4

С лед повече от три часа дебати и спорове, народните представители приеха Проекта на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика.

Споразумението бе прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Опозицията в лицето на “Възраждане”, БСП и ИТН гласува “против”.

"Възраждане": Споразумението с миньори и енергетици може да бъде редактирано

Споразумението е съставено от 7 точки. Първите две бяха внесени в НС, и бяха гласувани като решения на НС, за да е ясно, че ангажиментът е не само на правителството, но и на партиите, които подкрепят кабинета. Вносители на проекторешението са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски. Преди приемането му в пленарна зала не липсваше напрежение. По време на дебата трима депутати получиха и “забележка”.

Нинова: Няма да подкрепим споразумението с протестиращите и властта

Председателят на НС Росен Желязков наложи “забележка” на депутата от ПП-ДБ Искрен Митев, на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, както и на депутата от ИТН Станислав Балабанов.

Искра Михайлова от “Възраждане” коментира, че това, което се налага да прави Народното събрание е “срамно”. Според нея споразумението е “прах в очите и трябва да бъде отбелязано, че това не е споразумение и то не решава нито един проблем”.

Драгомир Стойнев от БСП заяви, че левицата няма да подкрепят това проекторешение. Според него текстът, който е записан в споразумението е “скандален”. Той разкритикува всички седем точки, около които са се обединили енергетиците и управляващите.

"Придатък" и "мъжката секретарка на Делян Пеевски": Тошко Йорданов получи "забележка" за думи към Николай Денков

“Това, което е постигнато в момента няма никаква категоричност за запазване на работата на българските миньори. Всичко е на парче, само за да се смекчи напрежението”, смята той.

Тошко Йорданов от ИТН коментира, че хората (енергетиците - бел.ред.) на срещата вчера са видели, че истинският управляващ е Делян Пеевски.

"Самото споразумение показва едно - миньорите и енергетиците бяха излъгани. Нито една от шестте точки, с които дойдоха ги няма в споразумението. Хората трябва са знаят, че 1,7 млрд. евро ще отидат във фирми на ГЕРБ, ПП и ДПС”, посочи Йорданов.

Синдикалист: Вчера беше извършено поредното предателство от собствените ни колеги

Васил Стефанов от ПП-ДБ репликира Йорданов и посочи, че в споразумението ясно са записани исканията на протестиращите, а Настимир Ананиев добави колегата си, че “ИТН, БСП и “Възраждане” се опитват да си правят предизборна кампания на гърба на парламентарната трибуна, на гърба на страхове на хората и това се вижда”.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС подчерта, че е много тъжно, че в такъв важен момент за енергийния сектор, на парламентарната трибуна “изскачат хора и се упражняват на тема енергетика”. Според него проблемът в момента не са териториалните планове, а поетият ангажимент в ПВУ.

Станков настоя за обединение и призова за смиреност. Той настоя всички заедно да работят за предприемане на необходимите стъпки, които да гарантират, че българската енергетика няма да бъде застрашена и хората няма да загубят работните си места.

Нинова: Няма да подкрепим споразумението с протестиращите и властта

Вносители на проекторешението са народните представители Кирил Петков и Атанас Атанасов от „Продължаваме промяната – Демократична България“, и Делян Пеевски от ДПС.

С решението се възлага на Министерския съвет продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и започване на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни диспечируеми електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход. Срокът е до 31 декември 2023 година.

Пеевски: Енергийният министър, първо, трябва да си мери приказките

Предвижда се Министерският съвет да изпълни решенията на Народното събрание от 31 януари 2020 г. и 12 януари 2023 г. чрез преговори с представителите на Европейската комисия с участието на по един представител на национално представените синдикати в сектор енергетика относно недопускане в дългосрочен план на прекратяване функционирането и/или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Министерският съвет се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако те работят изцяло на пазарен принцип в съответствие с европейското и национално законодателство. Срокът е до 30 ноември 2023 година.

Министър Радев: Точките в споразумението са трудни за изпълнение

Решението включва изработване на проект на енергийна стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г., с участие на социалните партньори паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план енергетика и климат, тъй като е необходимо да има съответствие между тези два стратегически документа. Срокът също е до 30 ноември.

Предвидена е прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори, в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Срокът е до 31 декември тази година.

Борисов: Ще гласувам за споразумението с енергетиците и миньорите, но нататък Денков е отговорен

В решението е записано категорично отпадане от териториални планове (ТП) за справедлив преход на предприятие за конверсия на въглищните региони, като срокът е до 31 октомври 2023 година. Предвидено е проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД. Срокът е до 31 март 2024 година.

Записано е още, че социалните партньори са се съгласили да продължат преговорите по проекта за споразумение, връчено на 19 септември 2023 г., с изключение на точката за категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 6 минути

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 14 минути

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 1 час

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 1 час

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 2 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 3 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 3 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 4 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 5 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 5 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 6 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 6 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 6 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи