51

Имаме крайно споразумение, което бе подписано с миньорите и енергетиците. Това е началото на доста по-подробно обсъждане. Това съобщи премиерът Николай Денков след продължилата близо 7 часа среща с представители на протестиращите енергетици и миньори.

Подписите стоят под 7 точки, първите две са по-експертни. Те ще бъдат внесени утре в НС и ще бъдат гласувани като решения на НС, за да е ясно, че ангажиментът е не само на правителството, но и на партиите, които подкрепят това правителство. Разбира се, ще се радвам да се присъединят и други в НС, това е тяхно решение, добави премиерът.

Енергетиците подписаха споразумението с властта, миньорите отказаха

Първите две точки по същество означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи на въглища, като електрически централи. Тези централи - независимо дали са държавни, или частни, имат свободата да работят свободно и пазарът ще реши кои ще останат. Но наред с това имаме нужда от базови мощности, за да е стабилна енергийната система, така че да няма проблеми с електричеството в България, обясни Денков.

Никой, нито правителството, нито която и да е от партиите, не може да рискува такова нещо. Така че първите две точки означават, че системата ще работи стабилно, допълни премиерът. Ще имаме базови мощности, колкото е необходимо, за да може да работи енергийната система, каза още премиерът.

Денков предложи среща с миньорите в НС

"Част от организациите казаха, че спират протестите, след като приемем споразумението, друга част - ще говорят с протестиращите и тогава ще решат. Трудно е да се постигне съгласие и между различните участници в дискусията, които представляват протестиращите", посочи той, цитиран от NOVA.

Премиерът обясни, че, за да започнат преговорите с ЕК, е трябвало да бъдат внесени текстовете в Комисията.

"Парите са отделени за България и ако не ги поискаме, те ще бъдат преразпределени на други държави членки", подчерта Денков.

И шестте искания на протестиращите са на практика удовлетворени. Успяхме да стигнем до консенсус, допълни Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.

Екоминистърът: Има политически партии, които се възползват и разпалват протеста още повече

От своя страна, Десислава Атанасова уточни, че в "некоалицията" са сериозни партньори, защото в трудни моменти могат да разчитат един на друг.

"Положени са подписите на всички представители на политически партии в споразумението. Най-важно е, че намерихме решение. НС би могло да го препотвърди чрез декларация. Единственият шанс е да влезе като точка в заседанието в четвъртък или на извъредно такова, свикано от председателя на НС. Надявам се от БСП също да искат трайно решение", поясни тя.

Делян Пеевски от ДПС смята, че протестите ще спрат, защото мисията на политиците е хората да са доволни.

Пети ден на протести: Блокирани остават ключови пътни артерии в страната

На въпрос защо е бил против излъчваното на видеа от разговорите, депутатът каза, че в момента всички са в предизборна кампания за местни избори. Не исках "панаири", ние бяхме там да работим за хората, не да си правим политическата кампания, каза Пеевски. 

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира, че премиерът е показал лидерство.

"Той наистина се грижи за хората, мисли най-доброто за протестиращите. Много съм щастлив, че стигнахме до този краен резултат, това правителство работи само с цел да има по-добър живот и доходи за хората, можем да го постигнем. Не се изпуснаха големите средства по Териториалния план и ще започне да се допълва, след като се отвори диалогът. ИТН и "Възраждане" бяха деструктивни, искаха оставка на правителството и твърдяха, че няма решения", смята той.

AM "Струма" е блокирана, протестиращите пробиха полицейския кордон

Тошко Йорданов от ИТН пък счита, че управляващите лъжат по навик.

"Във втора точка е записано, че МС се ангажира да води преговори с ЕК, а не, че ще запазят енергийните мощности. КНСБ и част от частниците в сектора рязко смениха посоката на говорене и подписаха, "Мариците" не го направиха. Магистрала "Тракия" остава блокирана, "Хаинбоаз" и "Струма" вероятно ще бъдат пуснати. Протестиращите ги очакват уволнения и загуба на работни места. Денков се държеше като секретарка на Пеевски", подчерта той. И разкри, че ИТН е искала да има излъчване на срещата, за да знаят хората по магистралите какво става. 

Властта, миньорите и енергетиците работиха върху документ, който да отрази по колко от шестте точки, поставени като условия от протестиращите, има съгласие, и да определят в какви срокове те да бъдат изпълнени.

