17

П ремиерът Бойко Борисов нареди до 22 август да се реши проблемът с НИМХ. Тази сутрин той проведе среща с министъра на образованието, представители на БАН и ръководството на НИМХ в сградата на Министерския съвет.

В дадения от него срок МОН и БАН трябва да намерят решение, с което да удовлетворят исканията на института, като му дадат по-голяма самостоятелност и обезпечат финансовата му независимост.

Ако до следващата сряда не се намери решение, Борисов ще посочи такова.

Министърът на образованието посочи, че вариантите, които ще се търсят от двете страни, ще бъдат в посока да се даде по-голяма самостоятелност на НИМХ, както и че е взето решение вътрешният одит на НИМХ на БАН да бъде извършен от одитното звено на образователното министерство.

От своя страна директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов изрази разочарование от провелата се среща. „Ние сме разочаровани от тази среща, защото очаквахме доста по-категорична позиция от страна на правителството. Те си знаят процедурите оттук нататък, това не е наша работа. Нашата работа е да си вършим до колкото сме в състояние задълженията – да обслужваме държавата и обществото. Разбира се ще изпълним волята на правителството и ще преговаряме още 10 дни. Надявам се да се случи нещо ново“, заяви проф. Брънзов. Той добави още, че от БАН не трябва да се страхуват ако и други институти поискат да се отделят от академията, защото отдавна те не са крепостни селяни и това не крие опасности за съществуването на БАН и според директорът тяхното искане за излизане от академията трябва да бъде прието.

Стана ясно още, че на заседание на МС ще бъдат гласувани близо 20 млн. лв. допълнителни средства за научни изследвания.

Протестиращите синоптици са недоволни от парите, които им дава БАН, и искат да се отделят от нея.

НИМХ искат да минат в МОН. Преди дни министърът обясни, че проблемът идва от разпределението на допълнителните 15 млн. лв. на БАН, които са разпределени в зависимост от научните резултати. Те не отчитат спецификата на НИМХ като хидрометеорологична служба и това, че имат постоянно възложена обществена задача. "И съответно научната дейност при тях е по-малката част от дейността им. Идват и от нежеланието на Общото събрание на БАН да промени това, както и да им предостави допълнителни средства така, както говорихме на срещата при мен“, смята Вълчев.

Синоптици протестират, искат да се отделят от БАН

Цялото писмо на протестиращия състав на НИМХ можете да прочетете на сайта: www.meteo.bg

Бунт в НИМХ и писмо до Борисов: Спираме да работим за БАН

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@