10

А ко в разумни срокове не се намери вариант за оставането на НИМХ в БАН, ще предприемем действия за изваждането на Института от Академията, заяви пред Агенция „Фокус“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Разговарях с ръководствата на НИМХ и БАН. Надявам се, че през следващите дни ще има такъв диалог и ще се намери решение на проблема“, посочи Вълчев.

НИМХ-БАН: Тук не е САЩ, работим първобитно

Цветан Цветанов обвини синоптиците за ада в Бургаско

Стоянова: В БАН не им харесва да се борят за заплатите си

Министърът обясни, че недоволството на НИМХ идва най-вече от скорошни финансови проблеми на института.

„Това е разпределението на допълнителните 15 млн. лв. на БАН, които са разпределени в зависимост от научните резултати, но не отчитат спецификата на НИМХ като хидрометеорологична служба и това, че имат постоянно възложена обществена задача. И съответно научната дейност при тях е по-малката част от дейността им. Идват и от нежеланието на Общото събрание на БАН да промени това, както и да им предостави допълнителни средства така, както говорихме на срещата при мен“, смята Вълчев.

Той коментира, че по време на срещата преди повече от месец са били постигнати два вида договорености.

„Краткосрочните са да дофинансираме НИМХ до края на годината. Това е нещо, което Министерството на образованието и науката изпълни като ангажимент, но частта от ангажимента на БАН не беше изпълнена. И второто е дългосрочно да отделим субсидията на НИМХ на отделен ред. Но това, което се вижда от тяхното писмо, всъщност е, че тяхното недоволство не е толкова и само от скорошните проблеми, но и от оценката на перспективите им за развитие в рамките на БАН. Те не вярват, че имат добри перспективи за развитие при това отношение от страна на Общото събрание на академията и неотчитането на тяхната специфика“, коментира образователният министър.

В същото време от БАН отговориха на вчерашното отворено писмо, адресирано от НИМХ към премиера Бойко Борисов, в което служителите на института заявяват, че повече няма да изпълняват нарежданията на академията и че настояват да бъдат прехвърлени под шапката на образователното министерство.

„Академията винаги е правила максимално възможното за приоритетното финансиране на НИМХ”, посочват от БАН.

„Ръководните органи на БАН категорично заявяват, че принадлежността на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към структурата на БАН никога не е поставяна под въпрос. Представителите на НИМХ в Общото събрание на БАН на 2 юли декларираха, че въпросът за излизане на НИМХ от Академията не е обсъждан в Общото събрание на учените на НИМХ”.

„БАН винаги е отдавала голямо значение на оперативните дейнoсти, извършвани от институти на Академията, и е правила максимално възможното за тяхното приоритетно финансиране. Обръщаме сериозно внимание, че Националният институт по метеорология и хидрология е постоянно научно звено в структурата на БАН и служителите му са длъжни да изпълняват Закона и Устава на БАН”, се посочва в съобщението.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@