласувано днес след заседание.

Преди това

Ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология.

В първи коментар пред БНР той посочи, че това решение е било очаквано, както и че ръководство на института също ще се оттегли в знак на солидарност.

Професор Брънзов беше категоричен, че отстраняването му е свързано с неговата подкрепа за протеста на синоптиците и хидролозите от последните месеци. Те настояват института да се отдели от БАН.

"За мен е странно, защото след като вчера стигнахме до споразумение в Министерски съвет, при министър-председателя, че вървим към един мирен път на разделяне между НИМХ и Българската академия на науките, за мен това е един много неразумен и нерационален ход. Малко ми прилича на едни времена: "Има човек - има проблем. Няма човек - няма проблем". Истината не е такава и мисля, че те скоро ще се убедят в това нещо“, коментира проф. Брънзов.

Източник: БГНЕС

Заместник-председателят на БАН Константин Хаджииванов обясни с какви мотиви е освободен директорът на Института по метеорология и хидрология Христомир Брънзов:

"Мотивите са неспазване на разпореждания на ръководните органи на БАН, уронване на престижа на Българската академия на науките и неспазване на нормативната уредба. Процедурата по изваждането на Института по метеорология и хидрология от БАН ще продължи след отстраняването на директора на НИМХ. Мога да ви кажа - това вече е малко мое лично мнение, по този начин се надяваме процедурата да протече по-леко“.

Източник: БГНЕС

Какво каза образователният министър Красимир Вълчев

"По-вероятното и приемливо решение е Националният институт по метеорология и хидрология да премине към Министерството на образованието и науката".

Това каза пред журналисти във Варна министър Вълчев, който участва в работна среща на началниците на регионалните управления на образованието.

"НИМХ не е типичният научен институт. При типичния научен институт учените решават какви задачи да възложат, докато при Националния институт по метеорология и хидрология доминираща е оперативната дейност. Около 80-90 % от дейността му е оперативна – 24-часови дежурства 365 дни в годината“, обясни министър Вълчев.

"Институтът има ангажименти по три закона. Ние също смятаме, че когато става въпрос за такава държавна функция, трябва да имаме по-големи правомощия и отговорности по отношението на тези държавни функции, т.е. тя не трябва да зависи изцяло от академичната автономия“, подчерта министърът.

Той добави, че е обсъден и вариантът за оставане в рамките на БАН, но той по-скоро не е възприет. В отговор на въпрос за краен срок за решение на проблема Вълчев каза, че тъй като едно такова извеждане е свързано и със Закона за държавния бюджет, то най-вероятно формално ще се случи от 1 януари 2019 година.

Какво се случи досега 

Синохтиците излязоха на протест с искане за незабавно отделяне от БАН. Решение за НИМХ все още няма, въпреки че в средата на месеца премиерът нареди до 22 август проблемът да бъде решен. Синоптиците организират няколко протеста и заплашват да спрат да изготвят прогнозата за времето.

Преди седмица, министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че ако МОН и БАН не намерят решение, с което да удовлетворят исканията на института, като му дадат по-голяма самостоятелност и обезпечат финансовата му независимост, Борисов ще посочи такова.

Протестът на синоптиците се премести от централата на БАН пред сградата на Министерски съвет, където се провежда редовното заседание на правителството.

Протестиращите издигнаха плакати с надписи: "Дайте ни развод!”, "Пет месеца преговори с БАН=пак сме тук!”, "Спасете ни от БАН”, "Господа министри, подайте ни ръка да ни избавите от гибелта!”, ”БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи, въздухът ни остави!”

Източник: БГНЕС

Работещите в НИМХ вече заявиха, че решението им е категорично – не желаят повече да са част от БАН. "Повече от две седмици "преговори“, единствено върху предложението на БАН, ни убедиха окончателно. Настояваме правителството на Република България да вземе своето категорично решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология. Безвремието за нас трябва да приключи, преди да е станало твърде късно”, предупредиха от НИМХ. 

Вижте още:

Борисов поиска решение за НИМХ

Синоптици протестират, искат да минат под шапката на МОН

БАН отвърна, Вълчев предупреди за НИМХ

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@