8

С кандалните новини от живота на известни личности са като хрупкав чипс, който похапваме, докато гледаме филма на нашия живот.

Но истински скандалните неща за обикновените българи са други. Те не са бляскави, пикантни и необикновени. Те са ежедневна реалност, коментират в Skandal_no във Vbox7.com.

Това са скандално високите сметки от местните монополисти – ВиК, топлофикации, енергоснабдителни дружества. В битката с тях потребителят почти винаги губи.

Друг ежедневен скандал е ситуацията по пътищата. Не стига, че шофьори често пренебрегват правилата за движение или показват пълна липса на уважение към околните, но и цената на винетките никога не оправдава очакванията и винаги е по-висока от стандарта на пътната настилка.

Дупките по пътищата са като „национално богатство“, което се опазва ревностно и накрая вие сте виновни, ако се счупите кола или предизвикате катастрофа в резултат на лошата настилка.

Къде може да вечеряте за 3200 лв.

Кои са най-скъпите брандове в света

Колко плащат известните, за да застраховат части на тялото си

Известно е, че родната полиция ни пази. Понякога обаче не е много ясно от кого. В представите на българите полицаите са неефективни, корумпирани и арогантни. Те арестуват пияни младежи, но не и големи престъпници. Едва ли тази представа е реална – все пак в МВР работят близо 50 хил. души и сред тях има много, които си вършат работата добре и съвестно.

Корупцията и бюрокрацията обаче са се превърнали в емблема в обществените представи не само за полицията, но и за държавата като цяло. Чакането на опашки за получаване и подаване на бланки, които служат за взимане на други бланки, е нещо, което почти всеки българин е изпитвал на гърба си. Така бюрокрацията създава отлична среда за корупция, защото нещата винаги могат да станат и по-бързо, при подходящите стимули.

Друго място където българинът се сблъсква в чиновници и губи пари са финансовите институции. От банките, много от които са алчни за такси и комисионни, през застрахователите, които лесно взимат, но трудно дават пари, до компаниите за бързи кредити, от които не е добра идея да взимате заеми, ако имате финансови проблеми.

И така стигаме до заплатите. Те са най-ниските в Европейския съюз, всъщност и на Балканите, ако изключим Албания. В същото време не е вярно, че българите не работят добре. Както могат да потвърдят много германски компании, направените в България части за техните машини и автомобили са качествени, а поръчките се изпълняват в срок. Същото могат да кажат и италианските модни къщи, работещи на ишлеме с български доставчици.

Скандалите на ежедневието обаче не спират до тук. Всеки от нас се е сблъсквал с абсурдите на родното здравеопазване. И тук бюрокрацията е вездесъща, а корупцията не е изключение. А същевременно има много добри и съвестни лекари, които си вършат работата чудесно и ежедневно спасяват човешки животи.

В крайна сметка фокусът на народното недоволство е насочен към политическата класа. Нея българите обвиняват, обикновено с право, за повечето си проблеми и несгоди.

Всеки може да добави още десетки подобни скандални неща от ежедневието в България, като състоянието на съдебната система, публичния транспорт и много други, които вгорчават живота, пилят нервите и гневят мислите. Но не трябва да забравяме, че от всеки един от нас зависи да променим нещата. Няма кой друг да го направи вместо нас. Ето защо не трябва да се предаваме и да обръщаме гръб на проблемите.

Гледайте още за скандалните неща във видео канала Skandal_no във Vbox7.com.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@