1

Е дин от най-големите рискове при трансплантация на орган е неговото отхвърляне от организма. Необходими са специални медикаменти, които помагат за приемането на органа, но рискът продължава да е твърде голям. Учени от Йейлския университет смятат, че са намерили решение чрез използването на наночастици.

Мъж свири на китара по време на своята мозъчна операция

Историята на един лекар, който няма друг избор, освен да се оперира сам

Системата на учените използва наночастици, чрез които се доставят малки количества специален медикамент siRNA в кръвта на пациента. Те спират белите кръвни телца да атакуват органа като чужд и практически той става "невидим" за организма.

Хирург ще извърши първата трансплантация на глава

Човешкият мозък може да създава структури в 11 измерения

Освен това siRNA трае до шест седмици, а не няколко дни като сегашните медикаменти. Това дава доста повече време на органа да "свикне" и да бъде приет по-лесно от организма. Методът не гарантира стопроцентово приемане на органа, но значително намалява риска. Освен това намалява реакцията на тялото срещу органа и я прави по-лесно контролируема.

Наночастиците могат да се персонализират за постигане на определен ефект и регулиране на количеството медикамент. Освен това са специфични за конкретния орган, което означава, че белите кръвни телца ще функционират нормално срещу други проблеми в тялото. На теория тя отваря вратата и за изкуствени органи, които са единственото решение на острия недостиг на органи за трансплантация.

Разработката на учените е още в начална фаза. Следващата стъпка е реалното ѝ приложение за бъбречни трансплантации, което ще отнеме време.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@