60

Е вропейският съвет ще се върне към обсъждане на темата Разширяване на ЕС преди Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която предстои да се проведе през май догодина в Загреб в рамките на Хърватското председателство. Това заключение беше прието от лидерите на Европейския съвет днес по предложение на министър-председателя Бойко Борисов, което бе съгласувано и подкрепено от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и германския канцлер Ангела Меркел.

„Това по-специално се отнася за Република Северна Македония и Албания“, уточни премиерът Борисов и добави: „Вече имаме изречение, което дава тази перспектива, за която толкова настоявахме. Предложих го, и за радост колегите го приеха“.

Българският премиер Бойко Борисов от Брюксел категорично заяви, че неговият македонски колега Зоран Заев в никакъв случай и по никакъв повод не трябва да подава оставка.

Борисов: Страхът от разширяването в ЕС е безспорен

Провал, кой не иска Северна Македония и Албания в ЕС

Изявлението беше направено, след като Франция неоснователно блокира започването на преговори на Македония за членство в ЕС.

"Нищо не е приключило, просто е отложено така, както в София на Съвета и това беше формалното обяснение, отива май месец по време на Хърватското председателство. Това са и заключенията в София. Да, има страх от разширяването, безспорен, но по никакъв начин нито Берлинският процес, нито този процес е приключил снощи. Фактът, че не се договорихме да има писмено решение на Съвета, показва, че огромната част от държавите са за тези две държави да получат своята перспектива", каза българският премиер.

Лидерите на страните-членки са приели заключение, според което приетото в София решение за европейската перспектива на Западните Балкани ще продължи и в Загреб, на втората среща ЕС-Западни Балкани. Инициативата е била на българския премиер Бойко Борисов, който съобщи новината пред журналисти:

"Малко емоционално беше, но накрая всички се съгласиха да напишем едно изречение, всъщност, това, което решихме в София, да продължим да го разискваме в Загреб на следващата Среща на върха за Западните Балкани и по-специално за Северна Македония и Албания. Прие се, така че имаме вече няколко изречения, които дават тази перспектива, за която толкова много настояваме". 

Франция, Холандия и Дания блокираха Македония за ЕС

В първото си изявление пред медиите след Съвета френският президент заяви, че пълноправното членство в ЕС не следва да бъде единствената политика към съседните на ЕС държави. Така той за първи път постави под въпрос европейското бъдеще на държавите от Западните Балкани, за което беше взето решение в Солун през 2003 г.

Политиците в Скопие имат шанс да се поправят, коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който заедно с президента Румен Радев участва в отбелязването на Празника на военните парашутисти днес в София, предаде БТА.

"Тъй като сме на военен празник, представете си, че чуха командата от Брюксел "Свободно, поправи се!", обаче, като ги виждам, не са разбрали за какво става дума, защото вчера, след два дена отново "тупане на топката", историческата комисия се прибра без никакъв резултат", коментира Каракачанов. Той научил от членовете на българската част на комисията, че е имало съвсем умишлено "тупане на топката", демонстративно напускане на залата от страна на трима от представителите на Северна Македония с аргумент за приключило работно време. Така няма да стане, но ако не са го разбрали, толкова по-лошо за тях, коментира Каракачанов.

На въпрос какъв ще е резултатът, ако сроковете не бъдат спазени, Каракачанов коментира, че ако те не се изпълнят "има антре, стоят в антрето, в коридора". Според вицепремиера България не трябва да се съобразява с други държави, а трябва да реши проблемите си. Как да тълкуваш факта, че преди пет дни македонският премиер казва "аз събрах комисията и им дадох инструкции да работят бързо и да постигнат съгласие", а самата комисия два дена по-късно шикалкави и тупа топката. Значи, или не го слушат, или някой лъже, и в двата варианта обаче, нас не ни устройва това, коментира Каракачанов.

Попитан има ли полезен ход българската държава след негативните новини от Брюксел по отношение на Северна Македония, Каракачанов заяви, че полезният ход е бил направен с решението на Министерския съвет. Както виждате, пак бяхме най-благородни, но поставихме много ясни условия, които изискваме да бъдат спазени и сме определили срокове. Както виждате, не само България преценява, че нещата в Скопие не вървят така, както трябва, и Франция наложи своята позиция, каза вицепремиерът.

Попитан за критики срещу него заради жест в телевизионно студио, Каракачанов прикани да се гледа самото предаване и добави, че е показал какво е направил австралийският убиец като жест към цялото българско общество. Не съм адресирал този жест към публиката или към някого, просто показах какво получихме всички ние, заяви той, като добави, че сега някои се опитват да използват това предизборно.

Македония категорично продължава по европейския път. Основателно е разочарованието, защото ние изпълнихме всички необходими условия за започване на преговори. Договорите с България и Гърция ще бъдат изпълнявани, защото те са в основата на добросъседските ни отношения.

Това заяви македонският президент Стево Пендаровски в извънредно обръщение, след като стана ясно, че Франция е блокирала започването на преговори за присъединяване към ЕС.

