12

А социацията на европейските журналисти изразява притеснение от действията на полицията заради задържането на български и румънски разследващи журналисти и адвокат в нощта на четвъртък срещу петък.

В своя позиция оттам заявяват, че случаят показа притеснителни дефицити в системата на Министерството на вътрешните работи. От Асоциацията на европейските журналисти отбелязват, че Димитър Стоянов от българския сайт "Бивол" и Атила Биро от румънския Rise Project са били задържани по сигнал, който самите те са подали до МВР за унищожаване на документи и злоупотреби с пари от еврофондове.

Въпреки че според официалната информация на МВР журналистите не са били арестувани, а само отведени за справка и изясняване на самоличността, действията на органите на реда оставят съмнение за държавен произвол и опит за ограничаване на медийната свобода, отбелязват още в позицията си Асоциацията на европейските журналисти.

Не на последно място интересно, че случаят се превърна много по-бързо в новина в Румъния, отколкото в България, при положение, че се касае за действия на български институции, а разследването, по което, двамата твърдят, че са работили, засяга предполагаеми злоупотреби, ощетили българските данъкоплатци. Като професионална асоциация ние нямаме никакви съмнения относно нуждата от журналистически разследвания и ползата, която носят на обществото и ще работим тази нужда да се осъзнае от колкото се може повече представители на българското общество, които да развият нетърпимост към всеки опит за ограничаване на тази важна част от журналистическата професия, пише още в изявлението си АЕЖ.

Какво се случи

Двама журналисти са били задържани от радомирската полиция, докато правят разследване край село Егълница, съобщи Асоциацията на европейските журналисти. Това са Димитър Стоянов от "БиволЪ" и румънският журналист Атила Биро, които опитвали да заснемат как се горят документи, уличаващи фирми в злоупотреби с евросредства. От МВР отрекоха журналистите да са били задържани.

"С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален телефон, така или иначе ние бяхме задържани по сигнала, който ние самите подадохме", разказа журналистът Димитър Стоянов в интервю за БНР.. Стоянов и румънският му колега Атила Биро, както и един адвокат, тази нощ са били отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали журналистическо разследване.

Стоянов посочи, че след публикуване на статия от офисите на уличената фирма започнало целенасочено изнасяне на техника и документи.

Коментари 

"Тази история ми изглежда като превишаване на правомощия". Toва заяви за NOVA Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика.

Чернева изтъкна, че случилото се представя България в неблагоприятна светлина в момент, в който има страни в ЕС, които действат срещу свободата на словото. По думите й за България е много важно в момента да остане извън тази група. 

Случаят показва сериозни дефицити в работата на МВР. От една страна, във вътрешната комуникация на МВР, в комуникацията с обществото. Фактът, че те са задържани, а после на най-високо ниво се казва, че не са били задържани. Цялата ситуация наистина граничи с абсурда", коментира Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България. 

"При положение, че има заповед за задържане, да говорим, че няма задържане, най-мекото, което може да се каже, е че това е неистина. А всъщност думата е лъжа", допълни той. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@