7

27 години млада жена се бори за живота си. Лекарите давали на Илияна Христова 12 години живот, а днес я наричат "медицинско чудо".

"От две години съм с постоянна нужда от кислород. Влоших се последните 5 години. Това е една непрестанна пневмония... Сутрин ми е трудно да стана от леглото, задъхвам се”, разказва Илияна пред NOVA.

Младата жена се нуждае от спешна трансплантация на белия дроб. В България тя все още не е сключила договор с клиника, която да я излекува.

Измамница събира пари с фалшив профил във Facebook

Българи се отказват от България, за да живеят

"Това е битка, която водим вече 27 години. В началото като дете беше добре, до 18 години нямаше промени в белия дроб и лекарите се гордееха с нея. След това ни сполетя нещастието да почине баща ѝ и явно този нервен срив оказва влияние, което влоши драстично състоянието на Илияна”, разказва майката Галя Христова.

Илияна завършва Медицинския университет във Варна с отличен и награда за първенец на випуска. Две години работи в същото висше учебно заведение, докато един ден състоянието ѝ се влошава драстично.

Като единствена алтернатива е трансплантацията на бял дроб. "Надявам се да се случи в най-скоро време, докато останалите ми органи са все още здрави”, сподели Илияна.

Процедурата се финансира от държавата. Нужни са обаче 20 хил. евро, които ще покрият разходите за транспорт, престой и скъпоструващата поддържаща терапия. Всичко това обаче е непосилно за семейството на младата жена.

Наночастици ще "скриват" трансплантирани органи от организма

На помощ на Илияна се притече и известният актьор Наум Шопов. Звездата от "Откаднат живот" популяризира каузата за набиране на средства в социалните мрежи.

Пред камерата на NOVA Шопов бе категоричен: "20 хил. евро не звучи като малка сума. Равнявайки я обаче на един живот, смятам, че тя е нищожна!"

Илияна не крие надеждите за бъдещето си:

"Винаги съм искала да се чувствам нормален човек като всички останали. Всеки ми казва, че трябва да се боря, да съм силна. Разбрах колко много хора ме обичат”, допълни тя.

Ако искате да помогнете, може да го направите по банков път или през PayPal:

Банка ДСК:
IBAN BG58STSA93000019057800
BIC: STSABGSF
Илияна Владимирова Христова

PayPal: paypal.me/borbazadah
E-mail: iliqna.hristowa@gmail.com

Още информация за Илияна Христова може да прочетете във Facebook.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@