98

П рокуратурата запорира превод от близо 14 млн. евро, свързан с разследване за злоупотреби в България с пари от европейските фондове. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, който днес отиде на работна среща с криминалистите в Русе във връзка с убийството на журналистката Виктория Маринова.

Борисов разпореди отстраняване след разследване на "Биволъ"

Сигналът за злоупотребите, свързан със строителната фирма „Джи Пи груп”, беше подаден от вицепремиера Томислав Дончев след серия от публикации в сайта за журналистически разследвания „Биволъ” под името „Джи Пи Гейт”: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми”.

Дончев изпрати и копие на сигнала до изпълнителния директор на дирекция „Одит на средствата от Европейския съюз”.

„Това, което мога да кажа, е, че проверката е прераснала в досъдебно производство. По отношение на нея и в рамките на нея със съдействието на ДАНС са извършени и действия по реда на закона за мерките срещу изпиране на пари, които са довели и до запор на изключително крупна сума”, отчете днес главният прокурор.

Той обясни, че действията на ДАНС по случая продължават и обхващат всички физически и юридически лица, независимо дали са търговци или сдружения с идеална цел.

По сигнала се работи изключително интензивно. Първоначалните проверовъчни действия на ДАНС дадоха съответен резултат. Те продължават, тъй като обемът е голям и обхваща всички физически и юридически лица, независимо дали те са търговци или са сдружение с идеална цел, които фигурираха в този сигнал”, подчерта Цацаров.

По думите му Софийска градска прокуратура е упражнила правото си да наложи запор, като е блокирала голям паричен превод.

„В рамките на този сигнал е извършен съответен анализ, подадена е оперативна информация от ДАНС, в резултат на което Софийска градска прокуратура е упражнила правата си по закона за правомощията си и по закона за мерките срещу изпиране на пари. Блокиран е паричен превод в евро, който граничи с размера на 14 млн.”, отчете Цацаров.

Аферата се раздуха на 14 септември, когато адвокат и двама разследващи журналисти – българин и румънец, бяха временно задържани в РПУ - Радомир.

Това се случи по време на журналистическо разследване, което съвпада с оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция - Перник в района, където според подадения от задържаните сигнал са се унищожавали материали, свързани с корупция при обществени поръчки.

Край радомирското село Егълница действително бяха открити чували с нарязани на шредер и обгорели документи. От „Джи Пи груп” отрекоха да са изнасяли и горили такива.

На 21 септември премиерът Бойко Борисов разпореди отстраняване на държавните служители и експертите, споменати в журналистическото разследване за измами с усвояване на евросредства, докато текат проверките.

В официално изявление от компанията „Джи Пи Груп” АД заявиха, че не приемат замесването им в „откровени манипулации и неверни твърдения”.

След сигнала на вицепремиера Томислав Дончев, Софийската градска прокуратура обаче откри достатъчно данни, за да образува досъдебно производство.

Днес от Европейската комисия обявиха, че няма да прояви никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства и ще сигнализират Европейската служба за борба с измамите на база, свързаните с аферата медийни публикации.

Спиридонов: МВР няма да се извинява за ареста на журналистите

ГДБОП задържа журналисти

Държавен произвол вижда АЕЖ в задържането на журналисти

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@