​Изпълнителната власт, депутати и енергийният сектор водиха преговори близо 7 часа. Протестиращите миньори и енергетици на няколко пъти отказаха да отидат на среща в МС и днес в Раднево, но приеха да чуят и разговарят с министър-председателя и депутати в парламента. 

Малко преди обед в сградата на парламента се събраха представители на кабинета, протестиращи, синдикати и лидери на политическите партии. Там са още премиерът Николай Денков и министърът на енергетиката Румен Радев.

Синдикален лидер: Искаме среща с парламентарните групи

Заедно със синдикатите трябва да дефинираме какво е приемливо за тях, за да осигурим работни места, без това да противоречи на регламентите на Европейския съюз. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет премиерът Николай Денков, след края на срещата в парламента, на която политици, синдикати, енергетици и миньори обсъдиха бъдещето на въглищните централи. 

„Направихме всичко, което можахме. Имаше текст, около който се обединиха всички, които присъстваха. Имаше един представител, който каза, че трябва да отиде и да покаже на хората това, което сме подписали. Това е тяхно право. Така че, оставете ни малко да си починем след този маратон, посочи премиерът за подписания след няколкочасовата среща проект на меморандум. 

На въпрос от журналисти дали депутатът от ДПС Делян Пеевски се явява като говорител на правителството, заради активната си роля в дискусията и обявяването на решенията, Николай Денков отговори: „Не, няма нищо такова. Дискусията аз я ръководих. Решенията аз ги редактирах последно, с моите министри ги писахме. Това просто не е вярно и е внушение без особена полза“. 

Премиерът и управляващите партии на среща с протестиращите енергетици и миньори в НС

Министър-председателят заяви, че представителите на протестиращите, участвали в срещата, са били оставени сами да решат дали искат тя да е публична, или в отсъствието на медиите, както беше днес. Части от разговорите бяха предавани на живо от народни представители от групата на „Възраждане“, участвали в тях.

„Когато има много важна среща и съдържателна, е много важно участниците в тази среща да решат за какво участват – дали за да си правят пиар пред тези, които гледат пред камерите, или участват в срещата да търсят решения, така че решението и на протестиращите беше да се спрат камерите, за да може да се съсредоточим върху важните задачи, които имаше да се решат“, обясни премиерът.

Николай Денков допълни още, че записаните точки в днешния документ са все още базата, на която да продължат бъдещи разговори. 

Денков заяви пред миньорите, че няма да наруши регламента на ЕС

„Знаете ли колко още работа има? Много. Част от нея е забавена от десет години, друга част - също от няколко години, а трета част – от последното служебно правителство. За три месеца трябваше да компресираме всичко и да свършим всичко, което не беше свършено преди това“, посочи премиерът. 

„Работата тепърва предстои. Тези териториални планове – ако хората гледат, да чуят – ние сме ги внесли, за да започне разговорът за тях. Ако ги извадим, то няма да има какво да обсъждаме“, допълни още Николай Денков. 

Премиерът припомни, че внесеният на 30 септември пакет документи е за да започнат преговорите с ЕК, които, по отношение на Плана за устойчивост и развитие, трябва да свършат до 30 ноември, а за останалите документи – до края на годината.

Йотова: Надявам се правителството да бъде достатъчно искрено с протестиращите

„Това е процесът, който тече. Както министър Радев много добре го формулира, всеки един ден, на който ние не сме седнали на масата да преговаряме, е загубен“, каза още той. 

На въпрос ще паднат ли блокадите на протестиращите миньори и енергетици, направени на пътища в страната, премиерът отговори, че въпросът трябва да бъде адресиран до самите протестиращи. 

„Правим възможно най-доброто, спазвайки европейските регламенти“, увери премиерът. По думите му българските интереси съвпадат с европейските, но те трябва да бъдат балансирани съгласно регламентите. Да противопоставяш българин на европеец е доста опасна тенденция. Някои партии и политически личности се интересуват от интересите на други държави, извън ЕС. Ако има колизия, тя е по тази линия, смята Денков.

Попитан кой "клати лодката" на правителството, премиерът заяви: „Оставям на политически анализатори да обсъждат кой клати лодката“.

Коментари 51
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

51 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 1 час

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 2 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 2 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 2 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 3 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 4 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 5 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 6 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 6 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 6 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване