217

С нимка на плачещата баба Дора трогна хиляди във "Фейсбук". За по-малко от 24 часа над 8 хил. споделиха в социалната мрежа поста на Даниел Стефанов.

Заради появила се чума по животните в района на Странджа, хиляди животни бяха евтаназирани. Животновъди заплашиха с гражданско неподчинение, в същото време има страхове, че проблемът може да се разрасне и предприетите мерки трябва стриктно да се изпълняват.

Тревога в Страсбург за българската крава Пенка

Животновъдите затварят пътища, искат оставки. Министърът несъгласен

Днес умъртвяването на животните трябва да продължи. На място в ямболското село Шарково са се събрали хора, които искат да се противопоставят на умъртвяването на животните, съобщи NOVA. Хората очакват по-високи обезщетения за животните си.

„Над 1000 животни бяха избити. Гледката беше ужасна, хората са в шок и отчаяни. Животните са здрави, а ги избиха и днес продължават”, разказа кметът.

От министъра на земеделието NOVA научи, че причината за появата на чумата по животните проблема не е установена, вероятно става дума за нелегална търговия, за неспазване на мерките за безопасност.

Земеделското министерство се бори с птичия грип и с африканската чума по свинете

Местните хора обаче твърдят, че пробите в Голямо Шарково са отрицателни. Костадин, чиято кошара има 150 животни каза, че няма нито едно болно животно.

„Никакви болни животни няма. Чакаме ги тези палачи. Два дена са жадни животните, гледал съм ги от една мръвчица с биберони”, разказа местен.

Дочка Панайотова разказа, че властите са умъртвили 800-те й животни.

Изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев подчерта, че това са правилата при вирусни заболявания.

"Единственият начин, който може да ограничи заболяването. Вчера съм обиколил районите и според мен контролът, който трябваше да бъде установен, не беше достатъчен. Направил съм среща с областния управител и „Гранична полиция”. Двата пръстена, които са необходими, за да ограничат заболяването – единият е в десеткилометровата зона около огнището, от които трябва да се проверяват излизащите коли за животни и продукция и да бъдат дезинфекцирани. Вторият пръстен е общината, където не трябва да излиза продукция за страната”, каза д-р Илиев.

Той заяви, че въпросът относно това дали има болни животни е несъстоятелен.

„Няма никакво основание да бъде задаван, след като сме взели шест хиляди проби. Изпратени са в референтна европейска лаборатория. В понеделник идва европейска мисия, за да видим дали мерките ни по границата на общините и огнищата, са достатъчно ефективни”, заяви той.

„Почнат ли да умират животните и ние да не сме взели мерките, заболяването ще стигне до Видин”, категоричен бе шефът на БАБХ.

„Трябва да защитим един милион и триста хиляди дребни преживни в страната. Бизнесът на всички тези хора също е важен, както и статусът на България, като страна, която може да си позволи търговия с продукция, сирене, мляко и т.н.е важен. Всичко трябва да бъде направено така, че ограничителните мерки да бъдат колкото се може по-кратки за страната. Сега това е принципът, който ще разреши страната и общините да бъдат с шест месеца ограничителен режим. Най-напред ни беше наложена санкция целите области да бъдат в такъв режим. Убедихме европейските структури и Световната организация по здравеопазване на животните, че ще успеем да ограничим заболяването, така че бе сведен районът само на общинско, а не областно ниво”, заяви д-р Илиев.

Той бе категоричен, че

не е възможно здравите животни да бъдат изолирани и няма друга възможност за справяне с кризата.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министърът на земеделието и храните Румен Порожанов ще посети всички населените места, където има открити огнища на чума, съобщи пресслужбата на кабинета. Обиколката ще започне от село Шарково, област Ямбол.

Премиерът е разпоредил на министър Порожанов да се срещне с всички засегнати стопани и фермери и лично да следи изпълнението на мерките срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни. На министър Румен Порожанов е разпоредено също да информира стопаните на евтаназирани животни за реда и условията за получаване на обезщетения.

В Голямо Шарково министър Румен Порожанов обяви, че животновъдите ще получат пари за всяко животно.

Въпреки че разчетите по пазарни цени показват обезщетения от средно 225 лева за животни под селекционен контрол и 140-150 лева за останалите, министърът се е ангажирал компенсациите да бъдат завишени до минимум 190 -200 лева на евтаназирана коза или овца. Готовност за изплащане на средствата има още от понеделеник, като ще бъде направено бързо преизчисление на компенсациите за завишаването им,съобщиха  от земеделското министерство.

„Този, който не желае да бъде обезщетен със стойност като оценката на животните, може да посочи, че желае да бъде обезщетен със закупуване на аналогични  животни, каквито е имал като стадо”, обясни министърът.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@