2

Ф алшив профил във Facebook събира пари от името на дете с баща, който е тежко пострадал след катастрофа, показва разследване на NOVA.

Името на въпросното дете е Десислав Георгиев. Когато потребители предлагат да му помогнат като разгласят случая чрез медиите, той категорично отказва.

Оказва се, че нито един от приятелите на момчето в социалната мрежа не го познава лично.

На профила липсва лична информация. При вглеждане личи, че снимките са различни. Посочен е само родният град на Десислав – Девин.

Но има указание за превеждане на даренията – по банкова сметка. Дарители също има, става ясно от благодарствени постове с посочени имена и суми.

От справка в банката, към която се води сметката за дарения, става ясно, че не е дарителска, а на името на физическо лице - Магдалена Любенова Дюлева от Неделино.

Измамите във „Фейсбук“– стари трикове, на които хората се хващат

"Александър", който окраде десетки и измами медиите

Екип на NOVA също получава указания и изпраща пари чрез куриер в Неделино.

Благодарностите от фалшивия профил не закъсняват. В съобщенията, които Десислав изпраща, пише, че парите се превеждат на името на леля му.

След разговори с познати на Магдалена Дюлева обаче става ясно, че тя няма племенник.

Самата Магдалена първоначално опитва да излъже за самоличността си, но се издава.

Магдалена Дюлева обещава да закрие банковата сметка и да върне парите на хората, които са се подвели.

„От банката блокираха картата, понеже е имало грешка. Ще се оправят нещата и парите ще бъдат върнати на тези, които са пуснали”, обещава жената.

Измамница набирала пари уж за Хитрино, отивали в сметката й

Профилът продължава да набира популярност. А от банката получаваме отговор, че такава сметка все още съществува, въпреки уверенията на Дюлева, че ще я закрие. Парите също не са върнати на жертвите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@