25

Д оклад на Световната банка сочи, че доверието в българското МВР е критично ниско, ведомството се нуждае от спешни реформи, но българските полицаи са сред най-добре платените в Европа.

Кога и как точно ще се реформира МВР не е напълно ясно.

Ръководството още мисли, защото чакали други два доклада на  институции и експерти и чак тогава ще се вземе решение на какво ниво е МВР и от какви промени има нужда, информира NOVA.

Пожарникарите на протест, министърът не разбира защо

Един проблем обаче никой не знае как да реши – връщането на доверието на хората в МВР. И докато вътрешният министър Валентин Радев отчиташе спад на престъпността, режисьорът Люси Иларионов се появи, за да каже, че хората вече не вярват в полицията и затова не подават сигнали. Повод за тези думи е инцидент отпреди 3 месеца – непознат го настигнал с колата си, извадил газов пистолет и стрелял. И досега резултат по случая няма.

На този фон идва следващият извод на Световната банка – че

в България полицаите са сред най-добре платените в Европа

със среден месечен разход от около 1776 лв. Синдикатите и министърът не се съгласиха. „Тука няма как да се съглася с тях. Да, ако прибавим тези пари, които връщаме обратно и които служат за тези 20 заплати при пенсиониране. Но начинът на изчисляване не е коректен“, заяви Радев.

„Никъде в доклада не става дума за това колко са високи заплатите, а за това какви са разходите на полицай. В Германия средната заплата е 3535 евро на полицай“, допълни Валентин Попов. Всички обаче се съгласиха с извода, че МВР има спешна нужда от реформа.

Световната банка препоръчва МВР да намали областните дирекции от 28 на 7

и така да спести близо 30 млн. лв. годишно. Първи на мушката на съкращенията са служителите в администрацията на МВР, които били 20% от всички в министерството.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@