Ето условията на България към Македония за ЕС

"Кърваво" писмо от Македония до ЕС заради България

Държавният глава съобщи, че в неделя 20 октомври под негово ръководство ще се проведе лидерска среща за анализ на новата ситуация. Според Пендаровски в момента е най-важно всички заедно да демонстрират единство и да препотвърдят безалтернативността на евроатлантическата интеграция на Македония.

„Македония е категорично европейска страна и тя принадлежи на Европа. В Обединена Европа има място за всички, включително и за Македония“, заяви президентът. 

Ако Съветът на ЕС откаже начало на преговорите с Албания, няма да има предсрочни избори и правителството ще продължи работата си, заяви министър-председателят на Албания Еди Рама.

Това е първото изявление на албанския премиер след връщането му от Брюксел във връзка със спекулациите, че в страната ще има предсрочни избори.

„Не само, че няма да провеждаме предсрочни избори, но и ще продължим работата си. Слънцето ще изгрее отново на 19 октомври”, заяви той.

Той смята, че няма нужда Албания да провежда предсрочни избори, тъй като е направила всичко възможно за този процес. „

Ако предсрочните избори решат проблема между Франция и Германия, ще помисля сериозно по въпроса”, каза Рама.

Премиерът застъпва тезата, че няма гласуване срещу Албания, а единствено вътрешни за ЕС въпроси.

Междувременно опозицията обяви, че ще продължи с масовите „национални протести” за свалянето на правителството на Еди Рама.

Пред медиите премиерът Борисов съобщи още, че България и още пет държави – Литва, Латвия, Полша, Румъния и Унгария, изпратиха писмо до ЕП и ЕК по отношение на Пакета „Мобилност I“, като целта е той да бъде преразгледан. „Толкова много кръпки му се сложиха, че вече загуби първоначалния си смисъл“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов.

В писмото, инициирано от шестте европейски държави, сред които е и България, се посочва, че е необходима задълбочена дискусия, която взима предвид националните специфики на всички държави членки, включително на тези, които се намират на външните граници на ЕС. „Няма да приемем мерки, които създават ненужни разделения в ЕС. Ние сме силно убедени, че новите законодателни мерки трябва да бъдат реалистични, пропорционални и недискриминационни. Те трябва да съхранят конкуренцията в транспортния сектор на ЕС, без да поставят нашите компании в по-лоша позиция, отколкото компании, произхождащи от трети страни“, се отбелязва още в писмото. Посочва се още, че някои от предложенията в Пакета ще доведат до увеличаване броя на празните курсове на камионите, което автоматично означава и сериозни допълнителни стотици хиляди тонове въглеродни емисии годишно.

Шестимата премиери призовават Европейския парламент и Комисията внимателно да анализират предложенията, свързани с Пакета „Мобилност I“ и да извършат оценка на въздействието на всички обсъждани мерки преди предговорите да продължат.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 60
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

60 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 1 минута

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 3 минути

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 28 минути

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

"Настъпи хаос": Двойка се омъжи, насред щетите от торнадо

Любопитно Преди 56 минути

Нищо не може да спре двамата влюбени да си кажат заветното "да"

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Езеро от лава: НАСА показа невероятни кадри на една от най-големите луни в Слънчевата система

Свят Преди 58 минути

Повече за мисията на НАСА четете в следващите редове

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Арестуваха 16-годишен, искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Младежът е арестуван след изказването си в социалните мрежи

Празник е! Имен ден имат...

Празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 2 часа

На 25 април почитаме паметта на свети апостол и евангелист Марк

<p>Стево Пендаровски и Гордана Давкова отиват на балотаж в РС Македония</p>

На 8 май: Стево Пендаровски и Гордана Давкова са на балотаж в Северна Македония

Свят Преди 2 часа

Двамата кандидати за президент на Северна Македония отиват на втори тур на изборите

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 3 часа

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Учените най-накрая потвърдиха какво има в сърцето на Луната

Любопитно Преди 3 часа

Какво се крие вътре в Луната четете в следващите редове

<p>Електрическата&nbsp;G-класа&nbsp;е с&nbsp;4 мотора и много нютон метри</p>

Електрическата Mercedes G-Class е с 4 мотора и колосален въртящ момент

Технологии Преди 3 часа

И да, може да завива на място като танк

Старт на делото за смъртта на 14-годишния Филип, убит на пешеходна пътека

Започва делото за смъртта на 14-годишното момче на пешеходна пътека в София

България Преди 3 часа

На подсъдимата скамейка ще застане Петър Тодоров

<p>САЩ: Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса</p>

САЩ подозират, че Русия се кани да разположи ядрена бомба в Космоса

Свят Преди 3 часа

Москва наложи вето на резолюция на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в междупланетното пространство

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 3 часа

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

.

Пълен обрат във времето! Жълт код за валежи и гръмотевици в четвъртък

България Преди 4 часа

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца